„Independența justiției nu se negociază!”, acesta e răspunsul mai multor asociații de magistrați la invitația prim-ministrei Viorica Dăncilă, care ar fi droit să discute cu aceștia despre modificările legilor juridice. „Dialogul loial și constructiv între puterile statului poate avea loc doar în momentul în care sunt îndepărtate din legislație dispozițiile care subminează independența justiției și principiile statului de drept”, consideră magistrații.
Șefa guvernului i-a invitat luni, la Palatul Victoria, pe reprezentanții asociaţiilor de magistraţi, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, pentru discuţii pe marginea legislaţiei în domeniul justiţiei. Această invitație are loc după ce magistrații au protestat vineri în mai multe orașe, inclusive în București, anunțând chiar că suspendă lucrul cu publicul, dacă guvernul menține ordonanța de urgență data săptămâna trecută și care pune în pericol independența justiției.
Asociația “Forumul Judecătorilor din România”, Asociația ”Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” și Asociația ”Inițiativa pentru Justiție” au răspuns că „orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia inițiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluție aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el și delegat) fiind abrogarea imediată și în integralitate a actului normativ în cauză”. Cele trei asociații solicită guvernului să elimine „imediat” limitările adoptate cu privire la libertatea de exprimare a judecătorilor și procurorilor și „să abroge imediat dispozițiile referitoare la înființarea Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați, cu o competentă exclusivă care nu mai există în cazul niciunei alte categorii socio-profesionale. Cerem Guvernului României să renunțe imediat la dispozițiile care prevăd dublarea perioadei de pregătire în cadrul Institutului Național al Magistraturii și la cele care elimină meritocrația în magistratură, promovarea efectivă la instanțele și parchetele superioare urmând a se face numai pe baza meritocratice, inclusiv și mai ales la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, solicităm Guvernului României să abroge imediat OUG nr.77/2018, precum și prevederile referitoare la reorganizarea Inspecției Judiciare care întăresc nejustificat atribuțiile inspectorului-șef”