În fruntea listei celor care se vor vaccina anti-Covid cu prioritate se află cadrele medicale, iar primele informații despre apetența acestora de a se vaccina nu sunt încurajatoare. Reticența este generată de marile necunoscute care încă înconjoară viitorul vaccin, în principal de teama de eventualele efecte adverse. Deja în spațiul public au apărut mesaje ale unor medici care declară răspicat că nu se vor vaccina, vehiculând teorii neverificate. Alții însă spun că medicii au o ”obligativitate morală” să se vaccineze. Datele preliminare colectate până acum la nivelul spitalelor sau Direcțiilor de sănătate arată că doar aproximativ 50% dintre cadrele medicale s-au înregistrat pentru vaccinare.
În județul Alba, de exemplu, DSP a întocmit o primă listă cu personalul din spitalele de stat și private din judeţ, cu medici de familie, care doresc sau nu să se vaccineze. În total, din rândul cadrelor medicale doar 60% au spus că acceptă vaccinarea: medici- 70%, asistenți medicali-45,8%, infirmieri-45,45%, medici de familie-88%.
Iași. Vasile Cepoi, șeful DSP Iași: Aproximativ 50% e un răspuns destul de bun
La Iași, din datele adunate la nivelul Direcției de Sănătate, care a solicitat unităţilor sanitare să totalizeze numărul personalului medical care este de acord să se vaccineze împotriva COVID-19, rezultatul general este între 45 și 50% pro-vaccinare. Situația se prezintă astfel: medici-60%, asistenți medicali- 47%, infirmiere- 43%, îngrijitori-46,6%.
Sunt rezultate destul de bune, spune pentru Europa Liberă Vasile Cepoi, șeful DSP Iași, având în vedere că se cunosc destul de puține despre vaccin.
”Pentru început mi se pare un răspuns bun, având în vedere că informațiile despre aceste vaccinuri sunt destul de lacunare și contradictorii. Nu știm exact numărul de persoane pe care s-a testat, nu știm care este durabilitatea imunității dobândite. Cred că până apare vaccinul va fi o campanie întreagă de promovare, cu mai multe informații. Așteptăm de la Ministerul Sănătății noi instrucțiuni și recomandări privind promovarea. Informarea corectă și făcută gospodărește, ca să spun așa, nu intempestiv va ajuta. Mai devreme de martie eu nu cred că o să fie vaccinul adus, deci ar fi timp”, explică Vasile Cepoi.
Îți mai recomandăm Etapele vaccinării anti-Covid în România și „listele” din ministere. Dr. Gheorghiță: „Nu va fi nimeni forțat”Liderul sindicatului Sanitas din Iași, asistent medical, spune că principalul motiv al acestri reticențe este lipsa de informații. ”Nu ştim foarte multe în legătură cu vaccinul care va fi folosit, oamenii nu sunt cobai şi este destul că simţim că suntem deja carne de tun în lupta COVID. De exemplu, eu am răspuns că «da», dar de pe un etaj unde lucrează 50 de persoane eu am fost singurul asistent care a răspuns afirmativ, alături de trei medici şi o infirmieră”, a afirmat el.
La Colentina, neîncredere destul de mare. Medic ATI: E un tip de vaccin complet nou
La spitalul Colentina din București, din 1390 de angajați, doar 890 au optat pentru vaccinarea anti-Covid, adică un procent de 63,57%. Potrivit managerului, procentul relativ scăzut este legat de faptul că o parte din persoanalul medical a avut deja boala, deci are anticorpi, iar alții pur și simplu au refuzat.
Motivele refuzului sunt în conexiune cu teama de efectele adverse ale unui vaccin nou, cu o tehnologie nouă care nu a mai fost folosită niciodată, explică pentru Europa Liberă Laura Zarafin, medic ATI la Spitalul Colentina.
