Tradiția PSD arată că niciun candidat care a pierdut alegerile prezidențiale nu a rezistat în fruntea partidului, toți fiind înlocuiți în urma unui Congres sau obligați să se retragă. Victor Ponta a rămas în fruntea partidului încă opt luni după pierdea alegerilor, dar în 2014 a avut avantajul că deținea funcția de premier. Mircea Geoană și Adrian Năstase au fost schimbați din fruntea partidului în cadrul Congreselor care au fost convocate după eșecul electoral.
Scenariul se repetă și după prezidențialele din 2019, liderii din teritoriu nu mai au răbdare și vor ca Viorica Dăncilă să se retragă din fruntea partidului, în caz contrar amenințând cu convocarea Congresului. Gruparea Ciolacu-Stănescu a avut o atitudine rezervată în timpul campaniei electorale, dar era cunoscută ostilitatea față de Viorica Dăncilă. Ei vor rapid un Congres pentru ca partidul să fie bine organizat înaintea alegerilor locale și parlamentare de anul viitor. Marcel Ciolacu cere urgent o analiză la nivelul conducerii centrale a PSD pentru a se vedea cine este de vină pentru înfrângerea suferită la prezidențiale.
Ciolacu: Rezultatul e dezastruos
“Rezultatele ne arată că în turul doi al alegerilor prezidențiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce și în turul unu am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiți: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!”, este mesajul postat de Marcel Ciolacu pe Facebook, care trădează intențiile acestuia de a prelua partidul. Organizația pe care o conduce, PSD Buzău, s-a situat printre organizațiile fruntașe la alegeri, iar poziționarea lui Ciolacu este dublată de acțiunile lui Paul Stănescu.
Un apropiat al Vioricăi Dăncilă în epoca Dragnea, Stănescu a fost înlăturat din pozițiile de conducere din PSD după ce aceasta a preluat puterea. Conflictul a avansat, ajungându-se să se discute despre excluderea sa din partid. Stănescu nu a uitat modul în care s-a comportat cu el Viorica Dăncilă și are o poliță de plătit. Un alt nume aflat pe lista neagră a lui Stănescu este Mihai Fifor, secretarul general al social-democraților, care a și propus excluderea din partid a președintelui PSD Olt.
Niculae Bădălău, câștigător cu organizația sa din Giurgiu în fața lui Klaus Iohannis, vrea să intre în conducerea partidului, vizând funcția de secretar general sau președinte executiv. Bădălău a declarat pentru Europa Liberă că este nevoie de un nou început, de reformă și de un Congres.
O poziție similară are și Claudiu Manda, președintele PSD Dolj, care dorește să obțină o funcție de conducere în partid.
Gabriela Firea se numără și ea printre cei care vor să aibă un cuvânt de spus în PSD. Ea a încercat să candideze la alegerile prezidențiale, dar a fost blocată în Comitetul Executiv.
Toți aceștia îi reproșează Vioricăi Dăncilă înfrângerea de la prezidențiale și consideră că ar trebui să facă un pas în spate pentru a lăsa liberă competiția pentru funcția supremă în partid.
Dăncilă, cu foști lideri PRM și UNPR în sediul PSD
Viorica Dăncilă a declarat că nu își dă demisia din funcția de președinte PSD și a convocat pentru marți Comitetul Executiv al partidului. Ea mizează pe faptul că multe organizații nu au atins targetul stabilit pentru prezidențiale: victoria în județ. Plecând de la faptul că doar cinci organizații au reușit să câștige în fața lui Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă vrea să arate că partidul nu s-a descurcat mai bine în aceste alegeri.
“Dacă vă uitați aseară în Kiseleff nu era PSD, erau alții. Pe unde te uitai îi vedeai pe cei din PRM, pe cei din UNPR. Cât de jos vor să ducă acest partid, am luat 20% acum, data viitoare putem lua 10% dacă nu se schimbă ceva. Ce căuta Oprea în sediul din Kiseleff în seara alegerilor, cu el dorim noi să câștigăm viitoarele alegeri?”, și-a exprimat nemulțumirea un lider de organizație.
Oprea, subiect de scandal în PSD
Fostul lider UNPR a apărut aseară în sediul central al PSD cu câteva minute înaintea anunțării rezultatelor de la exit-poll. El a stat mai mult în biroul secretarului general adjunct, Codrin Ștefănescu, cel care a insistat pentru revenirea lui Oprea în partid. După miezul nopții, Viorica Dăncilă a anunțat că acesta este vicepreședinte în Comitetul Executiv, după ce PSD a semnat un protocol cu un sindicat pe care îl conduce Oprea. Informația a luat prin surprindere mai mulți lideri PSD, care spun că se încalcă Statutul partidului prin aceste numiri făcute peste noapte.
Firea: Doamne, vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?
Prima care a reacționat public la numirea lui Oprea a fost Gabriela Firea, aceasta fiind aseară în sediul din Kiseleff.
“Sunt dezamăgită că începem analiza prăbușirii noastre cu un astfel de gest sfidător. Nu ne putem reforma și relua legătura cu simpatizanții nostri printr-o minciună. Aud că și alte persoane controversate se lipesc acum, în înghesuială și nebăgare de seamă, de noi. Probabil vor să ne îngroape definitiv! Mă delimitez categoric! Doamne, chiar vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?”, a fost mesajul Gabrielei Firea după anunțul Vioricăi Dăncilă.
Poziția sa este împărtășită de mai mulți șefi de organizații, care spun că Viorica Dăncilă nu s-a consultat cu ei înainte să vorbească despre funcțiile deținute în PSD de Gabriel Oprea.
Problema viitoarei conduceri a PSD urmează să fie discutată mâine în cadrul Comitetului Executiv, subiectul Congresului urmând să fie și el lansat în discuție. Liderii din teritoriu cu rezultate bune la alegeri nu mai au răbdare și vor să preia rapid puterea în PSD. Printre cei vizați să își piardă funcțiile de conducere se numără și Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.
Facebook Forum