Comisia Europeană ia în considerare limitarea la nouă luni a perioadei de după vaccinarea cu schema completă în care persoanele din afara blocului comunitar pot intra în UE.
După cum transmite Bloomberg, măsura, care ar urma să fie publicată joi, sugerează că doza booster de vaccin (doza a treia) va fi necesară la cel mult nouă luni după imunizarea cu primele două doze. Propunerea Comisiei include și recomandarea ca după 10 ianuarie, toate statele membre să accepte accesul celor imunizați cu vaccinuri aprobate de Organizația Mondială a Sănătății, indiferent de țara de origine.
Îți mai recomandăm Covid | Europa, îngenuncheată de Covid. Austria impune vaccinarea obligatorieÎntr-o schimbare față de recomandările anterioare, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) recomandă acum imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid pentru toți adulții, nu doar pentru cei vârstnici și cu probleme imunitare.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează, la rândul ei, că Europa este, din nou, epicentrul pandemiei și nicio țară nu poate considera că a depășit pericolul. Vaccinarea nu trebuie să ofere un sentiment fals de siguranță a spus șeful OMS, Tedros Adhanom, care recomandă respectarea în continuare a măsurilor de prevenție de bază:
- purtarea măștii;
- distanțarea între persoane;
- evitarea mulțimilor;
- aerisirea încăperilor;
- spălarea mâinilor;
Slovacia, Republica Cehă, Olanda, Ungaria sunt printre țările care raportează o creștere a numărului de cazuri, transmite Reuters, pe măsură ce apropierea sărbătorilor de iarnă sporește aglomerările și frecvența întâlnirilor dintre persoane.
Îți mai recomandăm Covid-19 | Cum se pregătește România pentru valul V pandemicSlovacia a luat exemplu Austriei și a decis, miercuri, reintroducerea carantinei pentru o perioadă de două săptămâni. „Am ajuns aici pentru că regulile existente nu au fost respectate”, a spus premierul Eduard Heger.
Restaurantele și magazinele ne-esențiale vor fi închise. Deplasările vor fi permise doar pentru cumpărături absolut necesare, mersul la serviciu, școală și medic, precum și pentru plimbări în natură, transmite Euronews.
Slovacia a înregistrat, miercuri, 10.000 de cazuri noi de Covid (valoare la care România s-a aflat timp de mai mult de o lună, în perioada 28 septembrie – 3 noiembrie).
Îți mai recomandăm Covid | 13 persoane sunt infectate cu tulpina OmicronÎn Cehia, unde miercuri au fost 25.949 de noi cazuri de Covid, guvernul ia în considerare obligativitatea vaccinării pentru persoanele peste 60 de ani și pentru lucrătorii din anumite domenii, cum ar fi serviciile medicale.
Guvernul, care urmează să predea puterea în urma pierderii alegerilor din octombrie, a interzis deja accesul persoanelor vaccinate la restaurante, cinematografe și saloanele de coafură. Noi restricții vor fi discutate vineri.
Personalul medical face de mai mult timp apel pentru înăsprirea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, transmite Reuters.
În Olanda, unde numărul de cazuri noi a fost joi de 23.709, guvernul va discuta noi restricții în cursul zilei de vineri.
În Ungaria, unde numărul de cazuri noi a crescut constant în ultimele două săptămâni, guvernul ezită să adopte măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului pentru a nu afecta economia. Guvernul Orban speră să încurajeze vaccinarea.
Potrivit Deutsche Welle, viitorul cancelar al Germaniei analizează varianta introducerii unei obligativități parțiale a vaccinării, dar un sondaj de opinie arată că tot mai multe persoane (69%) sprijină ideea vaccinării obligatorii a întregii populații.
Italia este printre țările care au luat măsuri radicale precum obligativitatea certificatului verde pentru acces la locul de muncă. În Italia, cu o rată de vaccinare de peste 70%, din 6 decembrie vor mai putea merge la cinema, restaurante sau evenimente sportive doar persoanele vaccinate.
Îți mai recomandăm Proteste anti-restricții în mai multe țări europene. Avertismentele OMSFranța va anunța joi noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului, în încercarea de a evita o nouă impunere a carantinei.
Măsurile ar viza reguli mai stricte de păstrare a distanței între persoane, extinderea necesității certificatului verde, despre care guvernul spune că și-a dovedit eficiența, și o companie de încurajare a vaccinării cu doza trei.
Rata vaccinării este, în Franța de aproape 70%, dar numărul de cazuri a crescut constant în ultimele două săptămâni, cu 32.591 de cazuri noi anunțate joi.
