Turismul, cu toate ramurile sale, a fost una din industriile cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Granițele s-au închis rând pe rând, avioanele au rămas la sol, iar statele lumii au impus restricții care au ținut oamenii în case cu lunile. Teama de infectare a făcut ca mulți să ezite în a rezerva un sejur și după ce situația epidemiologică s-a mai liniștit.
Răzvan Pascu, consultant în turism, este încrezător că vara lui 2021 va fi una bună pentru turism, poate chiar aproape de nivel cunoscut înainte de pandemie, pe fondul campaniilor de vaccinare care avansează și a faptului că oamenii s-au obișnuit cu măsurile impuse pentru a spori protecția în fața virusului.
Într-un interviu pentru Europa Liberă, el se declară dezamăgit de autoritățile române care nu fac nimic pentru a promova turismului românesc și ratează șansa de a atrage turiștii străini care sunt dornici de a călători după un 2020 în care au stat mai mulți în casă.
1. Cât de puternic a fost lovit turismul de pandemia de coronavirus?
Turismul este printre principalele industrii afectate în pandemie. Oamenii s-au speriat să mai călătorească și sunt afectate agențiile de turism, companiile aeriene, navele de croazieră și micii întreprinzători din turism. Sunt afectați inclusiv furnizorii lor, toți cei care aprovizionau hotelurile, este un lanț întreg complet afectat în această perioadă. Sunt studii la nivel mondial care arată că peste 100 de milioane de oameni încep să își caute joburi în alte domenii de activitate pentru a supraviețui.
2. Care sunt schimbările de comportament pe care le-ați observat în rândul turiștilor?
Principala schimbare de comportament în rândul turiștilor este legată de modul în care fac rezervarea. Acum se rezervă excursiile last-minute, cu foarte puțin timp înainte de plecare – două sau trei săptămâni. Sunt și excursii care se rezervă doar cu câteva zile înainte. Dacă vorbim de destinații exotice, acestea deobicei se rezervau cu foarte mult timp în avans - chiar și cu un an înainte.
O altă schimbare pe care o vedem la consumatorii de turism români e că nu par să fie foarte îngrijorați de virus, dar sunt îngrijorați de schimbările care pot apărea în legislație atât în România cât și în țara de destinație. Le este foarte teamă ca o țară să nu intre pe lista galbenă cât sunt plecați, să li se ceară un test despre care să nu știe că trebuie făcut sau să nu li se permită urcarea în avion. Sunt unii turiști care fie s-au vaccinați sau au trecut prin boală și vor foarte mult să călătorească după un an de pauză. Aceștia sunt primii care își rezervă în această perioadă.
3. A condus pandemia de coronavirus la o creștere a turismului intern în dauna celui internațional?
Nu aș putea spune că a crescut mai mult turismul intern, doar că este mult mai vizibil în acest moment. Se călătorește mai mult în România decât în străinătate. Dar per total, se călătorește mai puțin și în România și în străinătate. E o scădere generală față de perioada de dinainte de pandemie. Dacă ar fi să alegem 100 de oameni care călătoresc în general, o mică parte călătorește în străinătate, iar cei mai mulți aleg România.
4. Care au fost destinațiile de vacanță la cea mai mare căutare în 2020?
În 2020 erau multe incertitudini, temeri și foarte puține persoane care își făceau planuri de călătorie. Cumva ceea ce se vede și acum. Dar vara anului trecut ne-a demonstrat că lucrurile au fost mai bune decât ne așteptam. S-a vorbit în presă de aglomerările de pe litoralul românesc, de sutele de mii care au călătorit în Grecia, Turcia sau alte destinații, inclusiv exotice spre finalul anului.
Au fost destinații exotice care au crescut foarte mult și românii au fost în top. Cum este Maldive unde românii au fost în top 5 naționalități care au călătorit. Republica Dominicană, Zanzibar/Tanzania, Mexic au fost destinații deschise și s-a călătorit destul de mult. Au apărut și multe oferte către destinații exotice și unele s-au vândut cu foarte puțin timp înainte. Au apărut discounturi și oferte last-minute care le-au oferit încredere oamenilor să călătorească. Am văzut destinații ca Egipt sau Dubai care au fost solicitate la finalul anului trecut.
