3 minute | Doi medici de la Sf. Pantelimon, reținuți. Ofensivă ucraineană în Rusia. Abuzuri din detenția israeliană

Soldații ucraineni au străpuns granița cu Rusia și au intrat zeci de kilometri înăuntrul teritoriului rusesc. Imagine de arhivă, din februarie 2022.

Doi medici au fost reținuți în cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Atac ucrainean înăuntrul granițelor Rusiei. Noi dovezi despre abuzurile sistemice din închisorile israeliene.

Bun găsit,

Iată subiectele dimineții:

  • Doi medici au fost reținuți pentru omor calificat și tentativă de omor, în cazul morților suspecte din secția de terapie intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din Capitală.
  • Armata ucraineană a început marți un atac în regiunea Kursk din Rusia.
  • Noi dovezi despre abuzurile asupra palestinienilor din închisorile israeliene apar simultan cu un proces controversat al soldaților care ar fi abuzat grav un deținut.

Cazul Sf. Pantelimon: Doi medici reținuți

Doi medici de la Spitalului Sf. Pantelimon din București au fost reținuți pentru omor calificat și tentativă de omor. În dosar a fost reținută și o asistentă medicală, pentru mărturie mincinoasă.

Două doctorițe și o asistentă ar fi plănuit și provocat decesul unor pacienți care aveau nevoie de terapie intensivă, scăzând intenționat doza de noradrenalină care le menținea tensiunea arterială. Perchezițiile au început miercuri dimineață la domiciliile unor angajați ai Spitalului Pantelimon, iar până seara cele trei persoane au fost reținute de autorități. Detalii la Europa Liberă.

Procurorii afirmă că au date certe, deocamdată, în cazul decesului unui bărbat de 54 de ani care s-a stins din viață pe 4 aprilie. O primă încercare de ucidere a pacientului de către doctorițe ar fi eșuat pe 26 martie, în urma intervenției unei asistente. Cronologia cazului, la Europa Liberă.

Astăzi, la Tribunalul Bucureşti, se va judeca propunerea procurorilor privind emiterea de mandate de arestare preventivă pe numele celor doi medici de la Spitalul Sf Pantelimon.

În total, 17 pacienți de la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, între 4 și 7 aprilie, iar decesele au fost considerate suspecte după ce un angajat al spitalului a reclamat nereguli în administrarea noradrenalinei. În aprilie, șefa de la ATI a declarat pentru Europa Liberă că este o rată a mortalității mare, dar nu nemaiîntâlnită.

Potrivit surselor G4Media, una dintre doctorițe ar fi susținut miercuri seară în fața procurorilor că există anumite proceduri medicale care justifică scăderea dozei de noradrenalină - aceleași surse afirmă că procedura nu există în cazul la care se face referire.

Într-o intervenție la Digi24, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că ancheta Ministerului nu a remarcat nereguli fiindcă a controlat proceduri administrative.

Managerul spitalului, Bogdan Socea, și-a depus miercuri demisia de onoare, conform Libertatea.

Ucraina împinge pe teritoriul Rusiei

Armata ucraineană a străpuns granițele Rusiei pe 6 august și desfășoară de atunci un atac terestru și aerian în regiunea Kursk. Ciocnirile au continuat și în cursul zilei de miercuri. Detalii la Europa Liberă, iar Kyiv Independent are explicații despre perspectiva ucraineană.

Oficialii ucraineni nu au declarat nimic despre această ofensivă, punctează Reuters, însă aliații din UE consideră că este dreptul Ucrainei să se apere iar Washingtonul încă încearcă să înțeleagă situația. Deocamdată, AP afirmă că nicio informație a Rusiei sau a bloggerilor de război nu poate fi verificată.

Imagine publicată de autoritățile ruse care ar arăta o casă distrusă de atacurile ucrainene din Sudzha, Kursk, 6 august.

Kremlinul, în schimb, a reacționat: a declarat că 1.000 de soldați ucraineni ar fi implicați în această operațiune și că ucrainenii „sunt sortiți eșecului”. Conform Kyiv Independent, președintele rus Vladimir Putin consideră că luptele din Kursk sunt „o provocare la scară largă” și a convocat liderii de top ai armatei și ai apărării. Autoritățile de la Moscova deja au pus deoparte bani pentru evacuarea oamenilor din regiunea de graniță, conform Ukrainska Pravda.

