Statele europene continuă să ia noi măsuri, mai restrictive, pentru a încerca să oprească răspândirea coronavirusului.
Italia a fost prima țară din Europa care a intrat în carantină și este una dintre cele mai afectate de pandemia de coronavirus. Pe 20 martie, în momentul în care au fost înregistrate 627 de decese într-o singură zi, Italia a anunțat noi măsuri și mai dure. Parcurile au fost închise, iar italienii pot să își facă exercițiile fizice doar în jurul casei, practic mersul cu bicicleta și joggingul au fost interzise. Tot pentru a limita deplasările cetățenilor, începând de miercuri, 26 martie, benzinăriile se vor închide, inițial cele de pe autostrăzi și apoi restul.
Spania a depășit China la numărul de decese din cauza coronavirusului, peste 3.400. Țara este în carantină de o săptămână, iar 46 de milioane de spanioli au încercat să se conformeze restricțiilor de circulație. Școlile, magazinele neesențiale, hotelurile au fost închise. Spania și-a închis granițele cu vecinii europeni. Spaniolii pot pleca din casă doar pentru scurt timp pentru a merge la farmacie și la cumpărături de alimente, însă nu au voie să facă exerciții în aer liber, cu excepția plimbării animalului de companie. Poliția și armata se asigură că regulile de carantină sunt respectate, iar până acum 926 de persoane au fost reținute pentru că au încălcat aceste reguli.
Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat măsuri de distanțare socială, însă nu au fost impuse restricții de deplasare la nivel federal. Astfel, restaurantele, frizeriile și saloanele sunt închise, iar grupurile mai mari de două persoane, dacă nu fac parte din aceeași familie sau locuiesc împreună, sunt interzise. Parcurile nu sunt închise, însă la fel ca la supermarket, distanța recomandată este de un metru și jumătate. În Germania, amenzile pentru nerespectarea regulilor pot ajunge până la 25.000 de euro.
Franța, intrată în a doua săptămână de carantină, a anunțat luni, prin vocea premierului Edouard Philippe, noi măsuri pentru a preveni răspândirea coronavirusului:
- Francezii nu mai pot face sport decât singuri sau împreună cu copiii, o singură dată pe zi, timp de o oră, și nu mai departe de un kilometru de locuință. Pe documentele lor trebuie menționată acum și ora la care au ieșit din casă. Restricția este valabilă și pentru mersul la cumpărături sau pentru plimbatul animalului de companie.
- Piețele în aer liber au fost interzise, cu excepția locurilor unde această piață este principala sursă de aprovizionare pentru cetățeni. Oficialii de la Paris au luat această decizie fiindcă s-au alarmat de numărul mare de cumpărători care veneau zilnic în piețe din Paris și din alte zone. Consiliul de stat a sfătuit guvernul să evalueze riscul pe care îl au piețe în aer liber pentru sănătatea publică, ținând cont de dimensiunea și de numărul de persoane care vin acolo, potrivit RFI.
- Amenzile cresc și ele de la 135 de euro la 1.500 de euro în caz de recidivă „în 15 zile”, iar patru încălcări ale regulilor ar putea însemna „amendă de 3.700 de euro și maximum șase luni de închisoare”.
În zilele următoare, autoritățile franceze ar putea anunța prelungirea carantinei. „După părerea noastră, carantina trebuie să dureze atât timp cât este necesar”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului, potrivit Le Figaro. Franța se apropie de 20.000 de persoane infectate cu noul coronavirus și peste 800 de decese.
Marea Britanie a lansat, tot luni, măsuri mai stricte, după un weekend însorit în care britanicii au ieșit în parcuri sau s-au bucurat de soare. Cu toate că țara este în carantină, iar oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case, puțini sunt cei care chiar au ascultat aceste recomandări, scrie BBC. Astfel, noile măsuri sunt:
- Cumpărăturile, însemnând alimente și medicamente, trebuie făcute doar pentru strictă necesitate și cât mai rar posibil.
- Britanicii pot ieși o singură dată pe zi să alerge, să meargă cu bicicleta sau să se plimbe, singuri sau însoțiți doar de persoanele cu care locuiesc.
- Britanicii mai pot părăsi locuința pentru a ajuta persoane vulnerabile, aici fiind inclusă și mutarea copiilor sub 18 ani între locuințele părinților, acolo unde această regulă se poate aplica. Angajații din domenii esențiale sau cei care au copii și sunt identificați ca fiind vulnerabili pot să continue să își ducă copiii la școală. În Marea Britanie, școlile nu au fost închise, însă părinții și-au ținut copiii acasă pentru a încerca prevenirea răspândirii virusului, astfel că doar 10% dintre copii mai mergeau la școală, potrivit datelor de luni.
- Deplasarea spre și de la locul de muncă, în măsura în care jobul nu poate fi făcut de acasă.
- Adunările publice au fost interzise
- Toate magazinele neesențiale și spațiile publice sunt închise – printre care sălile de cinema, teatrele, pub-uri, retaurante și hoteluri, de asemenea, magazinele care vând bunuri neesențiale – haine sau electronice – saloanele de înfrumusețare, toate piețele în aer liber, mai puțin cele alimentare
Poliția britanică poate da și amenzi și poate dispersa adunările dacă oamenii nu respectă recomandările autorităților.
Belgia este în carantină până pe 5 aprilie. Școlile au fost închise, supermarketurile sunt obligate să asigure menținerea unui număr restrâns de persoane în interiorul magazinelor, astfel încât să se respecte distanța recomandată de autorități. Belgienii trebuie să rămână în casa, dar pot să iasă pentru a merge la lucru, acolo unde nu este posibil altfel, să meargă la cumpărături. Activitatea fizică în aer liber nu este interzisă.
În Danemarca, premierul Mette Frederiksen a anunțat prelungirea carantinei până pe 13 aprilie. Adunările mai mari de persoane au fost interzise, iar din casă pot ieși doar angajații din domeniile cheie. Școlile, restaurantele, barurile, teatrele sunt închise. La fel sunt și toate activitățile care au loc în interior – de la săli de fitness, la activități religioase, biblioteci. Mall-urile sunt și ele închise, iar angajații la stat din domeniile neesențiale rămân acasă.
Grecia a introdus recent carantina, cetățenii nu pot să iasă din casă decât pentru a merge la cumpărături, la farmacie, la muncă sau la doctor. Exercițiile în aer liber nu sunt interzise.
Ce fac alte state
Și alte state aplică măsuri dure încercând să câștige timp în fața răspândirii coronavirusului.
De pildă, Polonia, a instituit starea de epidemie națională și a interzis prezența în spațiul public pentru mai mult de două persoane, cu excepția familiilor, și a limitat deplasările populației. Practic, drumurile ar trebui să se reducă la deplasarea între locuință și locul de muncă, cumpărături pentru primă necesitate sau motive medicale. Manifestările religioase, inclusiv slujbele şi înmormântările, se pot desfăşura în prezenţa a maxim cinci persoane.
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anunţat interdicţia totală a oricăror deplasări ale cetățenilor, începând de marţi, cu excepţia cazurilor de strictă necesitate, potrivit Reuters. Măsura se va aplica până în 13 aprilie. Luni, bilanțul îmbolnăvirilor în Cirpu ajunsese la 116 persoane.
Turcia a restricționat orarul de funcționare al magazinelor alimentare, dar a impus și limitări legate de numărul de cumpărători care pot fi prezenți în supermarketuri, la fel și pentru numărul de călători din autobuze.
Facebook Forum