Linkuri accesibilitate

Analiștii CFA, semnal de alarmă: inflație de peste 4% și o depreciere a leului în următoarele 12 luni


Indicatorul de încredere macroeconomică al analiștilor CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut în luna mai, faţă de luna anterioară, dar analiştii estimează o rată a inflaţiei de 4,12% și o depreciere a leului în următoarele 12 luni.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în mai faţă de luna anterioară cu 4,9 puncte, până la valoarea de 51,5 puncte, potrivit CFA, citat de News.ro.

Indicatorul CFA România poate lua valori între 0- lipsa încrederii şi 100- încrederea deplină în economia românească, și reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice estimările analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un an.

În ce priveşte cursul de schimb leu/euro, 77% dintre participanţi la sondaj anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7911, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8384.

Rata anticipată a inflatiei pentru perioada iunie 2019-iunie 2020 a înregistrat o valoare medie de 4,12%.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a dobânzilor atât pentru scadenţele pe termen scurt (ROBOR 3M) cât şi pentru scadenţele pe termen mediu (5 ani), 72% şi respectiv 64% dintre participanţi anticipând această evoluţie”, se arată în comunicat.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrata de CFA Institute (USA).

În prezent, CFA România are peste 230 de membri. Profesioniştii care sunt membri CFA Romania lucrează pentru instituţii de reglementare, instituţii supranaţionale, instituţii bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, instituţii de învăţământ, companii care activează în diverse sectoare economice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG