Pe fondul adoptării taxei pe lăcomie, care afectează mai multe domenii importante, precum cel bancar, telecom sau cel al energiei, a neadoptării bugetului de stat pe 2019 și a stării generale de neîncredere în piața locală, leul își continuă devalorizarea în fața monedei europene, dar și în fața dolarului, cotat vineri la 4,2034 lei.
La principalele bănci comerciale prezente pe piața din România, euro se vinde cu aproape 4,8 lei, însă la unele bănci ajunge și la 4,84 lei.
La toate aceste reacții în lanț, se adaugă solicitările PSD la adresa BNR de a interveni pentru a opri picajul leului.
BNR a intervenit în sprijinul leului, după cum a mărturisit zilele acestea, pentru Europa Liberă, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Banca Centrală a reușit „cu mari eforturi” să mențină miercuri un curs de 4,75 de lei pentru un euro, ne-a explicat Adrian Vasilescu: „În noaptea de marți spre miercuri au reacționat piețele internaționale cu o depreciere puternică a leului care s-a dus spre 4,77-4,78. Piețele internationale sunt multe, pe multe meridiane, în așa fel încât ele funcționează de dimineața până seara. Noaptea s-a întâmplat acest lucru pe piețele internaționale, pe cele din apus, în special, și în Singapore. În dimineața zilei de miercuri când s-a preluat ștafeta la noi, tranzacțiile au început de la cursul piețelor internationale: 4,77. Așa s-a deschis piața. Până la închiderea zilei, s-a ajuns la 4,75, cu mari eforturi”.
Această creștere bruscă a fost răspunsul piețelor externe, dar vine pe fondul slăbiciunilor interne. Adrian Vasilescu atrăgea atenția că moneda națională a înregistrat o depreciere lentă încă de la începutul acestui an, până în noaptea de marți spre miercuri, când s-a devalorizat cu aproximativ 1% într-o singură zi. „Pe o piață normală nu e nici mult, nici motiv de panică. Piața noastră este o piață agitată, cu multe vorbe grele care alunecă spre ea și contribuie și ele la procesul de depreciere”, spune consilierul guvernatorului BNR.
Aceste explicații vin în contextul în care PSD pare să arunce vina pe BNR pentru evoluția leului în raport cu euro. Potrivit unui mesaj postat joi pe pagina de Facebook a social-democraților, „singura instituție abilitată să administreze ”controlat" cursul leu-euro este Banca Națională, care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”.
Totuși, BNR nu poate interveni fără limită în piață. Alexandra Smedoiu, partener în cadrul firmei de consultanță Deloitte, atrăgea atenția, la rândul său, că interventiile BNR în piața sunt limitate: „Nu poate să își arunce toată rezerva valutară în piață. Poate să facă anumite lucruri, dar nu poate să facă miracole”. Specialista în fiscalitate mai explica faptul că există o serie de fundamente (de pildă, cât capital intră și cât iese din țară, care este valoarea importurilor și a exporturilor) pe baza cărora este stabilit cursul de schimb și în niciun caz nu este vorba de criterii arbitrare.
În acest moment, este foarte probabil ca euro să nu mai revină la valoarea din decembrie 2018, după cum spune Alexandra Smedoiu. Iar efectele unui curs agitat ar putea duce la scumpiri pe toate planurile, de la imobiliare, bunuri și servicii, până la rate mai mari pentru cei care au credite în valută, dar și la scumpiri ale produselor care vin din import și sunt achitate în euro.