Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Ce măsuri economice ar lua România și ce au făcut alte state europene


Mediul de afaceri așteaptă de la Guvern măsuri concrete, care să le ajute să rezite în fața crizei provocate de pandemia de coronavirus.
Mediul de afaceri așteaptă de la Guvern măsuri concrete, care să le ajute să rezite în fața crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Guvernul de la București urmează să anunțe, miercuri, un pachet de măsuri pentru a ajuta companiile să treacă peste efectele generate de pandemia de coronavirus.

Decizia este cu atât mai așteptată cu cât tot mai multe companii se confruntă deja cu dificultăți. De pildă, uzinele Ford și Dacia au anunțat că își suspendă temporar activitatea, angajații urmând să ajungă în șomaj tehnic. Mai mult, întreaga industrie de HoReCa (hoteluri, restaurante și catering), își vede activitatea puternic încercată, mai ales după decizia de suspendare a servirii în locurile publice.

În lanț, și alte activități din domeniul serviciilor, mai ales cele care nu sunt de primă necesitate, și pentru care costurile de a ține deschise magazine sau unități sunt mai mari decât cele de a muta afacerile în online sau de a le suspenda temporar, sunt și ele afectate. Ecuația este cu atât mai complicată cu cât nu se poate calcula care va fi impactul exact al coronavirusului în economie.

Guvernul estimează, într-o primă fază, că aproape 500.000 de contracte urmează să fie suspendate și preșătește o Ordonanță de Urgență pentru a-i ajuta pe angajații care vor intra în șomaj tehnic. Unele analize indică totuși faptul că peste un milion de angajați din economia autohtonă riscă să intre în șomaj sau să fie disponibilizați.

Deocamdată, ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a anunțat câteva măsuri menite să mai atenueze impactul în sectoarele afectate și să susțină domeniile care vor fi suprasolicitate în această perioadă.

De pildă, suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite pentru creanțele bugetare, rambursarea mai rapidă a TVA, suspendarea acțiunilor de control și amânarea termenului de depunere a declarațiilor fiscale pentru 25 aprilie 2020. Totodată, șeful Finanțelor a anunțat că alocarea de resurse către Ministerul Sănătății este o prioritate.

Mediul de afaceri mai cere Guvernului și amânarea plăților pentru contribuțiile sociale și a impozitelor și ajutor financiar pentru companiile mici și mijlocii aflate în dificultate, care reprezintă baza economiei autohtone, prelungirea voucherelor de vacanța, care ar putea aduce o redresare a sectorului turismului.

Ce au făcut alte state europene

În fața răspândirii noului coronavirus, statele europene au luat mai multe măsuri și pentru a-și salva economiile naționale de la șocul provocat de pandemie.

„Pentru a ajuta companiile să surmonteze dificultățile create de noua stare de fapt, cele mai multe state au anunțat măsuri inclusiv în zona fiscală, majoritatea vizând amânarea plății taxelor, în special cele datorate pentru angajați, dar și scutiri de taxe sau de penalități în anumite situații. În prim plan stau deciziile care vizează angajații, printre care se află flexibilizarea programului și condițiilor de muncă, cu accent pe munca la distanță, și facilități la plata contribuțiilor sociale pentru angajatori”, atrag atenția specialiștii firmei de consultanță Deloitte România, Dan Bădin, coordonatorul Serviciilor Fiscale și Juridice, și Corina Simion, manager Taxe.

Astfel potrivit analizei Deloitte România, Germania a anunțat un program de combatere a efectelor pandemiei care cuprinde:

  • flexibilizarea condițiilor de muncă pentru angajați
  • protejarea lichidităților companiilor prin amânarea plății unor taxe și reducerea plăților anticipate
  • accesul firmelor la împrumuturi garantate de stat, cu dobândă foarte redusă (autoritățile susțin că suma acordată pentru finanțarea companiilor este nelimitată).

Franța a decis amânarea plății taxelor și a contribuțiilor sociale pentru angajați și acordarea de garanții de stat pentru creditarea companiilor. A mai fost decisă acordarea de reduceri de taxe, însă pe baza unei analize de la caz la caz, și nu vor percepe penalități firmelor care înregistrează întârzieri în executarea lucrărilor din contractele încheiate cu statul.

Spania acordă facilități de finanțare pentru firmele din turism, amână plata taxelor și a ratelor la credite pentru IMM-uri.

Italia, cea mai afectată țară europeană de pandemia de coronavirus, a decis amânarea plăților scadente până la 30 aprilie 2020 și suspendarea plății contribuțiilor sociale și a impozitelor cu reținere la sursă până la 31 martie pentru firmele din turism. Totodată, autoritățile vor acorda credite pe 12 luni companiilor, în condiții avantajoase. În plus, se va suplimenta fondul de garantare pentru IMM-uri pe o perioadă de un an.

Mare Britanie pune la dispoziția mediului de afaceri o schemă de finanțare (împrumuturi și garanții) în valoare de 330 de miliarde de lire sterline pentru a combate efectele coronavirusului. În plus, se acordă granturi firmelor mici, de până la 25.000 de lire sterline, iar băncile pot suspenda pentru trei luni plata ratelor la creditele ipotecare pentru cei afectați de pandemie. În piața muncii, autoritățile au relaxat legislația referitoare la plata concediilor medicale.

Poate una dintre cele mai importante măsuri pentru firmele afectate de pandemie este anunțată de Polonia, arată analiza Deloitte. Statul polonez oferă firmelor posibilitatea de a deduce pierderea fiscală înregistrată în 2020 din veniturile realizate în 2019. În plus, autoritățile poloneze anunță scutiri de penalități și înlesniri la plată în diverse situații, dar și extinderea schemelor de ajutor de stat.

Tot în regiunea Europei Centrale și de Est, Ungaria s-a pregătit cu ajutor prin intermediul sistemului bancar. Astfel, Banca Centrală a Ungariei a solicitat băncilor comerciale să aplice un moratoriu (amânare) la plata ratelor pentru companiile afectate de criză, mai arată analiza companiei de consultanță. În schimb, va înlesni condițiile pentru furnizarea de lichidități pentru bănci, cu scopul de a finanța economia, și va acorda, la rândul său, o amânare la rambursarea creditelor acordate prin schema națională de finanțare a IMM-urilor.

5 lucruri despre carantină și autoizolare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG