Rusia deține o bucată din coasta bulgară a Mării Negre, iar puterii de la Sofia nu pare să-i pese

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, s-a referit la acest complex vast din Bulgaria ca fiind un potențial instrument de soft-power pentru Kremlin.

Într-o pădure întinsă de pe țărmul Bulgariei la Marea Neagră, în satul Bliznați, de la 25 de kilometri sud de Varna, este vastul complex Kamchia.

Abreviat SOK, complexul este situat la gura de vărsare a râului cu același nume, are acces la o plajă izolată și se laudă cu hoteluri, săli de sport, o școală, centre de conferințe și chiar un observator astronomic.

Sunt dotări la care multe orașe din Bulgaria pot doar visa. Dar complexul nu mai aparține statului bulgar. Asta deoarece administrația municipală din Moscova este timp proprietara clădirilor și a terenului de sub ele.

Complexul a fost cumpărat de guvernul rus în 2008, în ciuda unei legi bulgare de la acea vreme care interzicea persoanelor sau companiilor străine să facă astfel de achiziții.

Autoritățile de la Moscova nu numai că au achiziționat o plajă de primă mână, dar prețul plătit a fost cu mult sub cel al pieței.

În plus, guvernul bulgar a contribuit cu milioane de euro din fonduri proprii pentru a construi o nouă conductă de apă către complex.

În timp ce pandemia de Covid a dus la închiderea complexului, invazia pe scară largă a Kremlinului în Ucraina, în februarie 2022, a dus la îngrijorări legate de faptul că Rusia deține o perlă a litoralului bulgăresc.

În plus, faptul că Bulgaria a fost pusă pe lista de „țări neprietenoase” a Rusiei vine la pachet cu ideea că Marea Neagră este acum poate mai importantă ca niciodată pentru armata rusă.

„S-ar putea să se întâmple lucruri în interiorul complexului de care autoritățile bulgare nu sunt conștiente”, spune Vassil Tankov, un avocat care lucrează acum cu activiștii pro-occidentali. Aceștia îndeamnă acum guvernul să ia proprietățile înapoi.

Îți mai recomandăm Marea Neagră | Rusia are trei nave militare în zona economică exclusivă a Bulgariei. Reacția NATO și de ce România este descoperită

De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a menționat în 2019 că acest complex ar putea reprezenta un potențial instrument de soft-power pentru Kremlin.

Acest lucru poate părea neverosimil acum, având în vedere izolarea internațională tot mai mare a Rusiei, dar, potrivit lui Solomon Passy, ministrul de externe al Bulgariei între 2001 și 2005, Moscova ar putea folosi în continuare complexul pentru o gamă largă de „misiuni nefaste”.

„Este doar un camuflaj, un prevestitor pentru venirea armelor”, a declarat fostul ministru pentru RFE/RL.

Dar astfel de avertismente, precum cel al lui Solomon Passy, au rămas fără ecou pentru oficialii bulgari.

Ca răspuns la întrebările RFE/RL, Consiliul de Miniștri, cel mai înalt organism executiv al Bulgariei, care include prim-ministrul și alți oficiali de rang înalt, a declarat că în prezent nu are informații despre potențiale amenințări la adresa securității naționale a Bulgariei care să emane din complexul Kamchia.

Îți mai recomandăm România și Bulgaria vor să formeze un comandament regional NATO pentru operații speciale

Chiar dacă ar exista voință politică, orice șansă de a lua înapoi proprietatea, avertizează avocații, ar depinde probabil de dovedirea faptului că a fost achiziționată în mod fraudulos, iar acest lucru s-ar putea dovedi dificil.

Achiziția și controversele ulterioare au scos în evidență legăturile tradiționale și ambivalente ale Bulgariei cu Rusia.

Deși încă se bazează pe petrolul rusesc, Sofia a reușit să pună capăt dependenței sale de gazele naturale din această țară, la fel ca alți membri ai UE, care au tăiat numeroase legături economice cu agresorul Ucrainei.

Pe de altă parte, sondajele de opinie publică au relevat că sentimentele pro-rusești nu sunt de ignorat. Și, deși Bulgaria a sprijinit sancționarea Rusiei, a tras de timp în ceea ce privește acordarea publică de asistență militară Kievului. În culise a fost mult mai activă.

Asistența militară, în principal muniție, a fost acordată sub conducerea prim-ministrului Kiril Petkov, un avocat format la Harvard și care a condus probabil cel mai prooccidental guvern bulgar din toate timpurile.

Sub conducerea lui Petkov, Bulgaria a expulzat 70 de membri ai personalului diplomatic rus și familiile acestora în iunie 2022, o măsură fără precedent pentru Sofia, coordonată cu alte țări din Uniunea Europeană.