”Este foarte puțin timp de când se vorbește despre aceste vaccinuri, nici măcar nu știm ce vrea să achiziționeze statul român, că sunt și aici niște discuții și niște diferențe. Și atunci medicul, care știe primul că el nu este Dumnezeu, încearcă să nu-și facă rău cu mâna lui. Este un tip de vaccin care nu s-a mai folosit niciodată, care utiliează ARN mesager, e o altă tehnolgie. Este frica să nu aibă pe termen lung efecte adverse notabile, este foarte puțin timp, de obicei trebuie să treci testul timpului. De aici vine reticența asta. Foarte mulți vor să aștepte să vadă ce se întâmplă. Eu prefer să aștept anticopii monoclonari.”.
Medicul susține că reticența medicilor nu va constitui un semnal pentru populație, pentru că de opinia medicilor oricum nu se ține cont.
”Oricum, pe medici nu-i prea ascultă lumea, vedeți reacția antivacciniștilor convinși la părerea doctorilor, care nu contează nici doi lei. N-aș zice că doctorii au așa o mare influență în România”.
Dr. Adrian Marinescu: Medicii au o obligativitate morală să se vaccineze
Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Spitalul ”Matei Balș” din București este de cu totul altă opinie și spune că pentru medici nu e vorba de o opțiune personală, ci de o obligativitate morală în a se vaccina.
Eu cred că pentru medici nu e numai opțiunea personală, este o obligativitate morală, pentru că ei reprezintă un exemplu în raport cu populația.
”Cum vă explicați că medicii infecționiști, care e clar că sunt cei mai bine informați și în problemă, se vor vaccina într-o proporție de aproape 100%. De exemplu, în Matei Balș vaccinarea va fi 100%, cel puțin la nivelul medicilor, dar cred că a tuturor celor de acolo. Și atunci mă întreb, dacă la noi, unde e informație, e așa, de ce nu o fac și ceilalți? În plus, eu cred că pentru medici nu e numai opțiunea personală, este o obligativitate morală, pentru că ei reprezintă un exemplu în raport cu populația. Dacă ei nu sunt sănătoși prin faptul că se infectează, nu vor mai putea avea grijă de oameni și, nu în ultimul rând, ei pot reprezenta un vector de transmitere. Eu cred că un medic care nu se vaccinează, deși are toate informațiile necesare, are o mare responsabilitate. Dar nu stă în picioare niciun raționament”, spune medicul Adrian Marinescu pentru Europa Liberă.
Epidemiologul Emilian Popovici: Ministerul Sănătății trebuie să facă o informare completă despre vaccin
Epidemiologul Emilian Popovici consideră însă că încrederea medicilor în vaccin este vitală pentru modul în care va fi influențată populația, iar declarații precum cele făcute de medicul Monica Pop ( care a afirmat că nu se va vaccina: Dacă, Doamne ferește, faceți leucemie”) produc foarte mult rău.
Îți mai recomandăm Epidemiologul Emilian Popovici: Dacă stagnăm la numărul de reproducere 1,2, vom ajunge la peste 20.000 de cazuri/zi”Este o reticență care apare dintr-o lipsă suficientă de informare. Ar trebui să se transmită informații către aceste două prime grupe socio-profesionale care sunt vizate cu prioritate de vaccinare, informație clară și cu toate amănuntele care sunt acum la dispoziție. S-ar putea ca reacția să fie mai pozitivă. Trebuie transmise oficial aceste informații despre vaccinul făcut de Pfitzer sau Astra Zeneca. Ministerul Sănătății ar trebui să facă o informare mai amănunțită și completă vizavi de caracteristicile vaccinului cu care urmează să fie vaccinați. Eu cred că de la asta pleacă, de la informare, atunci când îți cumperi o mașină nouă nu o cumperi fără să știi ce caracteristici are”, spune Emilian Popovici pentru Europa Liberă.