Întregul atac este o surpriză, scrie New York Times, iar ucrainenii s-ar putea folosi de această ocazie ca să elibereze trupele copleșite de pe front și să ridice moralul trupelor. Atacul vine după luni întregi de confruntări greoaie pe linia de conflict, punctează CNN. Financial Times scrie despre afirmațiile că armata ucraineană a reușit să preia controlul unui gazoduct.

Abuzurile din detenția israeliană

Scandalul abuzurilor din detenția israeliană continuă. Pentru context: nouă soldați israelieni sunt acuzați că au violat un prizonier palestinian, iar susținătorii de extremă dreapta au intrat săptămâna trecută cu forța într-o bază militară.

La audierile desfășurate miercuri, un grup de protestatari au întrerupt procedurile pentru că au urlat „îi vom viola”, referindu-se la prizonieri, scrie Times of Israel. Guvernul israelian susține în fața Curții Supreme că doar 28 de palestinieni se află în centrul Sde Teiman, conform Middle East Monitor. În aceeași zi, un prizonier palestinian a murit în închisoarea în cauză, din cauza torturii îndurate, transmite același post.

Prima revelație asupra condițiilor din centrul de detenție Sde Teiman a venit de la CNN, iar canalul israelian N12 arată miercuri filmări cu un viol al unui palestinian reținut, la care SUA deja a reacționat negativ, scrie Jerusalem Post. În The Guardian, supraviețuitori ai detenției israeliene povestesc condițiile în care au fost ținuți. De reținut este și cazul lui Badr Dahlan, palestinianul vizibil traumatizat în urma torturii israeliene.

Un grup de extremiști de dreapta a protestat lângă baza militară Sde Teiman și într-o sală de tribunal, în favoarea dreptului soldaților de a abuza prisonierii palestinieni.

Acum, grupul israelian pentru drepturile omului B’Tselem afirmă că Israelul abuzează și torturează sistemic prizonierii palestinieni, scrie Reuters. Declarațiile întăresc raportul ONU lansat în iulie care arată că palestinienii sunt reținuți arbitrar și torturați, precum și cercetările Amnesty International și Human Rights Watch.

Autoritățile israeliene au recunoscut marți că unii prizonieri din Sde Teiman sunt ținuți permanent în cătușe și legați la ochi, scrie Times of Israel.

Încă dinaintea războiului din Gaza, Israelul aresta arbitrar palestinieni, iar unele cazuri au ajuns și în atenția ONU sau a organizației Defence for Children. Conform AP, cel puțin 1.200 de palestinieni sunt reținuți fără acuzații de autoritățile israeliene.

Alte subiecte:

  • În Marea Britanie, mii de oameni au ieșit în stradă miercuri seară pentru a protesta împotriva extremei drepte și a arăta susținerea comunității pentru refugiați și migranți. Detalii în The Guardian. Miliardarul Elon Musk, care a distribuit în ultimele zile conspirații cu privire la situația din Marea Britanie, susține că vor duce la război civil - iar guvernul britanic răspunde că afirmațiile lui Musk nu sunt justificate, conform CNN.
  • La Viena, concertul de miercuri seara al lui Taylor Swift și următoarele două evenimente din același oraș - la care 65 de mii de oameni își cumpăraseră bilete pentru fiecare seară - au fost anulate după ce autoritățile au demascat un plan pentru un atac terorist. Europa Liberă scrie că unul dintre suspecți, un tânăr austriac de 19 ani, a fost radicalizat pe internet și jurase credință Statului Islamic în iulie.
  • Reuters transmite că un milionar român, posibil Gabriel Popoviciu, l-ar fi angajat pe Hunter Biden pentru a influența guvernul SUA să intervină într-o anchetă de corupție desfășurată împotriva sa în România.
  • Mihaela Cambei aduce României încă o medalie olimpică. Tânăra sportivă a luat locul doi la competiția de haltere, categoria 49 kg. La smuls, a reușit să ridice 93 kg, iar la aruncat 112 kg. Mai multe la HotNews.

Așteptăm mesajele tale la treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune,

Sabina

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.