Foștii premieri bulgari Boyko Borisov (stânga) și Kiril Petkov.

Cu toate acestea, guvernul lui Petkov a durat doar șase luni. Fostul prim-ministru a-i dărâma cabinetul, în iulie 2022.

Cum au luat rușii complexul Kamchia

Primele demersuri de achiziție a complexului Kamchia au început la sfârșitul anilor 1990, odată cu vânzarea proprietății care aparținea companiei de stat Balkanturist- cea care gestiona turismul în timpul regimului comunist.

În 2003, administrația municipală din Moscova a început să pună mâna pe mici parcele de teren din zonă.

Cea mai controversată achiziție a avut loc în 2008, când guvernul bulgar a cedat aproape 8 hectare din satul Bliznați pentru doar 9,7 leva pe metrul pătrat - aproximativ 7,25 dolari la cursul de schimb din acel an.

Prețul nu a fost făcut public niciodată, dar calculele arată că, la acest tarif cunoscut, suma totală ar fi ajuns la aproximativ 580.000 de dolari.

Îți mai recomandăm Ceartă publică între Zelenski și președintele Bulgariei. Președintele Ucrainei este așteptat vineri în Turcia

Autoritățile moscovite au plătit un preț cu mult sub cel al pieței, iar tranzacția a fost catalogată într-o investigație din 2020 a publicației independente Dnevnik drept una dintre cele mai scandaloase din istoria postcomunistă a Bulgariei.

Complexul abundă - potrivit rapoartelor și propriului site - de proprietăți scumpe: hotelul Longoz cu 450 de camere, mai multe piscine și săli de conferințe, taberele de sănătate pentru copii Rainbow și Black Sea sau un amfiteatru cu o capacitate de 2.000 de locuri.

De asemenea: satul de vacanță Pirin, format dintr-un hotel și 11 clădiri cu două etaje; centrul medical Zdravets; centrul de instruire și educație Yuri Gagarin și complexul sportiv Kamchia, care îndeplinește standardele olimpice.

O pancartă pe care scrie „Putin, președintele pacificator”, în timpul unui eveniment anual al rusofililor din Koprinka, în apropiere de orașul Kazanlak din centrul Bulgariei, în 2019.

Contractul pentru construcția complexului SOK a fost semnat în septembrie 2008 de către ministrul de atunci al politicii sociale, Emilia Maslarova, deși termenii și condițiile înțelegerii rămân încă neclare.

În plus, guvernul premierului de la acea vreme, Serghei Stanișev, a alocat 7,7 milioane de leva (4,2 milioane de dolari) pentru construirea conductei de apă de 10,5 kilometri către complex.

La acea vreme, legislația bulgară interzicea străinilor și companiilor străine să achiziționeze terenuri în Bulgaria. În acest caz, legea a fost eludată prin înregistrarea companiei în Bulgaria, însă proprietarul final al complexului Kamchia și al terenului este administrația municipală din Moscova.

Presiuni pentru legături mai strânse

Complexul a fost reinaugurat oficial în 2010, cu mare fast, iar fostul premier Boyko Borisov și primarul de atunci al Moscovei, Yury Luzhkov, au participat la ceremonia de tăiere a panglicii.

De atunci, politicieni bulgari favorabili Kremlinului, precum Borisov, și alte personalități de profil au vizitat Kamchia.

Printre acestea se numără Yanka Takeva, președinta Uniunii Profesorilor Bulgari, care a declarat entuziasmată că locul oferă „condiții de lucru pozitive la nesfârșit”.

Yanka Takeva (centru), președinta Uniunii Profesorilor Bulgari, alături de ministrul Educației din timpul guvernului GERB, Krasimir Valchev (al doilea din stânga), și de alți oficiali.

Deși nu se află pe lista neagră, Takeva este membră a grupului de lobby pro-Rusia din Bulgaria cunoscut sub numele de Mișcarea Națională a Rusofililor.

Liderul acestui grup a fost sancționat de Washington în februarie, ca parte a unei acțiuni coordonate a Statelor Unite și Marii Britanii care vizează bulgarii acuzați de corupție.

O altă figură notabilă asociată cu complexul rusesc de la Marea Neagră a fost prințul Chiril, fiul lui Simeon al II-lea - ultimul țar al Bulgariei și prim-ministru postcomunist - care a făcut muncă de „mentorat” la centrul pentru copii al locului.

Îți mai recomandăm Șefa Consiliului Audiovizual din Bulgaria a spus că masacrul de la Bucea este „propagandă” anti-Rusia

De asemenea, atleții bulgari s-au antrenat aici, iar grupuri bulgare de extremă dreapta au organizat seminarii pe tema „patriotismului”. În 2018, aproximativ 500 de avocați s-au adunat pentru a discuta modificări ale codului penal al Bulgariei.

