Ministerul Educației va avea cinci secretari de stat care îl vor ajuta pe Sorin Cîmpeanu să coordoneze sistemul de educație: Gigel Paraschiv - învățământ universitar, Sorin Ion - învățământ preuniversitar, Maria Manea - fonduri europene, Radu Szekely – relația cu Parlamentul și Kallos Zoltan - minorități naționale. Primii trei revin PNL-ului, unul a fost propus de USR, iar ultimul de UDMR.
Doi dintre secretarii de stat, Gigel Paraschiv și Sorin Ion, au fost și în echipa Monicăi Anisie. Surse politice consultate de Europa Liberă au declarat că ministrul Cîmpeanu a cerut PNL și celorlalte partide să desemneze oamenii, dar portofoliile de care aceștia se vor ocupa vor fi decise de el. Însă, USR-PLUS vrea ca Radu Szekely să se ocupe de echitatea și egalitatea în educație.
Gigel Paraschiv rămâne pe poziții, dar înscris în PNL
Gigel Paraschiv de la învățământul universitar este unul dintre cei mai longevivi demnitari de la Educație, fiind secretar de stat din 2012 și un apropiat al PSD. Pentru a putea rămâne la minister, Paraschiv s-a înscris miercuri în PNL, la Prahova, potrivit unor surse politice consultate de Europa Liberă.
Paraschiv a prins 12 miniștri în Ministerul Educației, dar este un apropiat al foștilor miniștri Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu, cu care a lucrat timp îndelungat la Universitatea Politehnică din București, unde a fost decan și prorector. Timp de 10 ani la minister, Paraschiv a asistat la toate deciziile controversate privind plagiatul luate de Liviu Pop și actualul ministru Cîmpeanu.
În februarie anul trecut, Paraschiv a semnat o adresă din partea Ministerului Educației prin care cerea universităților să blocheze publicarea integrală a tezelor de doctorat pentru a-i întrea pe autori dacă sunt sau nu de acord. Miza blocării au constituit-o tezele de doctorat de la Academia Națională de Informații a SRI și Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), patronată de Gabriel Oprea, George Maior și Remus Pricopie. Paraschiv a fost membru în conducerea școlii doctorale a Academiei SRI în 2016, în perioada scandalului celor 12 teze de doctorat plagiate, când era și responsabil cu învățământul universitar, și a absolvit un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă în Științe militare, informații și ordine publică la Colegiul Național de Informații al Academiei SRI, potrivit pressone.
Pe când era secretar de stat în mandatul lui Liviu Pop, Gigel Paraschiv a semnat o decizie prin care 13 inspectori școlari au fost demiși și înlocuiți cu apropiați ai PSD.
La Politehnică, Gigel Paraschiv a fost prorector, director general în cadrul Direcţiei Generale Strategii privind Corelarea Sistemului de Învățământ cu Piața Muncii şi decan al Facultăţii de Ingineria Sistemelor Biotehnice. Potrivit CV-ului, Paraschiv are studii militare la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul – Colegiul Naţional de Informaţii
Cu toate că era cunoscut ca fiind apropiat al PSD, Paraschiv a rămas și în mandatul de un an al Monicăi Anisie, căreia i-a fost impus de către ALDE, unde era actualul ministru Cîmpeanu.
Sorin Ion a ocupat toate funcțiile prin concurs
La învățământul preuniversitar, rămâne Sorin Ion, numit în decembrie de către Monica Anisie, după ce secretarul de atunci pentru preuniversitar Luminița Barcari a plecat la Consiliul Județean de la Ialomița.
Sorin Ion este profesor de matematică și a fost inspector la Dâmbovița, post ocupat prin concursul organizat în 2016. Potrivit CV-ului, toate funcțiile ocupate de Ion au fost prin concurs. Sorin Ion a fost profesor de matematică la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” din Pucioasa. A fost pe rând de inspector școlar de specialitate-matematică, apoi inspector școlar general în 2011-2012.
Maria Manea, membră PNL de 10 ani
În locul Mihaelei Popa de la Iași, secretarul de stat pentru fondurile europene, a fost propusă de către PNL Sector 3 Maria Manea, care este inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Maria Manea este profesoară de limba română la Colegiul Național Mihai Viteazul din București. Inițial, a fost inspector proiecte și purtător de cuvânt ISMB. Când a ajuns în inspectorat, Maria Marea era deja în PNL.
Radu Szekely, „finlandezul„ care se întoarce la Educație
Din partea USR-PLUS este propus Radu Szekely absolvent al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. A fost profesor de engleză și limba română în Sibiu până în anul 2000, când a plecat în Finlanda. Szekely a absolvit cursurile Universității din Turku în 2003 și de atunci a lucrat și a predat în sistemul finlandez de educație. Din 2006 este consultant în Comisia Europeană pentru Educație și Cultură.
Alături de Elena Lotrean, Radu Szekely este unul dintre fondatorii Școlii Finlandeze din Sibiu. În ultimul mandat al Ecaterinei Andronescu, acesta a acceptat invitația de a fi consilier pe probleme de strategie al ministrului. Szekely a spus atunci că este opus Ecaterinei Andronescu ca familie ideologică, dar că nu face parte din niciun partid politic.
„Am acceptat invitația Ministrului Educației Naționale de a-i fi consilier special pe probleme de strategie în educație. Începând de astăzi. Chiar dacă doamna ministru și cu mine venim din familii politice ideologic opuse, se pare că viziunile noastre asupra viitorului educației converg în mare parte. Urmează să lucram la metode”, a scris acesta pe pagina lui de Facebook.
În urmă cu doi ani, Szekely a fost avansat ca nume de ministru tehnocrat după ce Viorica Dăncilă a demis-o pe Ecaterina Andronescu.
La alegerile locale din 2020, Radu Szekely a candidat independent la Consiliul Local Sibiu, fără să intrunească numărul necesar de voturi. Alături de cofondatoarea școlii finlandeze de la Sibiu, și-a intitulat campania “Dialog pentru Educație”, scopul fiind să pună educația pe agenda publică din Sibiu.
Secretarul pentru minorități vine de la Satu Mare
Pentru minoritățile naționale, portofoliu rămas fără secretar de stat după ce Irina Kovacs a fost aleasă senator de Sălaj, UDMR îl propune pe Kallos Zoltan, inspector școlar adjunct la Satu Mare.
În vârstă de 41 de ani, Zoltan este profesor de Geografie, fiind absolvent al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie.