Curtea de Apel București nu mai judecă, începând de luni, decât dosarele penale urgente, toate activitățile cu publicul, la registraturi si arhive, fiind suspendate în semn de protest față de intenția Guvernului și a Parlamentului de a modifica modul de calcul al sporurilor la salariu, respectiv de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților.
„Anunţatele intenţii ale Guvernului României de a diminua sporul pentru desfăşurarea activităţii în condiţii grele şi vătămătoare, prin modificarea OUG nr. 114/2018, precum şi de a elimina pensiile de serviciu ale magistraţilor, reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti, calificată ca atare şi de către Curtea Constituţională a României în jurisprudenţa sa constantă. Poziţii publice asumate cu uşurinţă în mediul politic, precum aceea ,,dacă nu ne convine putem părăsi sistemul”, sunt de natura a leza demnitatea şi onoarea profesiei de magistrat şi de a rupe echilibrul care trebuie să existe între cele trei puteri”, precizează un comunicat al Curții de Apel.
O decizie similară, de suspendare a activității instanțelor, urmând să fie solutionate doar cauzele urgente, au luat și judecătorii din Tribunalul Prahova și Tribunalul Galați.
„Durata suspendării, decisă prin Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Prahova, va fi reevaluată la începutul lunii ianuarie 2020, în funcție de respectarea climatului de independență necesar înfăpturirii actului de justiție în condiții optime și în beneficiul cetățenilor”, au declarat reprezentanții Tribunalului Prahova, citați de Ziare.com.
Înalta Curte și Parchetul General susțin păstrarea actualelor prevederi privind pensiile
Colegiul de conducere al Parchetului General susține că Parlamentul și Guvernul au datoria să asigure resursele adecvate care să le permită magistraților să-și îndeplinească atribuțiile.
„Colegiul de conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție subliniază cu fermitate că orice modificare adusă pensiilor de serviciu și/sau remunerației magistraților și personalului auxiliar de specialitate este de natură a le afecta statutul - cu încălcarea independenței acestora - precum și securitatea activității judiciare și arată, totodată, că va efectua orice demers legal pentru a susține actualele reglementări”, a anunțat conducerea Parchetului general.
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corin Corbu, a luat act „cu îngrijorare” de intenția Guvernului și a Parlamentului de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților, precum și de „confuzia indusă, voit sau nu, în spațiul public prin referirea la acestea ca fiind pensii speciale”.
„Un astfel de demers legislativ afectează grav echilibrul sistemului judiciar și garanțiile de independență ale acestuia și este cu atât mai nepotrivit cu cât autoritatea legiuitoare a decis doar cu câteva zile în urmă amânarea intrării în vigoare a dispozițiilor legale privind pensionarea anticipată a magistraților cu doi ani, recunoscând astfel din nou, implicit, rațiunea și necesitatea existenței pensiilor de serviciu ale acestora. (…) Susținerea publică nu trebuie obținută prin mijloace populiste, de natură să producă efecte grave pe termen mediu și lung asupra unui serviciu public care deservește milioane de cetățeni; ea trebuie realizată onest, loial și prin cooperarea tuturor puterilor statului”, a comunicat președinta ÎCCJ, săptămâna trecută.
Și Înalta Curte, și Parchetul General invocă jurisprudența Curții Constituționale, care a stabilit că una din garanțiile independenței justiției o reprezintă stabilitatea financiară a personalului din sistemul judiciar.
Cele două instituții avertizează că vor apela cu „fermitate” la demersuri legale pentru a apăra independența justiției amenințată de posibile modificări privind salarizarea și cuantumul pensiilor.
Cătălin Prediu este „relativ optimist”
Tonul protestelor în justiție l-au dat grefierii, care au organizat, pe 18 decembrie, prima acțiune de protest, în timpul ședinței Camerei Deputaților care urma să supună la vot proiectul de eliminare a pensiilor speciale, inclusiv pensiile de serviciu pentru magistrați și personalul auxiliar.
După două zile, grefierii blocau din nou activitatea instanțelor, după ce au aflat că modficarea adusă OUG 114, pe care Guvernul își angajează răspunderea, afectează valoarea sporurilor adăugate la salariu.
Îți mai recomandăm Grefierii blochează din nou activitatea instanțelor. Sunt nemulțumiți de reducerea sporurilor la salariuReprezentanții grefierilor au avut atunci o întâlnire cu ministrul Cătălin Predoiu. Discuțiile urmează să fie reluate luni după-amiază, potrivit ministrului Predoiu.
Cătălin Predoiu a declarat luni dimineață, la sediul Ministerului, că este „relativ optimist” că va fi găsită o soluție care să mulțumească toate părțile.
Nici CSM nu a stat deoparte în această dispută dintre magistrați și politicieni. Consiliul Superior al Magistraturii a susținut că Parlamentul și Guvernul au obligația de a garanta judecătorilor și procurorilor, la încetarea funcției, plata unei pensii al cărei nivel să fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remunerații, dar şi a obligației de a le stabili acestora o remunerație adecvată.
„Consiliul reiterează ferm că statutul magistratului impune acordarea pensiei de serviciu şi a remunerației adecvate ca o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept, prevăzută de art. 1 alin. 3 din Constituția României”, a precizat CSM, miercuri, într-un comunicat de presă ”privind subminarea independenței judecătorilor și procurorilor”.