Atunci când Alexei Navalnîi a părăsit o închisoare din Moscova în care a stat 30 de zile, în august 2019, liderul opoziției ruse a transmis același tip de mesaj care i-a adus, timp de un deceniu, reputația de cel mai vocal critic al președintelui Vladimir Putin.
„Minciunile și falsificările nu sunt suficiente”, a spus el unui grup de reporteri. „Trebuie să aresteze zeci, să bată sute și să atace organizațiile”.
„Acest regim va ajunge să regrete serios ceea ce a făcut”, a spus Navalnîi, un vechi luptător anticorupție și cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia din ultimul deceniu.
Vineri, 16 februarie 2024, serviciul penitenciar rus a declarat că Navalnîi a murit după ce s-a simțit rău și și-a pierdut cunoștința în timpul unei plimbări prin IK-3, închisoarea cu regim dur de la nord de Cercul Polar unde opozantul rus se afla de la sfârșitul lunii decembrie.
Moartea lui nu a putut fi imediat confirmată independent.
Îți mai recomandăm Alexei Navalnîi, cel mai ferm opozant al lui Putin, găsit mort în închisoare. Purtătorul de cuvânt confirmă decesulNavalnîi a fost trimis la IK-3, penitenciar cunoscut sub numele de Lupul Polar, pentru a ispăși o pedeapsă de 19 ani de închisoare, într-o condamnare primită în august 2023.
Fusese condamnat pentru extremism - o sentință despre care el și susținătorii săi au spus că a fost o răzbunare motivată politic pentru activismul său anti-Kremlin.
La momentul verdictului, Navalnîi era deja în spatele gratiilor din ianuarie 2021.
Atunci, el a fost arestat pe aeroport, când se întorcea din Germania – unde fusese salvat de la moarte după ce fusese otrăvit în Rusia. Navalnîi și apropiații săi spun că otrăvirea ar fi fost o tentativă de asasinat sponsorizată de stat, făcută de agenții de securitate ruși și aprobată de Putin.
Avocat de meserie politicianul carismatic și inteligent a fost modelat de internet și de stradă, folosind ambele medii în campania sa neobosită și adesea inovatoare împotriva guvernului din ce în ce mai nedemocratic al lui Putin.
În ciuda trecutului său, când a cochetat cu naționalismul rus și a avut declarații considerate de mulți rasiste, el a ajuns să câștige notorietate prin insistența cu care a condamnat corupția de stat din Rusia.
Your browser doesn’t support HTML5
Navalnîi a devenit o figură importantă la nivel național după ce a fost unul dintre liderii protestelor anti-guvernamentale în 2011, când postările sale virale care expuneau corupția din Rusia au alimentat furia publicului înaintea alegerilor parlamentare din acel an.
El a cerut alegătorilor să voteze împotriva „Partidului Escrocilor și Hoților” de la putere, un termen pe care l-a inventat pentru a descrie partidul de guvernământ Rusia Unită, controlat de Vladimir Putin.
Mișcarea de opoziție a câștigat și mai multă putere când Putin a luat decizia controversată de a solicita un al treilea mandat prezidențial, la alegerile din 2012.
Zeci de mii de oameni au participat la proteste între votul parlamentar din decembrie 2011, care a fost afectat de dovezi larg răspândite de fraudă, și realegerea lui Putin în mai 2012.
Curând, Navalnîi avea să-și extindă campania împotriva puterii de la Moscova prin lansarea Fundației Anticorupție și a unui canal de YouTube pe care distribuia videoclipuri către un număr de abonați în creștere, dezvăluind activitățile ilicite ale oficialilor din guvernul lui Putin și din cercul apropiat.
În 2017, ancheta fundației despre averea prim-ministrului de atunci, Dmitri Medvedev, care a strâns zeci de milioane de vizualizări, a dus la un val de proteste în masă ce au izbucnit în toată Rusia.
