Un oficial al administrației americane a declarat că Washingtonul lucrează cu Bruxelles-ul și cu alte țări partenere pentru a crea planuri de urgență în cazul în care Rusia decide să întrerupă gazul în Europa.
Administrația Biden a menționat că în discuțiile pentru asigurarea unui flux neîntrerupt de energie în Europa pentru restul iernii se numără inclusiv furnizori producători de gaze naturale lichefiate.
Același oficial american a avertizat Moscova împotriva oricărei „instrumentalizări” a gazelor, argumentând că Rusia „are nevoie de venituri din gaze şi petrol cel puţin atât cât are nevoie Europa de aprovizionarea cu energie”.
El a mai spus că Statele Unite sunt pregătite, în cazul unui atac asupra Ucrainei, să interzică exportul de tehnologie americană către Rusia, a mai afirmat oficialul de la Casa Albă.
De unde ar putea fi alimentată Europa cu gaze
Rusia furnizează aproximativ 35% din necesarul de gaze naturale al Europei, deosebit de necesar în lunile de iarnă.
Discuțiile privind crearea unor planuri de urgență pentru aprovizionarea stabilă a Europei cu gaze au fost menționate la începutul lunii ianuarie de către oficiali ai Departamentului de Stat.
Îți mai recomandăm Rusia începe exerciții militare lângă Ucraina după ce a acuzat SUA de „escaladarea tensiunilor”„Am lucrat pentru a identifica volume suplimentare de gaze naturale altele decât cele rusești din diverse zone ale lumii, din Africa de Nord și Orientul Mijlociu până în Asia și Statele Unite”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.
Potrivit sursei citate, producătorii mondiali de gaze naturale lichefiate (GNL) au spus că aprovizionarea este limitată și se află deja la capacitatea maximă, nefiind disponibile prea multe opțiuni pentru a înlocui volumele mari din Rusia.
În condițiile în care prețurile gazelor naturale în Europa au atins niveluri record, pe fondul ofertei reduse, oprirea livrării gazelor din Rusia ar exacerba criza energetică.
Rusia furnizează în mod normal 40 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz pe an către Europa prin Ucraina, iar oficialii administrației americane spun că această cantitate a fost deja redusă la jumătate pe această rută.
De altfel, creșterea facturilor de energie pentru consumatori a declanșat proteste în unele țări europene.
Aceste pregătiri privind livrarea de gaze pentru Europa din surse alternative fac parte din planul SUA și al aliaților de a arăta unitate în fața Rusiei, în speranța că va fi evitată o invazie în Ucraina.
Îți mai recomandăm Rusia l-a adăugat pe Navalnîi pe lista „teroriştilor”Discuții cu Qatar
Unul dintre principalii furnizori alternativi de gaze naturale este Qatar, iar marți a fost anunțată vizita emirului Tamim bin Hamad al-Thani la Casa Albă.
Vizita este prevăzută la sfârșitul lunii și are pe ordinea de zi „stabilitatea aprovizionării cu energie la nivel mondial”.
Qatar, cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate, are experiența livrării de gaze în situații de criză.
Țara „și-a redirecționat livrările în 2011 pentru Japonia, după tsunami, deci există un precedent, dar numai dacă există o criză”, a spuns un oficial american citat de Financial Times.
Sancțiuni directe împotriva lui Putin
Rusia a început un nou set de exerciții militare care implică aproximativ 6.000 de soldați și cel puțin 60 de avioane de luptă în regiunile Rostov și Krasnodar, din apropierea Ucrainei și din Crimeea ocupată.
Manevrele au început la scurt timp după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că „Statele Unite au escaladat tensiunile”. Moscova neagă faptul că plănuiește o invazie și afirmat că Rusia este ținta, nu instigatorul agresiunii.
În acest context, președintele a declarat marți că va lua în considerare posibilitatea de a impune sancțiuni personale împotriva președintelui rus.
Întrebat dacă s-ar vedea pe el însuși impunând sancțiuni lui Vladimir Putin în mod direct, Joe Biden a răspuns: „Da. Aș vedea asta”.
Președintele SUA a mai spus că, dacă Rusia ar ataca, ar fi „cea mai mare invazie de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace” și ar „schimba lumea”.
Îți mai recomandăm Avertismentul Rusiei: noi militari ai SUA în Europa de Est amplifică tensiunileSUA avertizează Belarusul
De asemenea, Statele Unite au avertizat regimul lui Alexandr Lukașenko, omul forte din Belarus, că se va confrunta cu un „răspuns decisiv” dacă va ajuta Rusia să invadeze Ucraina.
„Am transmis clar Belarusului că, dacă va permite ca teritoriul său să fie folosit pentru un atac asupra Ucrainei, se va confrunta cu un răspuns rapid și decisiv din partea Statelor Unite și a aliaților și partenerilor noștri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, pe 25 ianuarie.
„Dacă o invazie ar porni din Belarus, dacă trupele rusești ar staționa permanent pe teritoriul lor, NATO ar putea foarte bine să fie nevoită să reevalueze propria noastră poziție de forță în țările care se învecinează cu Belarus”, a adăugat el.
Îți mai recomandăm Criza din Ucraina | De ce nu a fost invitată România la ultimele discuții cu Joe BidenPurtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a anunțat luni seară că Statele Unite au pus sub alertă aproximativ 8.500 de militari americani. Aceștia ar urma să fie trimiși în Europa de Est.
NATO a anunțat, de asemenea, că va mobiliza și trimite mai multe trupe pe flancul de Est al teritoriului apărat de organizație, în urma creșterii temerilor cu privire la o posibilă intervenție militară rusească în Ucraina.
Tot luni, Consiliul Uniunii Europene a condamnat amenințările militare venite din partea Rusiei și i-a cerut acesteia să detensioneze de urgență situația de la granița cu Ucraina și să respecte dreptul internațional.