Cu toții au primit ani grei de închisoare.
Un tribunal din sud-estul Belarusului a condamnat, în baza unor sentințe de o duritate fără precedent, activiști, politicieni și un jurnalist care și-au făcut un renume prin opoziția față de guvernarea fostului șef de colhoz, Alexandr Lukașenko, autocratul de 66 de ani aflat neîntrerupt la putere din 1994.
Acum faima lor a fost amplificată și mai mult de perspectiva de a petrece între un deceniu sau chiar două în închisoare.
Optsprezece ani de închisoare. Atât a primit Serghei Țihanovski, soțul liderului Opoziției în exil, Svetlana Țihanovskaia. Este cea mai dură dintre pedepsele aplicate pe 14 decembrie.
Alegerea lui Lukașenko, în urma alegerilor prezidențiale din august trecut, a fost contestată în stradă de Opoziție și de belarușii din toată țară până când protestele au fost reprimate cu violență.
Îți mai recomandăm Soțul liderului opoziției din Belarus, condamnat la 18 ani de închisoareMii de protestatari au fost arestați și sunt și în acest moment în închisoare iar unii dintre ei au fost uciși.
Viasna, un grup pentru drepturile omului din Belarus, spune despre 827 de persoane aflate în închisoare că sunt prizonieri politici pentru „culpa” de a-și fi exercitat dreptul fundamental de a protesta pașnic, de a exprima opinii sau de a se angaja în activități politice legitime.
Mai multe rapoarte ale grupurilor pentru drepturile omului vorbesc despre tortura din închisori împotriva celor care au protestat și au cerut demisia lui Lukașenko.
Cea mai mare parte a Opoziției a fost închisă sau forțată să aleagă calea exilului. Agențiile de știri și platformele presei independente au fost percheziționate și apoi închise, mai mulți jurnaliști arestați sau condamnați la închisoare.
Potrivit Asociației Jurnaliștilor din Belarus, 33 de angajați din mass-media se află în prezent după gratii.
Raportorul special al ONU, Anaïs Marin, a declarat pentru Reuters că peste 35.000 de persoane au fost reținute în mod arbitrar în ultimul an și că teama de represiune i-a făcut pe alți zeci de mii de belaruși să fugă în străinătate.
Îți mai recomandăm Lukașenko își înfometează poporul ca ripostă la sancțiunile UE și SUA împotriva sa„Dictatorul se răzbună public pe cei mai puternici adversari ai săi”, a scris pe Twitter Svetlana Țihanovskaia, liderul în exil al Opoziției, în ziua condamnării grupului de opozanți din care face parte și soțul ei.
Svetlana Țihanovskaia se află în Lituania, unde s-a refugiat pentru a-și proteja cei doi copii, după ce a fost ridicată de forțele de ordine din Comitetul Electoral unde a încercat să depună o plângere împotriva rezultatului alegerilor din 8 august 2020, despre care a spus că au fost fraudate masiv de Lukașenko.
„În timp ce ascunde prizonierii politici în procese cu ușile închise, speră să continue represiunile în tăcere. Dar lumea întreagă veghează. Nu ne vom opri", a spus ea.
Cine sunt cei șase belaruși a căror condamnare la ani grei de închisoare a stârnit indignarea întregii lumi.
Serghei Țihanovski - 18 ani de închisoare
Înainte de a ajunge la închisoare în mai 2020, Țihanovski conducea un blog pe YouTube numit Țara pentru viață, care explora modul în care belarusii obișnuiți luptă pentru câștigarea mijloacelor de trai într-o economie condusă în stil sovietic, cu salarii mici, stagnantă. Blogul a atras sute de mii de abonați și de vizualizări.
Țihanovski, 43 de ani, a capitalizat această faimă transformând-o într-o candidatură la președinție, doar pentru a-l provoca pe Lukașenko, fostul șef de colhoz care conduce Belarusul din 1994.
Îl numea „gândac”, spre deliciul publicului său, sătul de excesele și de hegemonia dictatorului, și a fost condamnat în repetate rânduri la închisoare pentru organizarea de demonstrații neautorizate, după care i-a fost interzisă candidatura la alegerile din august 2020.
În cele din urmă, a fost reținut în timp ce strângea semnături pentru ca soția sa să candideze în locul lui. Ulterior i-au fost aduse și alte acuzații precum instigare și organizare de revolte în masă.
Îți mai recomandăm Țihanovskaia: migranții și populația din Belarus sunt ostaticii lui LukașenkoAșa a devenit Svetlana Țihanovskaia candidatul opoziției unite la alegeri, în urma cărora Lukașenko a revendicat victoria zdrobitoare pe fondul acuzațiilor de fraudă aduse de opoziție și de belarușii care au ieșit în stradă în toată țara pentru a-i cere demisia și organizarea de alegeri anticipate.
Tribunalul din Gomel l-a condamnat pe Țihanovski la 18 ani de închisoare, cu trei mai mult decât pedeapsa maximă prevăzută pentru cea mai severă dintre acuzații, potrivit grupului de apărare a drepturilor omului Viasna.
