Legislația se schimbă foarte des, fără nicio pregătire și fără consultări, iar textele juridice sunt neclare, ceea ce ridică întrebări legitime în legătură cu motivele reale ale acestor modificări și cu soliditatea lor.
Practica Ordonanțelor de Urgență, care ar trebui să fie una excepțională, așa cum este prevăzut în Constituție, contravine separării puterilor în stat, scrie Comisia de la Veneția în raportul publicat luni.
În ce privește Secția Specială sunt puse sub semnul întrebării motivele înființării acesteia și faptul că procurorii șefi nu se află în mod clar sub controlul ierarhic al procurorului general. Secția Specială riscă să devină un ”obstacol în calea luptei anticorupție”, atrage atenția Raportul Comisiei de la Veneția.
"Intrucât secția nu ar fi în măsură să soluționeze în mod eficace toate cauzele care intră în sfera sa de competență, aceasta riscă să constituie un obstacol în calea luptei impotriva corupției și a criminalitătii organizate".
”Direcția generală a acestor schimbări este alarmantă. Este posibil ca secția să primească (sau să fi primit deja) cazuri complexe referitoare la corupție sau crimă organizată. Procurorii Secției vor putea să revizuiască deciziile luate de predecesorii lor în aceste cazuri. Nu este clar în ce măsură procurorii secției și procurorul-șef al acesteia sunt supuși controlului ierarhic al Procurorului General. Acest lucru întărește credința că motivul real din spatele acestei reforme instituționale este acela de a schimba cursul unor anchete în cazurile unor înalți demnitari.
Comisia de la Veneția își reiterează recomandarea de a reconsidera în mod serios necesitatea înființării acestei Secții speciale, designul său instituțional și principiile funcționării sale”.
Concluziile Raportului
- Cel mai alarmant este că guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă. Comisia de la Veneția solicită autorităților române să limiteze drastic folosirea ordonanțelor de urgență
- Motivele înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cu o jurisdicție vagă, rămân neclare. Procurorii-șefi ai acestei Secții au fost numiți în baza unei proceduri provizorii care, de facto, a eliminat Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din procesul de decizie. Este neclar până în ce punct procurorii Secției Speciale și șeful acesteia se află sub controlul ierarhic al Procurorului general.
- Modaliatea de numire și demiterea a procurorilor de rang înalt a rămas, în esență, la fel, cu ministrul Justiției având un rol decisiv în acest proces, fără a putea fi contrabalansat de președintele României sau de CSM.
- Noile prevederi oferă posibilitatea înlăturării în mod arbitrar a actualilor procurori de rang înalt. Comisia de la Veneția fac apel la autoritățile române să nu aplice aceste noi prevederi în cazul procurorilor de rang înalt care se aflau în funcție la momentul adoptării lor.
Săptămâna trecută a apărut și raportul GRECO, care cere desființarea Secției Speciale., raport care a produs reacții printre magistrați.
Forumul Judecătorilor din România cere guvernului să autorizeze publicarea imediată a Raportului actualizat al GRECO cu privire la impactul modificărilor aduse legilor justiției asupra politicilor anticorupție din România. Șapte magistrați din CSM au cerut luni dimineață același lucru.
Ultimul raport GRECO, adoptat în sesiunea plenară de la Strasbourg din 19-21 iunie, un raport actualizat al celui ad hoc întocmit în martie 2018, este extrem de dur cu modificările legislative care afectează lupta anticorupție și cere desființarea urgentă a controversatei Secții Speciale pentru anchetarea magistraților.
Acesta este contextual în care Asociația Forumul Magistraților cere guvernului României să ”autorizeze publicarea raportului în cel mai scurt termen” pentru ca toate observațiile și criticile aduse modificărilor legislației penale să poată fi cunoscute și dezbătute de opinia publică. Comunicatul asociației de magistrați atrage atenția asupra obligației pe care o are statul de a respecta recomandările din raportul GRECO, dar și pe cele ale Comisiei de la Veneția.
O poziție tranșantă pe acest subiect au avut luni șapte magistrați din CSM, care au refuzat să participe la ședinta plenului dacă nu sunt retrase de pe ordinea de zi toate subiectele referitoare la Secția Specială. Astăzi CSM trebuia să valideze numirea Adinei Florea la șefia Secției Speciale, a cărei desființare este cerută de raportul GRECO menționat.