Acum vedem cum se deschid alte destinații. Seychelles este o destinație care a anunțat că se va redeschide din 25 martie doar cu testare COVID, inclusiv pentru români. Cum a fost o țară închisă ermetic aproximativ un an evident că este o țara sigură în care se poate călători și românii pot ajunge de Paște cu două zboruri charter direct din București, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria turismului.
Deși a fost o criză majoră în turism a adus și niște oportunități, precum zborurile charter care au fost deschide în această perioadă către Maldive, Republica Dominicană sau Zanzibar. Acum un an sau doi nici nu am visat să avem zboruri directe către astfel de destinații. În această criză au fost și oportunități și oameni care au dorit să călătorească, chiar dacă departe totuși în destinații sigure, iar agențiile de turism s-au adaptat din mers și au oferit pachete de călătorii.
5. Ce s-a schimbat acum față de 2020?
Față de anul trecut când nu exista niciun fel de perspectivă, îți plăteai un sejur și nu știai ce se întâmplă cu el, acum lucrurile sunt mai clare. Știm că se călătorește fie în baza certificatului de vaccinare, a unui test Covid negativ sau în baza unui test de anticorpi. Au apărut companii de asigurări care asigură pachetele turistice, inclusiv clauza Covid - un beneficiu major pentru că turistul nu are niciun risc pentru că dacă este depistat pozitiv își primește 100% din bani înapoi. Față de acum un an lucrurile stau mai mult mai bine și oamenii sunt mai dispuși să călătorească.
6. Care sunt așteptările pentru sezonul de vară?
Eu cred că sezonul de vară va fi mult mai bun decât cel trecut, iar cel trecut a fost mult mai bun decât se aștepta mare parte din lume. Să ne amintim cât de plin a fost litoralul în iulie și august. Mă aștept ca sezonul acesta de vară să fie unul aproape de normal, inclusiv datorită faptului că până atunci toți mai mulți oameni se vor vaccina sau vor fi dispuși să se testeze Covid. Oamenii s-au obișnuit cu această testare Covid, și-o asumă, este un cost suplimentar dar asumat. Față de anul trecut, măcar din perspectiva psihică oamenii sunt obișnuiți cu restricții care pot apărea și sunt dispuși să își asume mici riscuri pentru a pleca. Cred că per total va fi un sezon bun, inclusiv în destinații tradiționale pentru români precum Grecia, Bulgaria, Spania sau Turcia, dar și în destinații exotice. Cred că cel puțin în lunile următoare nu vor fi rezervate foarte multe circuite de tip multi-țări sau multi-orașe, ci destinații exotice de plajă unde să se asigure distanțarea și oamenii să fie mai siguri.
7. Considerați că industria turistică din România a primit sprijin suficient de la autorități în această perioadă pandemică? Ce ar fi trebuit făcut în plus?
Din păcate, e o glumă. Nu a fost niciun fel de sprijin, nici măcar moral. În afara de acea scutire de impozit pentru industria HoReCa, de acel ajutor prin șomaj tehnic, nu a fost niciun fel de ajutor până acum pentru agenții de turism, pentru companiile aeriene, pentru toți oamenii angrenați în turism pentru că e un întreg lanț afectat. Ne uitam cu invidie la alte țări din Europa care și-au protejat operatorii. Germania a sprijin cu miliarde de euro operatorii. Ne uităm la Marea Britanie la împrumuturi și ajutoare pentru companiile afectate. La fel și în Statele Unite. Din păcate, în România nu a fost să fie.