Îți mai recomandăm Planul OMS pentru criza sanitară din România. „Comunicarea este o problemă"În Elveția are loc, duminică, un referendum pentru validarea Legii „Covid”. Aceasta reglementează sprijinul financiar pentru afacerile afectate de pandemie, dar și introducerea certificatului verde, după modelul celui existent în Uniunea Europeană.
Certificatul va fi folosit pentru călătorii și acces în diverse locuri publice. Sondajele dinaintea referendumului arată că participarea va fi una consistentă, dată fiind mobilizarea celor care se opun vaccinării și restricțiilor, dar e de așteptat ca circa 60% dintre participanți să voteze în favoarea aplicării legii, transmite AP.
Portugalia are cea mai mare rată de vaccinare din Uniunea Europeană, cu o ușoară creștere a numărului de cazuri în ultimele zile. Decesele cauzate de Covid rămân la un nivel scăzut, dar Portugalia a anunțat că până la sfârșitul lunii ianuarie un sfert din populație ar urma să fie vaccinată și cu doza a treia.
Îți mai recomandăm EMA: O a treia doză din alt vaccin împotriva Covid decât cel inițial, mai eficientăRomânia a început deja administrarea dozei trei de vaccin, numită de autorități „de rapel”, pentru toate persoanele adulte încă de la începutul lunii octombrie. România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană în privința ratei vaccinării.
Acum o săptămână, după o perioadă prelungită în care România a înregistrat cifre record ale cazurilor grave și deceselor cauzate de Covid, autoritățile au decis relaxarea unor restricții pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. În paralel, au fost stabilite regulile pentru desfășurarea ceremoniile de ziua națională iar în numeroase localități se pregătesc târgurile de Crăciun.
Îți mai recomandăm Noi restricții | Europa de Vest suferă din cauza Covid, dar are mai puține decese decât RomâniaÎn București, Târgul de Crăciun se deschide vineri, 26 noiembrie, în Piaţa Universităţii. Accesul se va face pe bază de bilet și cu certificat verde.
Sectorul 6 va avea propriul târg de Crăciun, care se deschide, joi, în Parcul Drumul Taberei, cu acces gratuit „în baza certificatului verde”.
În răspunsurile oferite de primarul Ciprian Ciucă pe pagina sa de Facebook, acesta explică de ce e nevoie de certificat în aer liber: „Legea este lege. Și la concertele ținute în aer liber se intra cu certificat. Mergeți și vaccinați-vă, nu mai plecați urechea la toți iresponsabilii, aveți copil acasă, este păcat sa riscați”, răspunde acesta unui comentariu.
În sectorul 6, două târguri de dimensiuni mai mici vor fi organizate și în cartierele Militari și Crângași.
La Târgul de Crăciun din Suceava, care ar urma să se desfășoare între 26 noiembrie și 15 ianuarie 2022, vor fi necesare certificatele verzi, transmite Monitorul de Suceava. Aici vor fi organizate și Zilele Bucovinei, care includ o slujbă de pomenire a tuturor primarilor Sucevei din 1891 până acum.
„Accesul în zona centrală, la brad, cupola luminoasă și ornamente NU se face pe baza certificatului verde, deoarece acestea nu sunt în perimetrul Târgului de Crăciun”, precizează Primăria Suceava într-o postare de pe pagina de Facebook.
Și în alte orașe din țară vor fi organizate târguri de Crăciun. În ciuda restricțiilor de acces prevăzute la astfel de evenimente, apropierea sărbătorilor provoacă îngrijorarea în numeroase țări europene și în Statele Unite, unde traficul aerian a crescut spectaculos cu prilejul Zilei Recunoștinței, care este sărbătorită joi.
Experții citați de Washington Post spun că se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri de Covid după vizitele pe care le vor face oamenii de sărbători.
Îți mai recomandăm Certificatul verde | Ce vor PNL și PSD și cum riscă să prelungească valul IV al pandemieiÎn România, Legea care reglementează obligativitatea certificatului verde este blocată în Parlament de mai multe luni și a fost printre temele controversate în negocierile dintre PNL și PSD în vederea formării noii coaliții de guvernare.
„Măsurile sanitare trebuie să fie luate și comunicate doar de profesioniștii în sănătate (...) Nu trebuie să luăm măsuri aberante, ci măsuri de bun-simț. (...) Trei măsuri vor fi esențiale: accesul la medicamente virale, testarea extinsă și o nouă campanie de vaccinare”, a spus președintele PSD, Marcel Ciolacu, joi, în Parlament, în ședința de învestire a noului guvern.
Îți mai recomandăm Divergență Ciucă - Rafila pe certificatul verde. Cum se poziționează G. Firea față de avort și educația sexuală