Linkuri accesibilitate

Amânat și contestat, bugetul marilor nemulțumiri intră în guvern


Primul ministru, Viorica Dancila, și Liviu Dragnea, lider PSD, București
Primul ministru, Viorica Dancila, și Liviu Dragnea, lider PSD, București

Deși nu este pentru prima oară când proiectul de buget ajunge cu întârziere la guvern și în dezbaterea parlamentului, e totuși o premieră faptul că el este contestat chiar din interiorul partidului de la putere. Mai exact de primarii PSD, care și-au dat mâna cu cei ai opoziției în exprimarea nemulțumirilor.

Mărul discordiei îl reprezintă tăierile din bugetele primăriilor, mai precis faptul că la autoritățile locale rămâne o cotă de 60% din impozitul pe venit în paralel cu preluarea de către primării a cheltuielilor cu asistența socială și cu o serie de alte taxe. Mai mult, cota alocată consiliilor județene, în detrimentul primăriilor, a crescut de la 15 la 17%. În aceste condiții, cheltuielile cu investițiile se reduc semnificativ taman în an electoral.

Primarii nemulțumiți au povestit după întâlnirea de miercuri cu liderul PSD și ministrul finanțelor că Dragnea a recunoscut în fața lor că ”nu se închid cifrele”.

”Dl Dragnea a zis: ce ați vrea să facem? Cum să inchidem cifrele? Vorbiți cu Finanțele, că nu se închid cifrele, trebuie să fim sinceri”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă prezent la întâlnirea cu Asociația Municipiilor.

Și nu se închid pentru că au crescut mult salariile, pensiile și ajutoarele sociale, adică cheltuielile statului. Acestea depășesc 20 % din PIB și 60% din bugetul consolidat.

Cea mai revoltată și mai guralivă este Gabriela Firea, al cărei război cu Liviu Dragnea a intrat în faza acută. După întâlnirea de joi dimineața a primarilor cu ministrul Teodorovici, Firea a izbucnit, acuzându-l pe Dragnea că se răzbună pe bucureșteni. Ea susține că tăierea de 25% operată în bugetul primăriei generale, care se va duce însă către primăriile de sector, este o lovitură aplicată românilor.

”Sunt banii românilor, sunt banii bucureștenilor, nu sunt banii domnului Dragnea, îmi pare foarte rău pentru domnia sa. El nu este regele României și patronul țării”, a spus Firea cu obișnuita retorică în fața camerelor de luat vederi. Primarul general a mers până acolo încât l-a amenințat pe Dragnea cu o plângere penală.

Una peste alta, bugetul a generat nemulțumiri în mai toate părțile, până și UDMR, atât de loial în parlament când vine vorba de legile justiției, codurile penale sau vreo moțiune de cenzură a ridicat tonul când s-a ajuns la bani. În final, după negocieri dure, UDMR se pare că a obținut parțial ceea ce nu reușiseră primarii marilor orașe: guvernul va prelua cheltuielile cu asistența socială a personalului neclerical ( partea administrativă), ceea ce mai reduce din cheltuielile autorităților locale.

Protestele și doleanțele UDMR au rămas însă mai mult în spatele ușilor închise și nu au ajuns și la urechile ”străinilor”, adică la cele ale ministrilor de interne și justiție prezenți la București la consiliul JAI, așa cum s-a întâmplat cu cele ale politiștilor și angajaților din penitenciare. Aceștia au huiduit copios guvernul care nu le-a dat salariile restante, așa cum a promis, și nici nu le-a îmbunătățit condițiile de muncă, despre care ei spun că sunt similare cu ale deținuților. Ministrul Tudorel Toader este perceput de aceștia ca un adversar direct după ce a publicat veniturile pe care le vor câștiga în... 2020. Până atunci însă e clar că ministrul justiției câștigă cât vreo 20 de actuali angajați ai penitenciarelor, adică 57.000 lei pe lună.

Nemulțumită s-a arătat a fi și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) care susține că a primit doar 14,5 milioane lei din care 2 milioane reprezintă fondul de flagrant, de care nu poate însă atinge pentru a-și achita facturile restante. Așa că, pentru a nu fi debranșate de la utilități unele sedii, ”datoriile au fost achitate de către personalul angajat, din fonduri proprii”, spune DIICOT într-un comunicat de presă. De altfel, și DNA s-a trezit cu banii tăiați, ceea ce nu e de mirare ținând cont de dragostea actualei puteri pentru procurori și anticorupție.

Cu toate acestea, nici măcar Liviu Dragnea nu este mulțumit de buget, el a spus că vrea să fie tăiați bani de la serviciile secrete și să fie dați copiilor pentru vitamina D. Cum guvernul se pare că nu e dispus să facă operația și transferul, fie și pentru a nu intra iarăși în conflict cu președintele Iohannis (bugetele serviciilor au nevoie de aprobarea CSAT), Dragnea a spus că: ” eu sigur o să o fac la parlament cu amendamente”.

Problema e că în contextul atâtor nemulțumiri față de buget, pe fondul unei majorități care începe să se subțieze, s-ar putea ca parlamentul să nu voteze chiar tot ce ceea ce vrea Liviu Dragnea. La Camera Deputaților PSD a pierdut majoritatea în urma ultimelor plecări către Pro România, partidul lui Victor Ponta.

XS
SM
MD
LG