Asaltul asupra Justiției
Viorica Dăncilă a spus că nu-și asumă asaltul PSD asupra Justiției. Nefiind parlamentar, nu s-a implicat în asaltul asupra Justiției. Până la arestarea lui Liviu Dragnea (mai 2019) a fost președinte executiv PSD.
FactCheck. Nu este cunoscută nicio luare de poziție publică de opoziție față de modificările de legislație la care a recurs PSD în domeniul Justiției. Dimpotrivă. În calitate de șefă a Guvernului, în ianuarie 2019, Viorica Dăncilă a susținut, într-un interviu la Antena 3, că este necesară o ordonanță de urgență de revizuire a sentințelor penale definitive, date de Curtea Supremă începând cu 2014, pe care o propusese Tudorel Toader. Ordonanța nu a fost aprobată în cele din urmă, însă Viorica Dăncilă a spus
”Faptul că dăm această ordonanță de urgență nu împiedică cu nimic lupta împotriva corupției, dăm posibilitatea redeschiderii unor procese în care cei care au... fost corupți și celor care au fost achitați și cei care au fost condamnați pot să-și dovedească, le dăm oportunitatea să-și dovedească nevinovăția. Ceea ce este trist este că mulți oameni au făcut pușcărie și și-au distrus sănătatea. Trebuie să le dăm și acestor oameni o șansă”, a spus Dăncilă.
Fiul angajat la Curtea de Conturi
Viorica Dăncilă a declarat că fiul său a fost angajat la Curtea de Conturi înainte ca ea să devină premier și că nu a intervenit în favoarea acestuia.
FactCheck. Data învestirii Guvernului Dăncilă în Parlament este 29 ianuarie 2018, iar a angajării fiului său la Curtea de Conturi, 29 ianuarie 2018.
Într-un răspuns pentru Newswek România, Curtea de Conturi arată că „domnul Victor Florin Dăncilă este angajatul Autorității de Audit, cu contract individual de muncă determinată (durata mandatului demnitarului aferentă perioadei 29 ianuarie 2018 – 15 octombrie 2020, avînd fucnția de consilier în cadrul cabinetului demnitarului – domnul Ilie Sârbu (socrul lui Victor Ponta n.r.), vicepreședinte al Autorității de Audit)”.
Votul de trei zile în diaspora
Viorica Dăncilă și-a prezentat la propriul bilanț votul pentru diaspora prelungit la trei zile.
FactCheck. Este vorba despre un pact politic inițiat de Klaus Iohannis, semnat de toate partidele, mai puțin de PSD și ALDE, care, între prevederi referitoare la Justiție, prevedea și modificarea legilor, astfel încât și diasporei să-i fie asigurat dreptul la vot. Inițiativa a fost lansată imediat după alegerile europarlamentare, când Guvernul Dăncilă a fost acuzat că a împiedicat românii de peste granițe să voteze. A urmat o inițiativă legislativă, semnată de 25 de parlamentari de la toate partidele (inclusiv PSD), care a introdus pentru prima dată votul prin corespondență și votul la secții în diaspora de vineri până duminică. A intrat în vigoare în septembrie 2019.
Memorandumul cu SUA pentru 5G
Candidata PSD a susținut, tot între realizările guvernării sale, Memorandumul încheiat cu Statele Unite pentru tehnologia 5G. Este o afirmație adevărată, pentru că memorandumul a fost semnat de ambasadorul George Maior, ca reprezentant al Guvernului, cu ocazia vizitei președintelui Iohannis în Statele Unite, când s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump. România se angajează în documentul bilateral ca din motive de securitate să nu permită implementarea tehnologiei 5G de către companii chineze, care nu sunt numite, ci sugerate, Huawei fiind o prezență puternică în România.
FactCheck. Guvernul Dăncilă nu a adoptat în plan intern memorandumul, pentru a putea fi aplicat ca atare în cadrul licitației ANCOM, care a contramandat scoaterea la vânzare în acest an a licențelor. Efectul, pierderea la bugetul din acest an a circa 2 miliarde de lei, cât au fost estimările inițiale pentru spectrul de frecvențe 5G.
Anunțul președintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, din octombrie 2019, de amânare a vânzării licențelor 5G - „Pentru a putea fi aplicat Memorandumul (încheiat cu SUA n.r.) trebuie să urmeze nişte paşi de schimbare a legislaţiei primare în România. Am transmis către Guvern necesitatea de a transpune acest Memorandum în legislaţia primară, dar nu am primit niciun răspuns”.
Vot împotriva sancțiunilor impuse Rusiei
Viorica Dăncilă a spus, în dezbaterea de marți, că nu a votat împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse, după anexarea Crimeii, pe vremea când era europarlamentar.
FactCheck. Viorica Dăncilă s-a aflat printre membrii PSD care au votat, alături de suveraniștii din PE (partidele de extremă dreapta din Italia și Franța fiind acuzate că sunt finanțate de regimul Putin), un amendament care cerea încetarea sancțiunilor impuse Rusiei.
Cât costă o călătorie cu metroul
Candidata PSD la președinția țării a fost întrebată marți, în timpul conferinței de presă, dacă știe cât costă o călătorie cu autobuzul sau cu metroul. Răspunsul a fost că nu călătorește cu autobuzul, dar că a circulat cu metroul, iar o călătorie costă 1,3 sau 1,5 lei.
FactCheck. O călătorie cu metroul costă 2,5 lei, în cazul unei cartele de două călătorii sau 2 lei, pe o cartelă de zece călătorii. Tarifele Metrorex, aici.
Răspunsul la întrebarea referitoare la formula după care se calculează aria cercului intră la altă categorie. Pentru conformitate, aria cercului nu este „raza la pătrat”, cum a afirmat Viorica Dăncilă, cea care a spus că a dat meditații gratis la matematică. Formula matematică este A = π R². În cuvinte: Aria cercului este egală cu π înmulţit cu raza la pătrat.