Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) spune că polițiștii ar trebui dotați cu camere video și instruiți periodic pentru a preîntâmpina conflicte sociale care s-ar putea solda cu victime de ambele părți.
Concluzia APADOR-CH survine unui incident produs miercuri în sectorul 1 al Capitalei în care un bărbat agresiv a murit după ce a fost împușcat de polițiști.
Încercând să motiveze situația, secretarul de stat din MAI, Bogdan Despescu, a declarat că activitatea poliției nu are drept scop suprimarea vieții cetățenilor, dar că atunci când sunt puse în pericol viețile cetățenilor și ale polițiștilor, aceștia din urmă nu ezită să folosească „toate mijloacele din dotare”.
Cu toate acestea, „poliția s-a arătat neputincioasă în aplanarea unor conflicte publice violente, izbucnite tot în această perioadă în diverse părți ale țării și în București, pe fondul consumului de alcool sau al nemulțumirilor generate de măsurile de izolare. Și acolo au fost agresați polițiști, dar nu s-a făcut uz de arme, forțele speciale reușind în cele din urmă să opereze arestări și să calmeze situația”, arată APADOR-CH.
Concluzia asociației de apărare a drepturilor omului pune în relație de adversitate forțele speciale cu sistemul de ordine publică. În timp ce forțele speciale știu și reușesc să impună legea fără violență și fără să scoată arma din toc tocmai pentru că sunt „foarte bine antrenate”, incidentele din ultima perioadă în care sunt implicate forțele de ordine publică arată „hibele vechi de care suferă sistemul de ordine publică, subfinanțat și lipsit de o viziune managerială modernă.”
O serie de avertizori de integritate au semnalat în câteva rânduri lipsa de instruire, de personal și de dotări cu care se confruntă Poliția Română, spune asociația de apărare a drepturilor omului.
- „Polițiștii sunt trimiși în misiuni de menținere a ordinii publice cu bastonul, pistolul și chitanțierul de amenzi, și lăsați să se descurce cum pot în fața diverselor situații din teren. Unii abuzează de amenzi, alții de pumni, unii trag, alții se retrag. Lipsiți de o pregătire tehnică și psihologică corespunzătoare, de instrumente de lucru moderne, cum ar fi taserele și camerele video, polițiștii români sunt lăsați să se lupte de capul lor, cu arme din secolul trecut, într-o lume în continuă schimbare. Din statistici, nu se poate spune că polițiștii români abuzează de armele de foc, ci că nu sunt instruiți despre cum să nu le folosească (...). Din statistici s-a văzut că nu forțele speciale folosesc mai mult pistolul, deși ele sunt cele mai pregătite să o facă, ci polițiștii de la ordine publică și rutier, adică exact cei care ar trebui să le folosească cel mai puțin”, notează APADOR-CH.
În ultimii ani, din folosirea cu intenție sau din greșeală a armelor de către poliție, au rezultat mai multe victime colaterale. Conform statisticilor furnizate de IGPR anul trecut, media folosirii armelor de foc în România, în ultimii patru ani, a fost de cinci ori pe lună, din care au rezultat trei morți și 31 de răniți.
APADOR-CH cere modificarea legii și dotarea corespunzătoare a polițiștilor, spunând că nu cere dezarmarea întregii poliții, „ci doar a acelor segmente cărora le-ar folosi mai mult camera video și taserul decât un pistol vechi, care produce mai multă dramă decât ordine.”
Experții APADOR-CH spun că într-o vizită de lucru organizată în 2019 de asociație, polițiști români au putut să vadă cum funcționează o poliție modernă cu mijloace moderne de monitorizare, fără arme de foc.
„Camerele video la purtător și-au demonstrat utilitatea în țările civilizate, atât în combaterea corupției poliției, cât și în preîntâmpinarea abuzurilor. Taserele, de asemenea, deși pot provoca și ele accidente mortale, o fac într-o proporție mult mai mică comparativ cu armele de foc. Aceste două „arme” moderne ale polițiștilor din statele civilizate protejează deopotrivă polițistul și cetățeanul. Dacă se dorește, totuși, ca pistolul să rămână în dotarea polițiștilor, taserul ar putea fi introdus ca o a doua armă, neletală. Ideea nu este de a dezarma poliția, ci de a-i oferi cât mai multe mijloace de acțiune și răspuns adecvat fiecărei situații în parte”, spune APADOR-CH.
Asociația cere realizarea unei anchete temeinice în cazul bărbatului împușcat în sectorul 1 și face încă o dată apel la autorități să aloce resursele necesare modernizării și profesionalizării poliției, prin dotări și instruire corespunzătoare.