3 minute | Rusia avansează în Ucraina, Elon Musk în China, libertatea presei e amenințată chiar în Europa

În timpul unei vizite menite să perfecteze sistemul de conducere fără șofer pentru Tesla, Elon Musk s-a întâlnit cu premierul Republicii Populare Chineze, Li Qiang. Omul de afaceri spune că vrea să întărească cooperarea cu Beijingul pentru rezultate „reciproc avantajoase”.

Forțele ruse avansează în estul Ucrainei. Proteste pro-Gaza în universitățile americane, proteste și în Georgia contra legii agentului străin, dar și în Ungaria contra unui vast proiect economic cu China.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Administrația Biden este presată să trimită cât mai repede ajutorul promis Ucrainei, inclusiv de cele mai recente evoluții de pe front. Se confruntă, de asemenea, de o avalanșă de proteste pro-Gaza în universitățile americane.

Dar iată principalele știri ale dimineții:

  • Forțele ruse înaintează treptat în estul Ucrainei; ajutorul occidental aprobat recent nu a sosit încă;
  • În timp ce SUA încearcă să diminueze influența Beijingului, magnatul Elon Musk s-a întâlnit cu premierul Chinei, Li Qiang, pentru proiecte „reciproc avantajoase”;
  • Lipsa de viziune integratoare și dosarele penale par principalele probleme ale alegerilor din iunie.

Zile complicate pentru administrația Biden

Washington Post, New York Times și alte media americane descriu protestele în favoarea palestinienilor din Gaza care au loc în zeci de universități.

Coasta de Est, începând cu NYU și continuând cu Yale, dar și Coasta de Vest cu USC sau Humbold, au fost tulburate de protestatari, unii violenți. S-au făcut chiar arestări, după cum notează NYT pe o hartă.

Între timp, contracandidatul actualului președinte se întâlnește cu lideri străini. Washington Post explică în date și fapte că Donald Trump vrea să influențeze politica globală chiar înainte să revină la Casa Albă.

Se pare că, într-o oarecare măsură, a și reușit, de vreme ce votarea pachetului de ajutor pentru Ucraina a întârziat vreme de săptămâni.

Potrivit Europei Libere, șeful Marelui Stat ucrainean, Olexandr Sîrski, avertizează că „situația de pe front s-a înrăutățit” și că, în estul țării, forțele ruse încearcă „să preia inițiativa strategică și să străpungă linia frontului”.

Elon Musk în China, țară cu mare deficit democratic; democrația & presa în pericol și în alte părți

În plus, în timp ce Washingtonul încearcă să reducă pe toate fronturile influența chineză, magnatul Elon Musk se află în vizită la Beijing, se întâlnește cu premierul Republicii Populare Chineze și declară că lucrează la proiecte „reciproc avantajoase”.

Nu atât de avantajoase par să fie înțelegerile dintre autoritățile de la Budapesta și companii chinezești cu privire la o mare fabrică de baterii pentru mașini electrice. BBC vorbește despre protestele și criticile la adresa „deschiderii către Est” trâmbițată de regimul lui Viktor Orban.

Proteste cu o coloratură politică foarte limpede au avut loc în capitala Georgiei, Tbilisi, contra recent adoptatei legi a agenților străini.

Pe scurt, toate ONG-urile și redacțiile cu finanțare occidentală sunt supuse supravegherii și unei întregi liste de restricții, după model moscovit.

În Rusia, alți doi jurnaliști au fost arestați, scriu colegii de la Europa Liberă în limba engleză. Pare o replică cinică la protestul Occidentului față de intimidarea jurnaliștilor.

Reamintim că, săptămâna trecută, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere Moscovei să-i elibereze pe ziariștii arestați, inclusiv pe colega noastră, Alsu Kurmașeva.

Problema e că, după cum a constatat un foarte respectat think-tank de la Berlin, libertatea presei nu se simte nici măcar în Uniunea Europeană prea bine.

Câți dintre candidați chiar au legătură cu alegătorii

O bine documentată analiză din Adevărul arată că în afară de București, Cluj, Sibiu și Oradea, orașe care au depășit media europeană în materie de modernizare, statul și-a abandonat țara. 80% din PIB e dat de numai zece orașe, notează publicația.

Abandonul politic și lipsa de viziune a autorităților de la București face ca problemele urbane de secol 21, cum este consumul de droguri, să nu aibă soluții. Iar soluțiile locale mai vechi să nu mai funcționeze.

Astfel, Europa Liberă a constatat în cea mai recentă ediție „Țară în Service” că statul nu are nici măcar un sigur centru dedicat de dezintoxicare pentru consumatorii de droguri, deși ministrul Justiției însuși a constatat că două milioane de români consumă (ocazional și dependenți incluși).

Abandonul statului, adică lipsa politicilor publice de susținere a unei lipse clare de priorități, face ca și ceea ce a funcționat la un moment dat să eșueze, ceea ce sporește neîncrederea în viitor și traiul deprimant de pe o zi pe alta.

Ieri, în Duminica Floriilor, ProTv a descris, într-o investigație-reportaj, la „România, te iubesc!”, starea precară a industriei florilor. Deși piața a explodat din 2007, datorită aderării la Uniunea Europeană, de la 50 de milioane de euro la 550 de milioane, producătorii români au doar o cotă minoră. Conexiunile politice sunt și aici parte a problemei.

Apropo, Libertatea constată că toate partidele mari au printre candidați politicieni cu probleme penale. Europa Liberă trece la rândul său în revistă candidații principalelor formațiuni pentru europarlamentare: PSD-PNL, Forța Dreptei și AUR.

Într-un demers salutar, Hotnews descrie ce cred politicienii tineri despre o problemă ideologică majoră: căsătoria între cupluri de același sex.

Aceasta cu atât mai mult cu cât drepturile persoanelor LGBT par a fi principala țintă de atac a propagandei Moscovei contra Occidentului.

Europa Liberă a stat de vorbă cu preotul regizor Ciprian Mega și cu actorul Dorel Vișan despre filmul lor „21 de rubini” prezentat la Festivalul de Film de la Moscova.

Ciprian Mega ne-a confirmat că s-a întâlnit cu purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova și „cu alți oficiali ruși”. PressOne explică legătura între narațiunea filmului și aceste întâlniri.

Ulterior însă, G4Media a anunțat că preotul pro-rus s-a întâlnit cu Vladimir Putin însuși. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, critică aspru acest demers.

De notat, în context, că Biserica Ortodoxă Română și-a deschis larg porțile pentru preoții români basarabeni. Biserica din Rep. Moldova se află sub o intensă presiune a Bisericii Ruse, iar Patriarhul Daniel încurajează integrarea preoților de peste Prut în Biserica românească.

Alte subiecte:

  • 42 de persoane au fost evacuate la Slănic Prahova după apariția unui crater în șosea. Localnicii cred că sub asfalt se află o foarte veche galerie a minei de sare, autoritățile resping ipoteza.
  • Politico notează că mulți sârbi sunt indignați că Jared Kushner, ginerele lui Donald Trump, vrea să construiască un complex de lux în locul ruinelor fostului Stat Major de la Belgrad, bombardat de NATO în 1999.
  • Un ceas de buzunar recuperat de pe Titanic a fost vândut la licitație cu 900.000 de lire sterline. A aparținut lui John Iacob Astor, 47 de ani. Omul a fumat o ultimă țigară în timp ce privea soția îndepărtându-se într-o barcă de salvare.

Nu uitați că ne puteți scrie la treiminute@rferl.org și că ne puteți găsi, de asemenea, pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Toate cele bune, ne revedem mâine,

Elena

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI