Mesajul a fost exprimat la Bruxelles pe 6 mai, în timpul unei conferințe de presă telefonice a secretarul adjunct de stat pentru afaceri europene și euroasiatice Philip Reeker și a trimisului special al Statelor Unite și coordonatorul Centrului pentru Implicare Globală, Lea Gabrielle.
Gabrielle a arătat că în special Rusia promovează teorii ale conspirațiile care învinovățesc Statele Unite pentru virusul care a infectat mai mult de 3,6 milioane de persoane la nivel global și a provocat mai mult de 258.000 de decese.
„Pentru a numi doar câteva dintre cele mai nocive narațiuni - ei au folosit povești false care susțin că virusul ar fi fost produs de Statele Unite ca o armă biologică. Au forțat informații contextualizate false că Statele Unite și alte guverne occidentale au folosit eforturile de contracarare (a pandemiei) ca o schemă pentru a crește controlul guvernamental asupra populației", a explicat Lea Gabrielle.
Oficialul a adăugat că atât Rusia, cât și China au încercat să „forțeze narațiuni false" conform cărora cele două state „sunt lideri globali în contracararea virusului, în timp ce Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite nu sunt dornice sau sunt incapabile în a gestiona" pandemia.
Reeker a arătat că Rusia este implicată în astfel de campanii de mai mult timp. El a adăugat că Washington, precum și NATO, urmăresc cu mai multă atenție „spațiul cibernetic" pentru că devine o amenințare în creștere.
Gabrielle a precizat că regimul comunist chinez, unde coronavirusul a fost prima dată confirmat în decembrie, se concentrează pe modelarea „narativului global" și „mutarea vinovăției" privind pandemia.
„Vedem eforturi concertate ale Beijingului de a promova teorii contradictorii despre COVID-19 menite să nască îndoială, să mute vina și să creeze ideea că este posibil să fie cunoscut adevărul", a afirmat oficialul american.
China încearcă, de asemenea, „să se autopromoveze ca fiind superioară Vestului în răspunsul în fața crizei globale", adăugat Lea Gabrielle.
Reeker a vorbit și despre decizia lui Donald Trump de a suspenda finanțarea acordată Organizației Mondiale a Sănătății, o mișcare criticată de liderii mondiali. În momentul anunțării deciziei, pe 15 aprilie, Trump a afirmat că agenția ONU a „eșuat în obligația principală" de a răspunde pandemiei.
„Am exprimat îngrijorări majore privind OMS, cum este folosită organizația, și cum a eșuat în mai multe aspecte privind pandemia. Nu este un lucru nou, au fost numeroase încercări de reformare a OMS doar în ultimul deceniu. Dar OMS a realizat multe lucruri bune în lume, desigur, iar Statele Unite au fost principalul finanțator", a afirmat Reeker.
„Așa că ceea ce am făcut a fost să suspendăm plățile în acest moment, pentru a analiza exact ce s-a întâmplat și a avea siguranța că banii noștri - dar, sincer, ai tuturor - vor fi folosiți corect și pentru a face cât mai mult cu investiția noastră pentru sectorul sanitar, în special când vine vorba de COVID-19", a explicat Reeker, subliniind că Washingtonul rămâne „foarte implicat" în lupta cu coronavirusul.
Revenind la „informațiile false" ale Rusiei și Chinei reamintim că și Uniunea Europeană a identificat „o convergență trilaterală a naratițiunilor de dezinformare" promovată de China, Iran și Rusia privind pandemia de coronavirus, despre care afirmă că este „multiplicată" într-o manieră coordonată, potrivit unui document intern la care a avut acces Radio Europa Liberă.
Documentul, care era datat 20 aprilie, vorbește de teme comune precum cele care susțin că noul coronavirus ar fi o armă biologică creată de Statele Unite pentru a lovi oponenții, iar China, Iran și Rusia „se descurcă mult mai bine decât Vestul" în lupta cu pandemia.
Ulterior, presa internațională a arătat că UE ar fi cosmetizat raportul despre dezinformările Chinei pe tema pandemiei de coronavirus în urma presiunilor Beijingului.
Într-un alt raport din martie, Uniunea Europeană acuza agenții de presă pro-Kremlin că răspândesc activ dezinformări privind pandemia într-o încercare de „a compromite încrederea publică" în statele vestice.