UPDATE: Premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de guvern de luni, că a fost necesară adoptarea unei hotărâri de guvern pentru a pune în acord stare de alertă declarată încă de vineri cu prevederile din noua lege privind starea de alertă care a intrat în vigoare de luni.
„După o analiză a situației din punct de vedere legislativ am luat decizia de organiza această ședință de guvern pentru a instaura starea de alertă în acord cu prevederile legii 55 care intra în vigoare azi", a precizat Ludovic Orban.
Toate măsurile adoptate deja de autorități vor trebui să fie adaptate după noua lege intrată în vigoare.
„De asemenea, toate ministerele care au atribuții în starea de alertă trebuie să emită actele normative în baza legii și a HG pentru a stabili toate regulile de desfășurare a transportului public, a activității în instituții, în spații comerciale, la centrele de îngrijire personală, a persoanelor vulnerabile. Toate trebuie să asigure reglementările secundare pentru a avea garanția că în fiecare loc lucrurile se petrec astfel încât să împiedicăm la maxim riscul de răspândire.
Avem trei anexe la HG, măsurile de creștere a capacității de răspuns, pentru asigurarea rezilienței comunităților, pentru diminuarea impactului tipului de risc. Va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviința. În următoarea perioadă toate ministerele trebuie să fie mobilizate la maxim", a precizat premierul.
Premierul a subliniat că odată cu hotărârea de guvern autoritățile vor putea uzita toate pârghiile pentru a garanta respectarea măsurilor impuse prin starea de alertă.
„Ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă", a subliniat premierul.
Iar, între aceste pârghii se află și amenzile.
„Ca atare, o dată cu adoptarea HG în baza legii vă repet avem la dispoziție toate instrumentele legale necesare, inclusiv amenzile. Am rămas siderat când am văzut că oameni care ne acuzau că am dat amenzi acum acuzau că nu am dat. O conduită corectă din partea tuturor contribuie la sănătatea publică. Din punctul meu de vedere, cât e evident că acest virus generează riscuri majore, inclusiv pentru viață, orice comportament care nu e corect și care poate duce la infectare trebuie sancționat.
Suntem democrație, dar nu e anarhie. Democrația funcționează în beneficiu celor care respectă regulile", a încheiat Ludovic Orban.
***
Premierul Ludovic Orban a anunțat convocarea unei ședințe a Consiliului Național pentru Situații Speciale de Urgență pentru luni dimineață la ora 7:30, urmată de o ședință de guvern pentru ora 8 în care urmează a se adopta o hotărâre de guvern care să pună în acord măsurile restrictive și sancțiunile cu legea privind starea de alertă adoptată de Parlament și care va intra de luni în vigoare.
„Am luat decizia de a convoca Comitetul Naţional pentru Situtaţii de Urgenţă (luni - n.r.) la 7,30 dimineaţa şi de a convoca şedinţa de Guvern la ora 8. Şedinţa CNSU şi şedinţa de Guvern sunt necesare pentru a derula toate procedurile stabilite în Legea 55 pentru instituirea procedurii stării de alertă în baza legii", a anunţat Orban, duminică seară, la finalul unei şedinţe de lucru organizată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.
Premierul a subliniat că odată cu intrarea în vigoare a legii se va institui starea de alertă printr-o hotărâre de guvern care să prevadă condițiile legale stabile de Parlament.
El a subliniat că hotărârea de Guvern va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe pregătite de CNSSU, dar va permite autorităților să dețină toate pârghiile necesare pentru respectarea legii.
„Vom apela la toate pârghiile pentru a ne asigura că instituţiile publice, cetăţenii respectă regulile. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii, practic avem toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii", a afirmat Orban.
El a spus că după ce va merge luni în Parlament, unde este invitat pentru a da explicații privind gestionarea pandemiei, va convoca reprezentanții tuturor instituțiilor de control pentru a dispune măsurile necesare aplicării stării de urgență, dând asigurări că instituții abilitate vor fi pe teren pentru a veghea la respectarea legii.
