Premierul Ludovic Orban a participat, miercuri, alături de miniștri Sănătății și Internelor, Nelu Tătaru și Marcel Vela, la ceremonia din Piața Victoriei plecarea convoiului de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.
Cu această ocazie, premierul a subliniat că la 30 de ani de la „Podul de Flori" când a fost permisă trecerea liberă a Prutului, acum avem „podul de camioane" prin care România sprijină Moldova în lupta cu pandemia.
Guvernul a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.
„În 6 mai 1990, în urmă cu 30 de ani, a avut loc trecerea liberă a Prutului, a frontierei dintre România și fosta URSS, o manifestație cunoscută sub numele de Podul de flori. Manifestație la care au participat peste 1 milion de români de pe ambele maluri ale Prutului și care a fost simbolul legăturilor puternice de fraternitate, simbolul legăturilor puternice de-a lungul istoriei dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului. Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest moment simbolic, cu o încărcătură istorică și afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să îi ajutăm pe frații noștri de peste Prut, într-o situație dificilă. Am decis, în Guvern, să alocăm din fondul de rezervă 16,5 milioane de lei, pentru a putea oferi acest ajutor important, cu echipamente, materiale și medicamente absolut necesare pentru cetățenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de COVID-19 (...) care pot să asigure un tratament pentru un număr dublu față de numărul de cetățeni infectați cu coronavirus din Basarabia”, a declarat premierul.
Un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare oferite de România Republicii Moldova pentru sprijinirea în lupta împotriva epidemiei de COVID-19 va pleca miercuri din Piaţa Victoriei, urmând a ajuns la Iași pentru ca joi dimineață să treacă frontiera cu Republica Moldova.
Ajutorul oferit cetățenilor din Republica Moldova constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2 800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 l alcool sanitar. Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății în conformitate cu articolul 15 din Decretul nr.240/14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatare a infectării cu noul tip de coronavirus.
Transportul echipamentelor va fi realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
În plus, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății au plecat în Republica Moldova joi, 30 aprilie, pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de COVID-19.
Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul.
Sprijinul a fost anunțat în urmă cu o săptămână de preşedintelele Iohannis.
„În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: prima - o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii; o a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti şi materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie", a spus şeful statului, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
Citește și:
-
CORONAVIRUS LIVEBLOG. Ce se întâmplă în România și în lume. Informații verificate
- 30 de ani de la primul „Pod de flori” peste Prut, acțiune simbolică organizată pe 6 mai 1990