8. Va avea un impact asupra turismului intern decizia Guvernului de a nu mai acorda vouchere de vacanță în 2021?
Eu niciodată nu am fost un fan al acestor vouchere date fără niciun fel de regulă, restricție. Aș fi văzut aceste vouchere de vacanță să impulsioneze vânzarea în extra sezon. Ce au reușit să facă aceste vouchere este să creeze o cerere artificială în piață în plin sezon. Nu duce la nimic bun. Prețurile au crescut. Oameni care nu își permit să călătorească au dorit să călătorească și automat cererea a crescut și prețurile au crescut, dar calitatea a scăzut. Voucherele de vacanță nu au reușit să facă ce ar fi putut să facă. Dacă tot sunt oferite gratis ar fi putut să impulsioneze cererea turistică în afara sezonului, nu în iulie și august când călătorește toată lumea. Ce rost are să creștem prețurile când ele sunt oricum extrem de mari.
Dar ținând cont de perioada dificilă în care ne aflăm, să mai scoți și voucherele de vacanță mi se pare o greșeală. Nu spun că sunt cea mai bună metodă de impulsionare a turismului, dar în mod cert au ajutat o industria care era foarte lovită. Să le scoți în perioada asta care este oricum extrem de grea nu cred că este o decizie bună.
9. Ce îi lipsește României ca să devină o atracție pentru turiștii străini?
În primul rând ar trebui ca autoritățile să se implice mai mult și să facă mai multă promovare. Ne uităm cu admirație și ușor suspin la ce face Grecia. Ministrul Turismului a venit în România pentru că știe că România e o piață foarte importantă pentru ei. S-a întâlnit cu presa, a vorbit cu oamenii, i-a asigurat pe toți că sezonul turistic va începe la timp și că românii sunt bine primiți. La fel au făcut și anul trecut, la fel au făcut și multe alte țări. Noi nu facem nimic în acest sens. Singurii care se ocupă de promovarea turismului în România sunt privații. Sigur au interes să își promoveze destinația, cum sunt hotelurile sau agenții de turism sau ghizii. Nu există o chestie organizată la nivel de stat, finanțată de stat pentru că are putere financiară, și poate coordonată desigur și cu sprijin privat. Dacă s-ar schimba acest lucru și am avea promovare mai ales în perioada această când foarte multe țări turistice se vor deschide. Dacă nu am rămâne din noi ultimii la căruță tare bine ne-ar fi. Să încercăm să fie mai pro-activi.
Mă uit la Israel care a vaccinat cu ambele doze 5 milioane de oameni. Sunt cinci milioane de oameni care nu au călătorit în ultimul timp și își doresc foarte mult să iasă în străinătate. Sunt vaccinați și nu reprezintă niciun pericol. Dacă s-ar semna un acord bilateral cu această țară astfel încât israelienii să fie primiți în România, poate și cu un test negativ să nu ne asumăm niciun risc. Dacă s-ar face acest lucru foarte mult ar câștiga România.
10. Ați reușit să faceți pasiunea dumneavoastră un job. Ce le recomandați celor care vor să aleagă o carieră similară?
Oricine vrea să lucreze în turism trebuie să se gândească de la început că nu e o industrie din care să te îmbogățești, dar e o industrie din care să îți îndeplinești mare parte din vise, mai ales dacă sunt legate de călătorii. E o industrie foarte frumoasă dacă o simți, dacă ești pasionat cu adevărat. Dacă ești pasionat poți să începi să te gândești să lucrezi în turism, dar să nu te aștepți că lucrurile vor veni peste noapte. Veniturile nu sunt foarte mari și consumul de energie este foarte mare. Dar cât faci totul cu pasiune și ai ocazia să vizitezi niște locuri pe care unii le doar visează, atunci vezi reversul medaliei. Îi sfătuiesc pe toți să se gândească dacă asta este cu adevărat pasiunea lor, să nu lucreze în turism decât dacă sunt cu adevărat pasionați pentru că altfel totul devine o corvoadă ținând că e foarte mult de mult de muncă și lucrul cu oameni este foarte dificil de cele mai multe ori. Dacă îndeplinesc aceste criterii să se gândească mereu pe termen lung și să nu își dorească succesul peste noapte pentru că asta este efemer.