Tribunalul București trebuia să judece astăzi modificările aduse Statutului PSD la Congresul din 29 iunie și alegerea noii conduceri a partidului, în frunte cu Viorica Dăncilă. Dragnea contestă conducerea aleasă Dăncilă (președinte), Teodorovici (președinte executiv) și Fifor ( seretar general), motivând că este ilegală și nestaturară deoarece s-a făcut în baza statutului votat în același congres, 29 iunie, dar neinscris la Tribunalul Bucuresti, potrivit unor surse din presă.
Procesul era programat pentru ora 8.30, iar când i-a venit rândul, în jurul orei 10, cei din PSD s-au trezit că fostul președinte al partidului, Liviu Dragnea, a depus două cereri de intervenție în acest dosar, una fiind cea vizând noua conducere, iar alta referitoare la organizația PSD Teleorman.
Problema apărută la Tribunal a creat panică în partid, premierul Viorica Dăncilă la chemat de urgență la Guvern pe Florin Iordache.
Adevărata miză: propriul dosar
Cu toate acestea, cei din PSD susțin că procesul nu are legătură cu alegerea Vioricăi Dăncilă în fruntea PSD sau a lui Mihai Fifor în funcția de secretar general, spunând că, de fapt, Dragnea încearcă o revizuire în dosarul său.
„A solicitat în instanță pentru că cele două femei erau membre de partid, au fost plătite de partid și s-a produs un fals, a solicitat dizolvarea organizației PSD Teleorman. Nu înțeleg cu ce îl ajută pe el, ce treabă are PSD Teleorman să intre în solidar cu el? El spune că cele două membre, care erau plătite, erau membre PSD, trebuia să se lege cumva de PSD, s-a legat de organizația PSD Teleorman. În legea partidelor politice există o prevedere că dacă organizația respectivă a fost în fals și uz de fals se poate cere dizolvarea. El s-a folosit de organizația PSD Teleorman, ca să își pregătească cumva apărarea. Pe logica, că partidele sunt plătite din bani publici, dar și protecția copilului din bani public. Poate își dorește revizuirea sentinței”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD.
Liviu Dragnea a dorit să afle de la instanță dacă se impunea dizolvarea organizației PSD Teleorman, iar dacă judecătorii îi dau dreptate, înseamnă că actuala conducere nu a luat măsurile statutare pentru această situație. Totodată, Dragnea susține că el nu și-a dat demisia din funcția de membru PSD. Cu toate acestea, Statutul PSD prevede că nu pot fi membri de partid persoane cărora le-au fost interzise, printr-o decizie definitivă, anumite drepturi cetățenești și politice.
Cum încurcă Dragnea PSD înainte de prezidențiale
Amânarea unei decizii a Tribunalului privind validarea noului Statut al PSD, dar și a noii conduceri formată din Viorica Dăncilă, președinte, Eugen Teodorovici, președinte executiv și Mihai Fifor, secretar general, poate avea consecințe negative din punct de vedere organizatoric. Toate documentele partidului trebuie semnate de noua conducere, care nu are însă caracter oficial deplin până nu trece de Tribunal.
„Membrii de partid văd urât această solicitare. Unii pot înțelege că are o problemă cu Viorica Dăncilă, dar ca să încurce partidul acum, nu înțelege nimeni”, a spus un lider PSD pentru Europa Liberă.
În schimb, Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD, și un apropiat al lui Liviu Dragnea, afirmă că cererea de intervenție nu are legătură cu alegerea noii conduceri a PSD,
„E un demers inițiat de avocații săi, conform legilor în vigoare, în sprijinul clientului lor, într-un dosar care este eminamente politic, cu foarte multe semne de întrebare. Avocații au obligația să facă tot ce e necesar, legal și constituțional pentru a schimba această situație. Dragnea a iubit acest partid, pe care l-a condus la victorie, a militat pentru niște lucruri foarte bine percepute de publicul larg. E ultimul om care ar lovi în propriul partid, demersul nu are nici o legătură cu alegerea lui Dăncilă, e un demers strict legat de dosarul lui, probabil, avocații vor veni cu explicații detaliate, până atunci toată lumea aberează”, a declarat Codrin Ștefănescu pentru Europa Liberă.
Ce prevede Statutul PSD
Articolul 23 din Statutul, modificat în urmă cu un an, prevede că nu pot fi membri ai PSD:
- persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia celor precizate la art. 13;
- persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică;
- persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru alte fapte antisociale grave;
- persoanele compromise moral şi politic;
- persoanele care promovează violenţa, ideologia fascistă, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste sau contrare intereselor naţionale, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
Ultimul Statut al PSD a fost aprobat de Tribunal în toamna lui 2018, la aproape 6 luni după ce se modificase Statutul PSD la Congresul din 10 martie. Și atunci, cei din PSD au întâmpinat probleme cu contestarea Statutului, de aceea procesul a durat așa de mult.
Facebook Forum