Linkuri accesibilitate

Dosarul Revoluţiei. Oameni resemnaţi purtaţi pe drumuri şi procedură viciată


Un slogan valabil după 30 de ani de la Revoluție
Un slogan valabil după 30 de ani de la Revoluție

Al doilea termen în procedura de Cameră preliminară în dosarul Revoluţiei a adunat la instanţa supremă sute de oameni din toate colţurile ţării, victime sau urmaşi ai celor decedaţi în urma evenimentelor de acum 30 de ani.

“Aveam 17 ani la Revoluţie. Pe 23 decembrie 1989, mama a fost anunţată de un coleg de muncă că tatăl meu e mort. Era şofer de Salvare, transporta un pacient pentru dializă la Turda. A fost împuşcat în cap. L-au lăsat toată noaptea acolo, aplecat peste volan. I-am adunat creierii a doua zi de pe plafonul maşinii. Ce oameni sunt ăia care trag în Salvare?”, se întreabă Mihai. Este obosit, ochii adânciţi în orbite, a făcut opt ore şi jumătate cu trenul de la Alba Iulia până la Bucureşti, pentru a participa la procesul Revoluţiei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Armata a tras!”

Este unul dintre cei 150 care s-au constituit părţi civile - victime, urmaşi ai celor decedaţi sau participanţi la Revoluţia din 1989- care au ţinut să fie prezenţi la al doilea termen al procesului. La 30 de ani de la evenimentele tragice de care i-au marcat destinul este resemnat.

“Am primit un an o pensie de urmaş, până am devenit major. Nu mi-a spus nimeni că am dreptul în continuare la acest ajutor. La termenul trecut am avut noroc de un băiat de la Botoşani care mi-a spus că trebuia să primesc în continuare ajutor, fiind urmaş al victimelor Revoluţiei. Îmi fac acum actele, o să primesc 2.000 de lei pe lună. Bunicul meu a venit din război fără o mână, dar măcar a scăpat. Şi aici acasă, te omoară golanii”, continuă Mihai, şofer de autobuz cu un salariu de 2500 de lei.

Întrebat cine a tras în tatăl său, Mihai este pentru prima dată ferm: Armata!

Jan Šibík din 22 December 1989, București
Jan Šibík din 22 December 1989, București

”M-au legat cu cravatele lor de calorifer”

Un alt bărbat, scund, îmbrăcat extrem de modest, cere o ţigară şi insistă să o plătească cu 1 leu. A venit de la Craiova. S-a trezit cu noaptea în cap şi s-a rătăcit în zona Gării de Nord, de era să piardă începutul procesului. A nimerit până la urmă Înalta curte. “Mi-au distrus apartamentul. Au tras sute de gloanţe pe fereastră. Mi-au decupat cu rafala de automat yala de la uşă şi au intrat. Nu eram acasă, ei căutau terorişti că li s-a părut că de la fereastra mea s-a tras. Armata ne-a împuşcat. M-au aşteptat în casă, apoi m-au luat pe sus şi m-au dus la sediul Securităţii. Două zile m-au ţinut acolo. Nu mai aveau cătuşe, aşa că m-au legat cu cravatele lor de un calorifer. M-au eliberat până la urmă, şi-au dat seama că nu ştiu nimic”, ne mărturiseşte o mână de om la cei 70 de ani, încă mecanic auto.

Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, inculpaţi în dosar, nu au venit nici la acest termen.

Sute de avocaţi din oficiu, 30 de decedați între termene

Cele mai multe dintre cele 5.000 de părţi civile au primit avocaţi din oficiu. Câte 50 de victime la un apărător.

The Process of the Revolution of 1989
The Process of the Revolution of 1989


De data asta, judecătoarea Florentina Dragomir, preşedinta de Complet, nu a mai strigat părţile, ci avocaţii pentru a se asigura că toată lumea este reprezentată. Sala de judecată s-a dovedit neîncăpătoare, aşa că s-a luat decizia ca holul instanţei să fie transformat în sală de şedinţă, fiind instalate bănci. Prin difuzoare a fost transmisă şedinţa, inclusiv în curtea ICCJ. După ce fiecare avocat şi-a numărat clienţii repartizaţi, s-a constatat că de la termenul anterior, în două luni şi jumătate, 30 dintre victimele Revoluţiei, părţi civile sau vătămate, au decedat.

Într-un final, procesul s-a amânat pe 27 martie pentru ca unii dintre avocaţii din oficiu să studieze dosarul şi pentru a întreba rudele celor decedaţi între termene dacă doresc să continue ca parte în proces.

Doru Mărieș: Dosarul va fi returnat, are vicii procedurale

Doru Mărieș președintele Asociației 21 decembrie
Doru Mărieș președintele Asociației 21 decembrie


Concluzia zilei este una amară. “Acest dosar va fi returnat către secţia Parchetelor militare, pentru că are foarte multe vicii din punct de vedere procedural. În acest dosar au lucrat trei procurori şi în final a semnat unul singur, ceilalţi doi au refuzat să semneze. Se va întâmpla fix ca în dosarul Mineriadei. După doi ani şi zece luni în Cameră preliminară, acel dosar s-a întors la parchet. Când am prevăzut asta am fost înjurat. În Camera preliminară, un dosar are voie să stea cel mult 60 de zile. Dacă se vor da în continuare termene la două, trei luni, într-un an nici prezenţa nu se va face. Acest dosar va fi returnat pentru a se relua cercetările, el fiind făcut extrem de prost din punct de vedere procedural”, ne-a declarat Doru Mărieş,președintele Asociației 21 Decembrie 1989 din București.

În aprilie 2019, fostul președinte al României, Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi general în retragere Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, au fost trimişi în judecată de procurorii militari pentru infracţiuni contra umanităţii. Anchetatorii au anunțat tot atunci că au clasat dosarul cu privire la acuzațiile aduse dictatorului Nicolae Ceauşescu, fostului premier Petre Roman, fostului ministru al Apărării Victor Atanasie Stănculescu şi lui Silviu Brucan, Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Vasile Milea, Nicolae Militaru. Clasarea a fost motivată ori de decesul unora dintre cei cercetați, ori pentru că nu există probe concludente sau pentru că ar fi existat autoritate de lucru judecat.

Dosarul Revoluției, între speranță și amăgire
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:27 0:00

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG