Noi sancțiuni UE, aprobate numai după ce Patriarhul Kirill al Rusiei a fost retras de pe listă la insistența Ungariei

La presiunea premierului ungar, Viktor Orban, patriarhul rus a fost retras de pe lista sancționaților din cel de al șaselea pachet al UE împotriva Rusiei

Uniunea Europeană UE l-a retras pe patriarhul rus Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, de pe noua listă de sancțiuni, transmit AFP și Reuters.

Strategia Ungariei a avut efect: patriarhul Kiril, un susținător înfocat al invadării Ucrainei, a fost retras de pe lista sancționaților.

În seara reuniunii liderilor UE, Orban nu a avut nimic de obiectat asupra pachetului de sancțiuni.

Miercuri seară, când acordul urma să fie adoptat la nivel de experți, adică ambasadorii UE, Ungaria și-a exercitat dreptul de veto, pentru că deciziile UE se iau doar prin consens, forțând astfel mâna partenerilor din UE care vor impunerea cât mai rapidă a sancțiunilor, anunțate încă de pe 4 mai.

Jocul Ungariei

Diplomații UE și-au dat joi acordul asupra noilor sancțiuni împotriva petrolului rusesc și a băncii Sberbank, după mai multe contradicții cu Ungaria, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin, pe 24 februarie.

Liderii UE au convenit asupra unui embargo împotriva importurilor de țiței, care va intra în vigoare până la sfârșitul anului 2022.

Ungaria și alte două state central-europene fără ieșire la mare au obținut scutiri pentru importurile prin conducte.

Diplomații din 26 de state membre l-au scos pe Patriarhul Kirill de pe lista persoanelor sancționate, la cererea Ungariei.

Liderii UE au convenit, în principiu, la începutul acestei săptămâni, asupra celui de al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, dar mai mulți diplomați au declarat că Budapesta întârzie finalizarea pachetului.

Îți mai recomandăm Viktor Orbán vrea să-l salveze de sancțiunile UE pe patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse


Un purtător de cuvânt al premierului maghiar, Viktor Orbán, a declarat astăzi că opoziția Ungariei față de potențialele sancțiuni ale UE împotriva Patriarhului Kirill „este cunoscută de mult timp”.

Europarlamentarul Michael Gahler, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE) pentru afaceri externe, a avut o replică extrem de dură la intenția premierului ungar, Viktor Orban, de a-l salva de sancțiunile UE pe patriarhului rus Kiril, un susținător al invadării Ucrainei.

„Orban îl protejează pe Patriarhul Kiril de sancționarea de către UE. Kiril binecuvântează crimele de război pe care dictatorul rus le ordonă în Ucraina. Să vă fie rușine! Într-o zi va fi dezvăluit Kompromat-ul prin care rușii vă țin supuși. Ce rușine pentru Ungaria, o țară iubitoare de libertate!”, a scris Gahler pe contul său de Twitter.

Cea mai mare bancă din Rusia, decuplată de la SWIFT

A șasea rundă de sancțiuni a inclus și eliminarea celei mai mari bănci din Rusia, Sberbank (SBMX.MM), din sistemul internațional de tranzacții SWIFT.

Războiul a adus legăturile dintre Rusia și Occident la niveluri minime, iar cele mai recente sancțiuni ale UE vor reduce cu 90% importurile de petrol rusești către blocul de 27 de națiuni și 450 de milioane de oameni.

„Acest lucru va reduce capacitatea Rusiei de a-și finanța războiul”, a spus șefa Comisiei executive a UE, Ursula von der Leyen, despre noile sancțiuni.

Singurul rafinător de petrol al Slovaciei, Slovnaft, o unitate a MOL din Ungaria (MOLB.BU), a declarat că sancțiunile vor interzice exporturile de produse petroliere după opt luni către piețele sale cheie Republica Cehă, Austria și Polonia, și că vor face imposibilă aprovizionarea cu produse petroliere pe piața internă.

Pe lângă interzicerea importurilor pe mare în Europa, noile sancțiuni includ și interzicerea imediată a asigurării navelor care transportă petrol rusesc în altă parte, a declarat un oficial UE pentru Reuters, în timp ce contractele existente urmează să fie eliminate treptat în decurs de șase luni.

Îți mai recomandăm 3 minute | Embargo 75% contra petrolului rusesc, Partidul Comunist Chinez la Cambridge, altă reformă a educației

Experții UE spun că astfel s-ar complica eforturile Rusiei de a găsi alte piețe pentru țițeiul său.

Victorie à la Pirus

Un diplomat UE și-a exprimat frustrarea față de opoziția Ungariei pentru includerea pe lista neagră a Patriarhului Kirill, dar mai ales că a aceasta a fost exprimată abia după ce liderii UE au căzut de acord asupra sancțiunilor, întârziind astfel impunerea lor.

Diplomatul, care a vorbit sub condiția anonimatului, a spus că victoria Budapestei e relativă, „a la Pirus”, și că țara nu a fost niciodată mai izolată la nivelul UE.

Îți mai recomandăm Compromis european: UE interzice 2/3 din importurile de petrol din Rusia

După ce a obținut derogare de la embargoul impus exporturilor rusești de petrol, Viktor Orbán a făcut o manevră menită a le forța mâna liderilor UE pentru a-l salva de sancțiunile blocului comunitar pe șeful bisericii ordodoxe ruse, Patriarhul Kirill.

Demersul premierului ungar intrigă cu atât mai mult cu cât sprijinul acordat înaltului prelat rus vine dintr-o țară majoritar catolică.

După ce a blocat aplicarea pachetului 6 de sancțiuni invocând problema aprovizionării cu petrol, Viktor Orbán a cerut, la două zile de la aprobarea planului de șefii UE, ca șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, să fie scutit de ultima rundă de sancțiuni împotriva Moscovei, scriu Politico și Bloomberg.

Îți mai recomandăm Embargoul asupra petrolului rusesc. Ungaria, notă discordată. Zelenski către liderii UE: e timpul să fiți un întreg

Ungaria a invocat diverse scutiri, unele noi, altele deja respinse, la sancțiunile stabilite de liderii UE, aparent pentru a tergiversa și mai mult eforturile de a încheia un acord, potrivit unor persoane familiare cu negocierile, citate de cele două publicații.

Orban a folosit dreptul de veto al țării sale la întâlnirea ambasadorilor UE, atunci când a venit vorba de sancționarea înaltului prelat rus.

Ambasadorii UE s-au întâlnit miercuri după-amiază pentru a examina textul juridic al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, a cărui principală componentă este interdicția importurilor de petrol rusesc, după ce liderii țărilor au ajuns la un acord luni seară.

Îți mai recomandăm Rusia, petrolul și cerealele. Ce speră și ce poate face UE când Ungaria spune „Nem”

Acordul a inclus o concesie majoră pentru Ungaria, cu o scutire temporară pentru țițeiul furnizat prin conducte.

Fără să menționeze public vreo obiecție înainte de aceste discuții, Ungaria a obiectat față de propunerea de sancționare a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse, un aliat de lungă durată al lui Putin și susținător al invadării Ucrainei, abia la întâlnirea ambasadorilor, la doar un pas înainte de impunerea sancțiunilor, forțând astfel mâna liderilor UE.

Diplomații UE se așteptau să se ajungă la un acord asupra pachetului, care a fost anunțat de Comisia Europeană încă din data de 4 mai.

Îți mai recomandăm Zelenski la Davos: „Dacă am fi primit tot ajutorul în februarie, am fi salvat zeci de mii de vieți”

Sancțiunile UE necesită acordul unanim al celor 27 de națiuni membre, iar premierul ungar Viktor Orbán a blocat timp de mai multe săptămâni adoptarea acestui al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.