Sondaj Avangarde. Doar 30% s-ar vaccina anti-Covid
Cel mai recent sondaj, apărut joi, este făcut de Avangarde și arată că 25% dintre cei intervievați nu s-ar vaccina anti-Covid, în timp ce numărul celor declară că s-ar vaccina cu certitudine este de 30%, alți 36% afirmă că ar aștepta un timp să vadă dacă alții nu au pățit nimic, apoi s-ar vaccina. Principalul motiv invocat de cei care refuză vaccinul este neîncrederea în eficiența acestuia, doar 24% declarându-se antivacciniști în general.
Cifrele sunt însă în scădere față de începutul lui noiembrie, când procentul celor care spuneau că nu se vor vaccina era de 36%, potrivit sondajului făcut de Centrul de Cercetări Sociologice Larics.
Cu toate acestea, românii sunt la coada clasamentului în ce privește apetența pentru vaccinarea anti-Covid. Doar 57% dintre români s-ar vaccina împotriva coronavirusului dacă un vaccin ar fi disponibil în acest moment, arată un sondaj IPSOS care plasează România la coada listei privind încrederea într-un vaccin Covid dintr-un total de 28 de țări analizate. Principalul motiv: teama de reacții adverse spun 66% dintre români, cu zece puncte procentuale peste media la nivel mondial, ceea ce plasează România pe prima poziție.
Îți mai recomandăm Cine sunt negaționiștii: lideri de opinie care nu cred că virusul existăCe vaccinuri poate achiziționa România via Comisia Europeană
Comisia Europeană a încheiat un contract cu companiile Pfizer și BioNTech pentru 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, anunță Executivul comunitar.
Potrivit contractului, vor fi furnizate 200 de milioane de doze, cu posibilitatea extinderii achiziției cu încă 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se va dovedi eficient.
Un alt contract a fost încheiat săptămâna aceasta cu compania farmaceutică europeană CureVac, care prevede achiziționarea inițială a 225 de milioane de doze de vaccin anti-Covid în numele tuturor statelor membre ale UE, plus opțiunea de a cere încă 180 de milioane de doze, care urmează să fie furnizate odată ce vaccinul societății se va dovedi a fi sigur și eficace împotriva COVID-19.
Contractul cu CureVac extinde portofoliul deja larg de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV și BioNtech-Pfizer și discuțiile preliminare cu Moderna.
Pfitzer are vaccinul aproape gata, eficiență 95%
Rezultatele finale ale studiului vaccinului COVID-19 al Pfizer Inc, dezvoltat împreună cu partenerul german BioNTech SE, au arătat o eficiență de aproape 95% privind siguranța, deschizând calea pentru ca medicamentul să solicite o autorizarea sa de urgență în SUA în câteva zile.
„Eficacitatea a fost constantă în funcție de vârstă, rasă și etnie. Eficacitatea observată la adulții cu vârsta peste 65 de ani a fost de peste 94%”, au anunțat Pfizer și partenerul său german BioNTech într-o declarație comună.
Pfizer a spus că au existat 170 de cazuri de COVID-19 în studiul său cu peste 43.000 de voluntari și doar opt persoane bolnave au primit vaccinul mai degrabă decât un placebo, ceea ce înseamnă că vaccinul a avut o rată de eficacitate de 95%. Dintre cele 10 persoane care au dezvoltat COVID-19 sever, unul a primit vaccinul.
Îți mai recomandăm Studiu. Marile dezinformări Covid-19 din România și agenții lor: de la Piperea la dacofilul RoxinModerna anunță o eficiență de 94,5%
Compania farmaceutică Moderna anunță că vaccinul său experimental are o eficiență de 94,5% în prevenirea Covid-19 potrivit datelor preliminare din faza finală a testului clinic, informează Reuters.
În funcție de autorizațiile necesare privind siguranța și reglementările, Statele Unite ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru situații de urgență în luna decembrie și peste 60 de milioane de doze de vaccin disponibile până la finalul anului.