Procurorii europeni care vor lucra în echipa procurorului-șef european, funcție pentru care Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc și care este o procedură separată, vor fi aleși, potrivit proiectului lui Toader, de o comisie în care el va fi dirijorul.
Procurorii europeni vor activa la sediul central al EPPO din Luxemburg, iar în afară de aceștia vor mai exista și procurori delegați, unul sau doi din partea fiecărui stat membru. Numărul acestora poate fi însă modificat cu aprobarea procurorului- șef european.
Proiectul lui Tudorel Toader prevede că selecția candidaților pentru funcția de procuror european și procuror delegat va fi făcută de o comisie formată din patru membri, ce va fi prezidată de ministrul justiției.
Astfel, comisia în fața căreia candidații vor susține interviul va fi alcătuită din doi specialiști în domeniul cooperării judiciare internaționale în materie penală, desemnați de ministrul justiției, un reprezentant al CSM, desemnat de plenul CSM, un reprezentat al Parchetului general, desemnat de procurorul general.
În acest fel, prin raportul de doi la doi între persoanele desemnate de ministru și cele desemnate de CSM și PG, dar mai ales prin faptul că este prezidată chiar de Tudorel Toader, comisia a trezit controverse și suspiciuni de lipsă de imparțialitate. Este, de altfel, reproșul pe care, la vremea respectivă, l-a adus CSM, care a cerut transparență. Mai exact, ca interviurile să fie publice, după modelul interviurilor pentru funcțiile de conducere în magistratură ținute de CSM și nu după sistemul folosit până acum de ministrul justiției în selectarea candidaților pentru aceste funcții. De exemplu, interviul pentru selectarea Adinei Florea pentru poziția de procuror șef al DNA a fost ținut la Ministerul Justiției în spatele ușilor închise. CSM i-a dat aviz negativ acesteia, iar președintele Iohannis a respins-o deja de două ori.
Acesta poate fi motivul pentru care proiectul de Ordonanță de Urgență prevede că interviul se va transmite în direct pe pagina de internet a Ministerului Justiției și că avea o durată maximă de 45 de minute.
Candidații trebuie să aibă minimum 15 ani de experiență în domeniul infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Procedura de selecție trebuie finalizată până în martie, deci s-a intrat deja pe ultima sută de metri, asta în condițiile în care proiectul zace la minister din luna august.