Trei țări membre ale Uniunii Europene au graniță cu Belarus: Polonia, Lituania și Letonia. Polonia are și graniță cu Germania, ceea ce face ca și autoritățile germane să ceară acțiuni ferme ale Uniunii Europene.
Ministerul Apărării din Polonia a publicat pe Twitter înregistrări de la punctul de frontieră Bruzhi-Kuznica.
„Polonia sau Germania nu pot face față singure acestei situații”, a spus ministrul de Interne german Horst Seehofer într-un articol publicat, marți, de Bild. „Trebuie să ajutăm guvernul Poloniei să își securizeze granița externă. Asta e treaba Comisiei Europene. Fac acum apel la CE să intervină”, a spus acesta.
Luni seară, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut regimului din Belarus să nu mai pună viețile oamenilor în pericol și să nu îi folosească pe migranți în scopuri politice. Într-o declarație de presă, ea a cerut statelor membre UE să aprobe regimul de sancțiuni extinse asupra autorităților din Belarus „responsabile pentru acest atac hibrid”. Reprezentanții Comisiei vor merge din nou în țările de origine ale migranților pentru a pleda pentru limitarea de acolo a fluxului de migranți care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană prin Belarus, cu sprijinul regimului de la Minsk.
Îți mai recomandăm Refugiații - o bombă cu ceas plasată de Belarus contra Europei. Reacția Comisiei EuropeneNu este prima dată când țări membre ale UE și Comisia acuză autoritățile din Belarus că facilitează accesul migranților la granițele UE. Încă din luna iunie, Lituania a acuzat Belarusul că trimite refugiați la graniță și a cerut ajutor de la Frontex, serviciul de graniță al Uniunii Europene. Încă de atunci, autoritățile de la Vilnius vorbeau despre tactici de „război hibrid”: regimul Lukașenko s-ar fi răzbunat pe UE pentru sancțiunile impuse în urma reprimării manifestanților.
O astfel de „presiune” asupra Uniunii Europene nu va ajuta Belarusul să-și atingă scopurile, a spus, luni, președintele CE.
Sunt circa 3 – 4.000 de migranți la granița dintre Belarus și Polonia, a spus, luni, un reprezentant al guvernului din Polonia, și alte câteva mii ar urma să ajungă acolo.
Potrivit Ministrul Apărării Mariusz Blaszczak, au fost trimiși la graniță peste 12.000 de militari. El a spus că ministerul său, împreună cu cel de Interne, sunt pregătite „să apere granițele Poloniei”.
Îți mai recomandăm Germania trimite sute de polițiști la granița cu Polonia. Efectele valului de migranți din BelarusPolonia a decretat de luna trecută stare de urgență la graniță și a montat garduri de sârmă ghimpată. A fost întărită prezența forțelor de ordine iar Parlamentul a aprobat construirea unui zid la granița estică a țării. Costurile acestuia sunt estimate la peste 350 de milioane de euro.
Germania a anunțat că sprijină proiectul: „Nu îi putem critica pentru protejarea graniței externe a Uniunii. Nu cu armele, desigur, dar cu alte mijloace avute la dispoziție”, a spus ministrul de Interne al Germaniei.
Și în Germania a crescut recent numărul migranților ajunși aici prin Belarus, via Polonia, iar Berlinul a întărit paza granițelor.
Situația celor care încearcă să ajungă în UE, prin Belarus, ridică și numeroase probleme umanitare, odată cu venirea iernii. „Comisia Europeană va analiza împreună cu Națiunile Unite modalitățile de prevenire a unei crize umanitare și soluțiile de întoarcere a migranților în țările lor de origine, cu sprijinul autorităților acestora”, a anunțat președintele Comisiei Europene.
Regimul Lukașenko neagă declarațiile potrivit cărora ar facilita accesul migranților la granița Uniunii Europene în ciuda propriilor declarații ale acestora, care descriu cum sunt îndrumați către graniță de forțele de ordine din Belarus.
În urma situației de la granița cu Belarus, Consiliul European a decis, marți, suspendarea parțială a aplicării acordului UE-Belarus privind facilitarea eliberării vizelor. „Această decizie reprezintă un răspuns la atacul hibrid în curs lansat de regimul belarus”, arată Consiliul.
„Suspendarea vizează dispozițiile care exonerează de obligația de a deține documente justificative, reglementează eliberarea de vize cu intrări multiple și reduc taxele de solicitare a vizelor, astfel cum se aplică funcționarilor regimului din Belarus. Această decizie nu va afecta cetățenii obișnuiți din Belarus, care vor continua să se bucure de aceleași beneficii în temeiul acordului de facilitare a eliberării vizelor ca și în prezent”, potrivit deciziei Consiliului.
Îți mai recomandăm Consiliul European vrea noi sancțiuni împotriva Belarusului și cere ajutorul Comisiei