De ce este necesară o hotărâre de guvern
Noua lege privind starea de alertă ce intră în vigoare de luni prevede că starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ teritoriale de pe teritoriul țării, iar măsura se impune încuviințării Parlamentului. Parlamentul se pronunță în ședință comună în termen de cinci zile de la data solicitării de încuviințare, iar dacă respinge solicitarea de încuviințare, stare de alertă încetează de îndată.
Mai important, legea prevede măsuri clare privind interdicțiile impuse cetățenilor prin starea de alertă și sancțiunile pe care le dispun autoritățile în cazul nerespectării măsurilor. În decizia CCR privind ordonanța care prevedea starea de alertă, judecătorii au stipulat clar că are stipulează clar că restrângerea de drepturi și libertăți se poate face doar prin lege, astfel Guvernul nu poate impune restricții și sancțiuni, singurul abilitat fiind Parlamentul care emite legi.
De asemenea, Curtea constată că „legiuitorul delegat nu poate delega la rândul său unei autorități/entități administrative ceea ce el însuși nu deține în competență (...) rezultă că afectarea/restrângerea drepturilor sau libertăților fundamentale nu se poate realiza decât prin lege, ca act formal al Parlamentului”, mai exact Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență nu poate impune măsuri restrictive și sancțiuni pentru nerespectarea lor.
De aceea autoritățile, prin hotărârea CNSSU de joi noapte, a introdus o serie de interdicții, precum cea de a ieși din localitate, cu unele excepții ce trebuie stipulate într-o declarație pe proprie răspundere, dar mai mult cu titlul de recomandare pentru că în hotărâre nu sunt prevăzute însă amenzi pentru încălcarea restricției de deplasare și nici pentru nepurtarea măștilor în spațiul public.
Mai exact, prin adoptarea târzie a legii care prevede măsurile din starea de urgență, România a fost într-un vid legislativ timp de trei zile în care autoritățile nu au putut impune prin sancțiuni restricțiile și măsurile de prevenție impuse până la intrarea în vigoare pe 15 mai a legii privind starea de alertă.
Avocatul Elenina Nicuț a arătat de vineri, pentru Europa Liberă, că autoritățile vor fi nevoite să vină cu o hotărâre de guvern pentru a putea să beneficieze de sancțiunile impuse prin legea nouă, altfel vor lucra pe legea veche care nu permite acordarea de amenzi.
„Dacă vor să se prevaleze de legea de luni, acolo scrie starea de alertă instituită în condițiile legii. Și sunt înșiruite condițiile acolo. Ei nu pot pe de o parte să se prevaleze de sancțiunile din legea care va intra în vigoare, iar pe de altă parte să se prevaleze de legislația veche, în baza căreia au declarat starea de alertă. Ori vin luni cu hotărâre de Guvern și se supune încuviințării Parlamentului starea de alertă la nivel național, și atunci intri în legalitate perfect. Ori nu pot da sancțiunile din legea nouă”, explică avocata Elenina Nicuț.
Sancțiunile aplicate de luni
Situația legislativă se va schimba de luni când în urma hotărârii de guvern se vor putea aplica restricțiile și sancțiunile specifice în legea adoptată de Parlament, precum:
- Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor / amendă de la 500 la 2.500 de lei
- Nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor de izolare la domiciliu / amendă de la 1000 la 5.000 de lei
- Nerespectarea de către persoanele fizice de ieșire a interdicției de ieșire din zonele stabilite sau încălcarea intervalelor orare în care este permisă ieșirea din aceste zone / amendă de la 500 la 2.500 de lei
- Nerespectarea interdicțiilor de a organiza mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise j/ amendă de la 3.000 la 15.000 de lei
- Participarea persoanelor fizice la mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri, în spații deschise, ori întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise / amendă de la 500 la 2.500 de lei
Facebook Forum