Carisma sa și social media i-au câștigat rapid lui Navalnîi o mulțime de urmăritori, chiar dacă a fost aproape ignorat de presa de stat. Timp de mulți ani, Putin nu a putut sau nu a vrut să pronunțe cu voce tare numele lui Navalnîi.
Comentariile anti-imigranți din tinerețe, inclusiv din videoclipuri de pe YouTube, în care a comparat migranții din Asia Centrală cu cariile dentare dăunătoare și pe rezidenții din Caucazul de Nord – cu majoritate musulmană în Rusia – cu gândaci l-au afectat pe Navalnîi.
Mai ales non-etnicii ruși s-au delimitat de acțiunile sale de protest.
Tonul naționalist al carierei timpurii a lui Navalnîi și declarațiile echivoce despre Crimeea după ocuparea de către Rusia a peninsulei ucrainene de la Marea Neagră, în 2014, au stârnit nemulțumiri în rândul multora din Ucraina, iar condamnarea vehementă a invaziei la scară largă lansată de Putin în 2022 nu a făcut nimic pentru a-i îmbunătăți reputația.
Ascensiunea lui Navalnîi a fost împiedicată, de asemenea, de autoritarismul crescând al lui Putin și de eforturile sale de a înlătura mișcarea de opoziție condusă de Navalnîi.
Printre măsurile luate de Kremlin s-au numărat inclusiv legi care au redus drastic posibilitatea de a protesta în stradă, dar și pedepse pentru rușii care critică public autoritățile.
Îți mai recomandăm Tăcerea prietenilor europeni ai Kremlinului la moartea lui NavalnîiUnii dintre consilierii și aliații lui Navalnîi au fugit din Rusia pe fondul amenințărilor; alții au renunțat la politică.
Navalnîi a rămas în Rusia și a continuat să expună nereguli, în ciuda hărțuirii constante asupra lui și a familiei sale de către trolii pro-guvernamentali, a unei campanii de discreditare și stigmatizare, a arestărilor și perchezițiilor frecvente și a unui șir aparent nesfârșit de dosare penale.
În 2017, în timpul unei vizite în orașul siberian Barnaul, un atacator necunoscut l-a stropit cu un lichid verde strălucitor, provocându-i o arsură chimică care i-a afectat vederea.
Câteva zile mai târziu, el a apărut cu fața pătată în verde într-un videoclip de pe YouTube în care a promis că nimic nu îl va împiedica să facă lumină asupra corupției.
„Tot ce vreau să spun este următorul lucru: Kremlinul poate crede că nu voi înregistra videoclipuri cu fața verde, dar o voi face – îmi va aduce și mai multe vizualizări”, a spus el. „Acest lucru cu siguranță nu mă va opri.”
În 2019, în timp ce se afla din nou în detenție pentru că a condus un protest neautorizat, Navalnîi a fost internat în spital cu ceea ce medicul său a spus că este o „reacție alergică gravă”. Navalnîi și consilierii săi au bănuit că a fost un caz de otrăvire deliberată.
Incidentul nu a fost niciodată rezolvat, în ciuda solicitărilor pentru o anchetă oficială.
În anii de după ce a câștigat notorietate și până la otrăvirea sa aproape fatală din august 2020, Navalnîi a fost închis de cel puțin zece ori, petrecând sute de zile în închisori, pentru acuzații despre care a insistat că au fost fabricate pentru a-l împiedica să mai incite la proteste.
În 2013, el s-a confruntat cu amenințarea unei detenții îndelungate, atunci când a fost condamnat la cinci ani de închisoare într-un proces pentru fraudă, văzut pe scară largă drept represalii pentru activitatea sa politică.
Pe fondul protestelor, autoritățile au suspendat pedeapsa și l-au eliberat pe Navalnîi, o decizie despre care analiștii și aliații au spus că a fost determinată de teama Kremlinului de a-l transforma într-un martir și de a alimenta demonstrații în masă.
Navalnîi a primit din nou o pedeapsă cu suspendare în 2014, într-un dosar separat despre care, de asemenea, a susținut că a fost motivat politic.