În sala de judecată, pe 14 decembrie, aflat în cușcă alături de ceilalți inculpați, Țihanovski s-a întors cu spatele în timp ce judecătorul citea sentința de condamnare a sa.
O persoană care se afla în sala de judecată a declarat apoi pentru Europa Liberă că după aceea, a strigat „Trăiască Belarus!” – sloganul opozanților lui Lukașenko.
Mikalai Statkevici - 14 ani de închisoare
Disidența politică a lui Statkevici datează din epoca sovietică, când a demisionat din Partidul Comunist în semn de protest față de represiunea violentă a guvernului sovietic asupra mișcării de independență din Lituania, în ianuarie 1991. Violența a reprezentat o etapă crucială în prăbușirea URSS.
Mai târziu a devenit șef al Partidului Social Democrat din Belarusul independent.
A făcut trei ani de închisoare la mijlocul anilor 2000 pentru implicare în protestele de masă împotriva unei măsuri guvernamentale care a mărit numărul de mandate la care avea voie Lukașenko, pentru a-și putea perpetua accesul la funcția supremă în stat.
Statkevici, 65 de ani, a contestat candidatura lui Lukașenko la președinție în 2001 și a ajuns înapoi în închisoare după o represiunea împotriva grupurilor de opoziție.
A fost eliberat în 2017, într-un moment în care Lukașenko curta Occidentul.
A fost arestat din nou pe 31 mai 2020 în timp ce participa la un miting de strângere de semnături pentru candidatura Svetlanei Țihanovskaia și a fost initial acuzat de participare la o demonstrație neautorizată, pentru ca ulterior să-i fie aduse și alte acuzații. A fost condamnat la 14 ani de închisoare.
Ihar Losik - 15 ani de închisoare
Cu o presă controlată strict de guvern, belarușii au apelat la rețelele sociale și la aplicațiile de mesagerie criptate precum Telegram pentru știri, discuții nefiltrate și pentru a planifica proteste și activități politice.
Ihar Losik a ajutat la transformarea canalului Telegram Belamova în al doilea cel mai citit canal din țară. Cea mai citită aplicație Telegram este Nexta Live, al cărei principal autor a fost Roman Protasevici, pentru care Lukașenko a deturnat, pe 23 mai, un avion de linie al unei companii străine, care mergea la Vilnius, doar ca să-l poată aresta pe tânărul jurnalist.
Fost bursier al Europei Libere, Losik, 29 de ani, este consultant al serviciului belarus al Europei Libere.
În iunie 2020, poliția i-a percheziționat casa în care locuia cu părinții și l-a arestat.
Acuzat inițial de încălcarea ordinii publice, Losik a fost ulterior acuzat de incitare la ură socială. În aprilie 2021, în timp ce se afla în detenție, a încercat să-și taie venele și a intrat în greva foamei.
A fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Într-o mărturisire video, înregistrată înainte de condamnarea lui Losik, soția sa Daria, cu care Ihar are o fiică de 2 ani, l-a criticat pe Lukașenko.
„Este interesant că, în timp ce se presupune că lupți împotriva unor astfel de amenințări teribile, nu ai curaj să te întâlnești cu o fată obișnuită, o soție și o mamă iubitoare”, a spus ea. „Cum vei trăi, să-ți îmbrățișezi copiii, pe cei apropiați, știind ce ai făcut astăzi?”
Uladzimir Țihanovici - 15 ani de închisoare
Are 41 de ani și este alt activist care a dobândit o anumită faimă prin intermediul rețelelor sociale: un canal politic YouTube numit MozgON.
Aliat și susținător al lui Țihanovski, el a fost reținut în iunie 2020, pentru acuzații similare. Dar acele acuzații au fost ulterior reclasificate în timp ce el era încă în arest și transformate în organizare de revolte în masă și incitare la ură socială.
A fost condamnat la 15 ani de închisoare.
Artiom Sakov și Dmitri Popov - câte 16 ani de închisoare
Sakov, un activist politic, și Popov, un alt blogger, sunt amândoi strâns legați de campania politică a lui Tsikhanouski.
Sakov 27 de ani, a făcut parte din grupul de sprijin care strângea semnături pentru Svetlana Țihanovskaia, după ce soțului ei i s-a interzis să candideze. Pe 31 mai 2020, la două zile după ce s-a alăturat unei demonstrații publice de susținere a candidaturii ei, a fost arestat și acuzat de acțiuni menite să tulbure ordinea publică.
Aceste acuzații au fost ulterior transformate și ele în organizarea de revolte în masă și incitare la ură socială.
Popov a fost moderator al conturilor de pe rețelele sociale legate de canalul YouTube al lui Țihanovski.
Atât Popov, cât și Sakov au primit câte 16 ani de închisoare.
În luna iulie, fostul candidat la președinție, Viktor Babarika a fost condamnat la 14 ani de închisoare.
În luna septembrie Maria Kolesnikova, unul din liderii protestelor de stradă împotriva lui Lukașenko de anul trecut, a fost condamnată la 11 ani de închisoare.