De la boom la criză

Pentru o vreme, popularitatea complexului Kamchia s-a văzut în veniturile fiscale, aducând bani la visteria locală.

„Majoritatea turiștilor erau copii, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial și mame singure. Și nu era un turism standard, în care turiștii vin doar vara. Era plin pe tot parcursul anului”, a declarat Emanuil Manolov, primarul comunei Avren, în care se află Kamchia, pentru RFE/RL.

Cu toate acestea, în 2019, pe măsură ce numărul vizitatorilor și al evenimentelor a început să scadă, pe numele complexului a apărut un impozit neplătit de 1 milion de leva (circa 550.000 de dolari).

În același an, Boyko Borisov a lăudat complexul și a vorbit despre extinderea cooperării cu Rusia în domeniul sportului, al educației și al afacerilor cu convenții în timpul unei întâlniri cu premierul rus de atunci, Dmitri Medvedev.

Turiști într-o stațiune din Bulgaria.

Câteva luni mai târziu, Serghei Lavrov a anunțat că în Consiliul de Securitate Națională al Rusiei se va discuta transferul proprietății asupra Kamchia de la primăria Moscovei la statul federal rus.

El a vorbit despre planuri mărețe de transformare a sitului într-o platformă majoră pentru promovarea intereselor rusești în Europa.

„Noțiunea de soft power depinde de gura din care vine”, a declarat fostul ministru de externe bulgar, Solomon Passy.

„Dacă vorbești despre soft power și vine de la Lavrov sau Putin, atunci este un avertisment că urmează ceva periculos”, a completat el.

Îți mai recomandăm Prorușii bulgari au vandalizat sediul instituțiilor UE din Sofia

Criza provocată de Covid a dat o altă lovitură planurilor Rusiei în Bulgaria, deoarece toate activitățile de la complexul din Marea Neagră s-au oprit, în esență, de la începutul anului 2020.

Directorul general al Kamchia, Nikolai Nedkov, a anunțat în 2021 planuri grandioase de transformare, pe care le-a prezentat ca „un ecosistem unic sub forma unui oraș inteligent”.

Doi ani mai târziu, aceste planuri au rămas tot în stadiul de promisiune, deoarece Kamchia pare să nu funcționeze: spa-urile, sălile de conferințe și terenurile de sport sunt toate închise, fiind păzite de securitate privată.

Conducerea complexului nu a răspuns la solicitările RFE/RL pentru comentarii.

Îți mai recomandăm Bulgaria va permite concertele unei pianiste pro-Putin și pro-război, deși alte țări le-au anulat

În 2022, guvernul orașului Moscova a anunțat că, din cauza situației geopolitice și economice dificile - o referire la războiul pe care Kremlinul îl duce în Ucraina și la sancțiunile care rezultă - a decis să suspende operațiunile de la Kamchia, accesul la complex fiind restricționat.

În 2023, activiștii politici din Bulgaria, împreună cu câțiva foști oficiali, au început să facă o campanie activă pentru a cere guvernului să preia complexul de la ruși.

Avocații au susținut că complexul nu are dreptul de a funcționa deoarece este implicat în activități care încalcă legislația bulgară.

În plus, ei au subliniat faptul că rușii au cumpărat terenul într-o perioadă în care astfel de achiziții erau interzise prin lege. De asemenea, ei au spus că societatea bulgară înființată pentru a eluda legea respectivă este ilegitimă.

Îți mai recomandăm Controversatul monument al Armatei Roșii va fi mutat din centrul Sofiei

„Nu avem niciun control. Cu alte cuvinte, statul bulgar nu are nicio modalitate de a supraveghea ce se întâmplă acolo. Și credem că Kamchia este folosită în scopuri care amenință securitatea noastră națională”, a avertizat Iordan Bozhinov, de la Forumul de Securitate din Sofia.

De asemenea, istoricul cunoscut al Rusiei de a-și folosi ambasadele din străinătate pentru spionaj ar trebui să fie un avertisment pentru guvernul bulgar, a completat fostul ministru Solomon Passy.

De exemplu, o anchetă apărută la începutul acestui an a descoperit cel puțin 182 de antene pentru comunicații prin satelit instalate pe acoperișurile ambasadelor rusești din Europa, care ar fi legate de o rețea masivă de spionaj și de colectare de informații.

„În cazul Rusiei, aproape fiecare instituție din afara granițelor sale este folosită pentru spionaj”, a mai spus Solomon Passy.

Articol scris de Tony Wesolowsky în baza articolului publicat de Genka Shikerova, jurnalistă a Serviciului Bulgar al RFE/RL.