Linkuri accesibilitate

Crima din Caracal. A fost transmisă mai departe informația dată de Alexandra la 112 că se află în cartierul Bold din Caracal?


ROMANIA protest Alexandra Inquam 1
ROMANIA protest Alexandra Inquam 1

Politistul despre care raportul MAI menționează că a avut ”o atitudine refractară” atunci când a vorbit la telefon cu Alexandra, a mărturisit că aceasta i-a spus că se află în cartierul Bold din Caracal, dar că nu știa despre ce este vorba. ”Am întrebat-o dacă e în județul Olt.”

Potrivit lui Nicolae Mirea, fostul șef al Poliției Caracal, demis în contextul evenimentelor, informația nu ar fi fost transmisă mai departe, așa încât polițiștii de la fața locului au continuat cercetările pe piste false. Raportul MAI, publicat de Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, pe pagina sa de facebook nu lămurește aceste aspecte.

Într-o intervenție telefonică la România Tv, Viorel Florescu, politistul care a vorbit cu Alexandra atunci când aceasta a sunat la 112, a negat că ar fi avut o atitudine refractară, spunând că, din contra, a încercat s-o liniștească pentru că aceasta plângea. Informația cea mai importantă furnizată de acesta este că fata i-a spus că se află în cartierul Bold din Caracal. Informația nu a fost insă transmisă mai departe, susține Nicolae Mirea, cel care a coordonat acțiunea la fața locului. ”Nu eram nebuni să căutăm întrun cartier aflat la 2 km distanță”

„N-am avut nicio clipă o atitudine refractară, cum îi zice acolo (raportul MAI, n.r.), pentru că mi-am dat seama din primele cuvinte ale ei și plângea, suspina, deci nu aveam cum să nu reacționez la treaba asta. Din contră, i-am spus de nenumărate ori să stea liniștită că ajunge un echipaj de poliție acolo, la ea. (...) Am întrebat-o cum a ajuns acolo sau cum se află zona respectivă. Noi, de la dispecerat, nu cunoaștem zona Caracalului. (...) Nu cunoaștem cum ar zis ea: „Am trecut pe lângă un dig și sunt în Bold, cam așa ceva”. Nu știam ce e acela Bold, de aia îmi aduc aminte că am întrebat-o: „Bold e în județul Olt acolo, ce e?”. Și atunci ea a zis: „Stați puțin că am găsit eu o carte de vizită” și mi-a citit de pe ea, numele, ce scria acolo”, a declarat Vasilică Florescu Viorel, la România Tv.

Florescu a mai spus că fata a revenit și a precizat că nu a ajuns echipajul de poliție: „I-am zis că polițiștii probabil sunt pe drum, i-am zis să se liniștească în continuare. A trecut prin foarte multe probleme, că e răpită și viol și mi-a mai spus că este și bătută. (...) Cunoaștem vocea omului, nu sunt de ieri, de azi. Nu am avut intentie sa nu iau in serios apelul fetei. Nu mă simt vinovat la treaba asta decât poate că... Am conlucrat cu cei de la judiciar, ne-am uitat pe hartă, ce activități au desfășurat cei de la Caracal”, a mai spus Florescu Vasilică.

Pe de altă parte,fostul șef al Poliției din Caracal, a susținut în aceeași intervenție telefonică la postul tv menționat că nu a avut informația privind cartierul Bold, că altfel ”nu eram nebuni să căutăm întrun cartier aflat la 2 km distanță”

„Prima dată am sunat pe numărul ăla și nu ne-a mai răspuns. Peste jumătate de oră ne-a sunat din nou și ne-a spus că vede un brad, un câine, un nuc. Ne-a indus în eroare cu gardul roșu. Brazii erau mici, nici nu se vedeau. Apelul a fost în jurul orei 12:00.

Nimeni nu ne-a spus că este în cartierul Bold. Nu a venit nimeni la mine să îmi spună treaba asta. Fata nu ne-a spus niciodată de Bold, că nu eram nebuni să căutăm într-un cartier la 2 km distanță. Atunci, întrebați-l pe agentul de la Slatina, că văd că știe prea multe. Eu am coordonat toată acțiunea și am făcut ce trebuie”, a spus Nicolae Mirea, fostul șef al Poliției Caracal la România TV.

Pînă în acest moment, Poliția nu a lămurit neconcordanța de informații, care nu este menționată nici în raportul MAI.

Florescu ar putea fi același politist care la o oră după discuția telefonică a sunat la STS să întrebe cum se face localizarea pentru că nu știa. Informația că Poliția a deschis aplicația de localizare la peste o oră de la primul apel al Alexandrei la 112, a fost furnizată de prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan.

​Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie. Nu am furnizat adrese. (...) Accesarea informaţiilor de localizare au fost disponibile în sistem de la primul apel - 11,05 - iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la poliţie s-a realizat la 12,08. Au fost solicitări ale operatorului de la poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (...) ultimul (sprijin - n.r.) fiind la 12,32”, a spus Bălan, la audierile din Parlament.

El a precizat că operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat nouă apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare.

Alexandru Cumpănașu, unchiul Alexandrei, a publicat pe pagina sa de facebook raportul oficial al POliției care arată desfășurarea operațiunii și din care se vede modul în care au bâjbâit polițiștii.

*****

Gheorge Dincă, a recunoscut că a ucis-o pe Alexandra joi, în jurul orei 12.00, imediat ce a surprins-o cu telefonul în mână și a precizat că i-a incinerat corpul, a declarat procurorul Georgiana Hosu, adjunctul șefului DIICOT. Ea a spus că bărbatul a răpit-o pe fată în scopul exploatării sexuale, a sechestrat-o și a violat-o, iar Alexandra "nu a avut practic nico șanșă de a se apăra".

Dincă a recunoscut că a ucis-o și pe Luiza, fata în vârstă de 18 ani, dispărută încă din luna aprilie.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG