Vladimir Putin rescrie istoria. O nouă comisie se va asigura că toată lumea învață ce trebuie

Noua comisie care are ca scop educația despre istorie în Rusia va fi condusă de controversatul fost ministru al culturii, Vladimir Medinski, care este acum consilier pentru Vladimir Putin. (Colaj RFE/RL)

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, plănuiește de luna trecută introducerea unei comisii pentru „educația istorică”. Logica din spatele decizie este clară, Putin a spus că programul va fi implementat „pentru a asigura o abordare planificată și agresivă a problemei apărării intereselor naționale ale Federației Ruse.” Din comisia care restructurează învățarea istoriei fac parte și ofițeri de informații sau ai Ministerului de Interne.

Apărătorii deciziei, cum este cazul istoricului Pavel Pozhigailo, sunt de părere că guvernul rus face „la fel ca orice țară”, încercând să își „apere statul”. Istoria, spune Pozhigailo, care face parte și din forul consultativ al guvernului, este esențială pentru existența statului în forma sa actuală. „Dacă istoria este rescrisă, atunci statul nu va mai exista.”

Îți mai recomandăm Jurnalistul rus care a publicat un articol din închisoare va primi o pedeapsă mai aspră

Pentru că Rusia este o țară „multinațională”, nevoia de a avea o versiune „unificată” a istoriei ar trebui să fie o prioritate, după spusele istoricului. Nu poate exista o variantă a istoriei care să prezinte „cât de răi sunt rușii” pentru că „Rusia s-ar prăbuși pur și simplu într-un număr enorm de țări minuscule.”

Pentru a preveni această prăbușire a statului, istoricul spune că este nevoie de această „educație istorică” - un „acord” cu privire la istoria rușilor din toate colțurile țării.

Consilierul lui Putin, Vladimir Medinski, la conferința „Istorie pentru viitor. O nouă perspectivă", desfășurată la Moscova în 5 octombrie 2020.

Câmp de luptă istoric

Potrivit istoricului Piotr Akopov, istoria Rusiei este caracterizată de diviziuni și dezbinare, lucruri care pot dăuna când vine vorba de suveranitatea țării din punct de vedere al istoriei.

Programul de educație istorică al lui Putin include activități care au legătură cu ce se întâmplă în muzee, cu evenimentele culturale, dar ar implica și diverse forme de divertisment. Scopul este aprofundarea unui subiect de către publicul. Termenul folosit pentru acest tip de educație în limba rusă este „prosveshcheniye” (educare, iluminare).

Medinski nu este doar Medinski.
Pavel Pozhigailo - Istoric

Noua comisie urmează să fie condusă de fostul ministru al Culturii, Vladimir Medinski, al cărui doctorat obținut de la „Universitatea Socială de Stat din Rusia” a provocat mai multe controverse, Medinski fiind acuzat de plagiat. Lucrarea de doctorat a fost ridiculizată drept „pur și simplu neștiințifică”.

Medinski, care face parte din consiliul general al partidului Rusia Unită aflat la guvernare, a fost înlăturat din funcția de ministru al culturii la începutul anului 2020, dar acum este unul dintre consilierii lui Putin.

Îți mai recomandăm Când otrava se prăvălește peste inamicii Kremlinului

Medinski nu este doar Medinski” a explicat istoricul Pozhigailo. „Medinski este un consilie al președintelui. Din câte înțeleg, sarcina acum este de a avea o viziune unificată asupra istoriei Rusiei pentru a combate interpretarea liberală a acelei istorii.”

Fundamental diferiți

Medinsky a fost responsabil pentru o comisie similară menită să combată presupusa falsificare a istoriei când era ministru al culturii sub președintele Dmitri Medvedev. Dar acea comisie nu a făcut prea multe, a spus istoricul Nikolai Svanidze, care era și el membru.

Nu pot să spun că îmi aduc aminte foarte multe despre acea comisie deși am făcut parte din ea,” a spus Svanidze. „Dar structura noii comisii este complet diferită.”

Președintele rus Vladimir Putin (mijloc), Patriarhul Kiril (stânga) și Vladimir Medinski (dreapta), în vizită la Moscova pentru o expoziție despre al Doilea Război Mondial, cunoscut în Rusia drept Marele Război Patriotic.

Potrivit lui Svanidze, reprezentanții Consiliului Federației și ai Dumei de Stat au fost înlăturați din noul consiliu, lucru care, fără îndoială, va schimba felul în care funcționează aceasta.

Potrivit ordinului dat de Putin, noua comisie va include reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Comitetului de anchete, ai administrației prezidențiale. Vor face parte din comisie și membrii ai personalului Consiliului de Securitate, ai Procuraturii Generale și ai serviciul de informații externe.

Svanidze nu este sigur cu privire la seriozitatea demersului, dar spune că e sigur că aceasta comisie este cu mult mai periculoasă decât cea a lui Medvedev.

Îți mai recomandăm Rusia | Activiștii cer Națiunilor Unite să insiste pentru respectarea drepturilor omului în Rusia

Considerente ideologice

Nikita Sokolov, istoric și președinte al unei societăți istorice din Rusia a fost de acord referitor la componența noii comisii: aceasta este „fundamental diferită”. „Aceștia sunt jucători foarte puternici în sfera ideologică”, ne spune istoricul. El a mai adăugat că este speriat de ce ar putea însemna acest lucru odată ce comisia va începe să se joace cu istoria.

Sunt foarte îngrijorat legat de soarta științei istorice în Rusia după formarea aceste comisii”, adaugă el. „Pentru că lucrurile se vor amesteca și ideologia va intra în sfera științei.”

Visăm la un trecut glorios.
Nikolai Svanidze - Istoric

Punerea în aplicare a unui concept istoric motivat ideologic est un gest miop și poate exacerba diviziunile din societate, a spus Svanidze. „Istoria este interesantă, este ca un roman polițist fără sfârșit”, spune istoricul. Cei care vor să creeze o „istorie corectă” încearcă pur și simplu să își transforme imaginația în real. Iar când oamenii care ascultă aceste noi istorii nu vor fi convinși, așa cum și-ar dori statul, vor fi pedepsiți.

Guvernul rus nu vorbește despre viitor, după cum explică Svanidze. Autoritățile încearcă în schimb să reconstruiască trecutul. „În loc de un viitor, avem un trecut... Visăm la un trecut glorios.” Însă nici o viziune despre trecut nu poate uni o țară atât diversă, explică Sokolov.

El este de părere că politicienii ar trebui să își vadă de politică și să planifice pentru viitor, nu să rescrie trecutul. „Da, trecutul este plin de păcate și de crime dar în viitor intenționăm să trăim diferit și atingem obiective rezonabile și umane. Acesta ar trebui să fie scopul politicii, iar politicienii ar trebui să se țină departe de studiul istoriei.”

Îți mai recomandăm China și Rusia își etalează bunele relații prin exerciții militare comune. Efectul Afganistan