Fratele său, Oleg, care nu era implicat în politică, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Navalnîi a spus că încarcerarea fratelui său a făcut ca lupta lui cu Kremlin să fie personală.
În această perioadă, mulți din Rusia au început să-l considere un adversar pe măsură pentru Putin – fostul ofițer KGB care este președinte sau prim-ministru al Rusiei din 1999.
„Mulți cred că Navalnîi nu este un candidat serios pentru Kremlin”, a scris politicianul de opoziție Leonid Gozman în Vedomosti în 2015.
„Probabil asta a crezut Jaruzelski despre Walesa sau liderii Africii de Sud despre Mandela sau Kerensky despre Lenin.”
Navalnîi a încercat să îndeplinească aceste așteptări și să-l provoace pe Putin la alegerile prezidențiale din 2018, înființând o rețea de birouri de campanie în toată țara. Dar i s-a interzis să candideze din cauza condamnărilor sale penale. Atunci, echipele lui de campanie au fost reorganizate în filiale regionale ale ONG-ului său anticorupție, lucrând pentru a face lumină asupra activității ilicite la nivel local.
În vara anului 2019, Navalnîi a susținut un grup de personalități din opoziție care doreau să participe la alegerile pentru consiliul local al orașului Moscova.
Îți mai recomandăm Un candidat anti-război la președinția Rusiei: Boris NadejdinExcluderea lor de la vot a dus la săptămâni de protest la Moscova, întâmpinate de o represiune care a culminat cu pedepse lungi cu închisoarea pentru activiști. Tot atunci au avut loc mai multe raiduri ale forțelor de ordine în birourile regionale ale lui Navalnîi.
Dar această experiență i-a făcut pe Navalnîi și pe cei din echipa lui să caute noi modalități de a rupe stăpânirea lui Putin asupra puterii. Au lansat o campanie numită Smart Voting (Vot Deștept), menită să spulbere monopolul Partidului Rusia Unite prin sprijinirea candidaților anti-Putin care aveau cele mai mari șanse de câștig.
Într-un interviu din primăvara anului 2020, Navalnîi a declarat Serviciului Rus al RFE/RL că pandemia de coronavirus și gestionarea acesteia de către guvern accelerează scăderea popularității lui Putin și creează oportunități pentru opoziție.
„Uită-te doar la ratingurile guvernului. Vedem declinul lor fără precedent, un declin care va continua. Guvernul nu poate face nimic în privința asta”, a spus el.
Câteva luni mai târziu, Navalnîi s-a prăbușit la bordul unui zbor către Moscova din Tomsk, unde vizita suporterii locali.
Avionul a fost deviat spre orașul Omsk, unde angajații săi au aflat că a fost otrăvit. După ce au implorat autoritățile timp de două zile, soția sa, Iulia Navalnaya, și consilierii lui Navalnîi au reușit să-i asigure transferul pentru tratament la Berlin, unde experții germani au stabilit că a fost otrăvit cu Noviciok.
Îți mai recomandăm Navalnîi spune că a păcălit un agent FSB să-i dezvăluie cum a fost otrăvitAnchetatorii Bellingcat au descoperit că Navalnîi a fost ținta unei tentative de asasinat din partea unei echipe de agenți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Navalnîi și-a petrecut aproape cinci luni recuperându-se și lucrând la o investigație majoră asupra unui palat de la Marea Neagră, în valoare de 1,36 miliarde de dolari, despre care a pretins că i-ar aparține lui Putin.
Investigația a fost lansată la întoarcerea lui Navalnîi la Moscova, pe 17 ianuarie 2021, când a fost arestat la sosirea pe aeroportul Șeremetievo. Decizia lui de a se întoarce în Rusia a fost controversată, unii lăudându-i curajul, iar alții punând-o la îndoială.
Îți mai recomandăm Navalnîi a publicat imagini cu palatul lui Putin de la Marea NeagrăRusia a fost zguduită de două weekenduri consecutive de proteste în masă pentru eliberarea lui Navalnîi, care au dus la mii de arestări, dar Navalnîi a fost totuși condamnat la doi ani și opt luni de închisoare pe 2 februarie 2021, pentru încălcarea regulilor eliberării condiționate impuse în timpul procesului său.
„Oricât de mult încearcă [Putin] să se portretizeze ca un geopolitician, un mare lider mondial, el va intra în istorie ca un otrăvitor”, a spus Navalnîi din sala de judecată.
„Scopul principal al acestui proces este să sperie un număr mare de oameni. Așa funcționează. Ei închid o persoană pentru a speria milioane de oameni”. Navalnîi a fost trimis într-o închisoare cu regim strict din regiunea Vladimir, la est de Moscova.
La scurt timp, el și asociații săi au început să se deplângă o „campanie deliberată” pentru a-i submina sănătatea. Fiind desemnat cu risc de evadare, el era trezit din oră în fiecare noapte și i s-a interzis accesul la medic.
Navalnîi a spus că are dureri de spate și că aproape nu-și mai poate folosi piciorul drept. A fost internat în timpul unei greve a foamei în aprilie 2023, abandonând protestul la sfatul medicilor.
În anii petrecuți în închisoare, oficialii l-au pedepsit în mod repetat pentru presupuse infracțiuni banale.
La rândul său, și-a folosit expertiza juridică pentru a înfunda sistemul cu solicitări ciudate, publicând respingerile oficiale pe care le-a primit.
Îți mai recomandăm Zeci de susținători ai lui Navalnîi reținuți în timp ce inamicul Kremlinului a împlinit 47 de ani în închisoareÎn același timp, guvernul a continuat să lanseze acuzații împotriva lui și să-i adauge ani de închisoare.
În martie 2022, a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare pentru sfidarea instanței și corupție.
În iunie 2021, Fundația lui Anticorupție și alte organizații apropiate au fost desemnate oficial ca „extremiste” de către guvernul rus. Drept urmare, mai mulți dintre asociații săi au fugit din Rusia sau au fost puși sub acuzare în diferite dosare penale.
În august 2023, Navalnîi a fost condamnat la 19 ani de închisoare într-o închisoare „cu regim special” – cea mai dură categorie – după ce a fost condamnat pentru incitare și finanțare a „activității extremiste”.
El a denunțat sentința drept „stalinistă”. Cu toate acestea, pe tot parcursul încarcerării sale și la numeroasele sale procese, el a insistat cu fermitate că nu se teme și i-a îndemnat și pe ruși să-și învingă teama de represiunea lui Putin.
Reprimarea disidenței de către Kremlin a escaladat odată cu arestarea lui Navalnîi, în ianuarie 2021. Autoritățile au strâns șuruburile și mai tare un an mai târziu, când Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.
Într-o postare pe rețelele de socializare la prima aniversare a atacului neprovocat, Navalnîi a spus că Putin „a declanșat un război nedrept de agresiune” și a respins justificările lui Putin drept „pretexte ridicole”.
El a spus că „zeci de mii de ucraineni nevinovați au fost uciși” și că „au fost comise crime de război”. El a cerut restabilirea granițelor recunoscute internațional ale Ucrainei din 1991 și ca Rusia „să caute modalități acceptabile de a compensa daunele aduse Ucrainei”.
„Va trebui să rambursăm Ucrainei toate daunele cauzate de agresiunea lui Putin”, a conchis el. „Am atins fundul.”
Mulți din Ucraina au rămas precauți sau critici la adresa lui Navalnîi, neavând încredere în comentariile sale publice cu privire la război și punându-i la îndoială dedicarea față de suveranitatea ucraineană.
El a fost însă lăudat pe scară largă în Occident. În octombrie 2021, a primit Premiul Saharov al Parlamentului European pentru lupta sa neobosită împotriva „corupției regimului lui Vladimir Putin”.
„Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața”, a spus șeful Parlamentului European de atunci, David Sassoli.
Fostul corespondent RFE/RL Matthew Luxmoore a contribuit la acest articol.