Linkuri accesibilitate

ÎCCJ menține sancțiunea dată judecătorului Danileț de CSM pentru o postare pe Facebook


Judecătorul Cristi Danileț
Judecătorul Cristi Danileț

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a menținut sancțiunea dată judecătorului clujean Cristi Danileț, pentru o postare făcută pe pagina sa de Facebook în care critica asaltul politic al guvernului PSD asupra justiției și legilor sale de funcționare.

Judecătorul Cristi Danileț a fost sancționat pe 7 mai 2019 de Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM după ce a spus că armata ar putea ieși în stradă pentru ”a păzi democrația”. Sesizarea secției a fost făcută de Inspecția Judiciară

Colegii judecători din CSM ai magistratului clujean au decis să i se oprească 5% din indemnizația lunară, timp de două luni.

„Admite acțiunea disciplinară formulată de Inspecția Judiciară împotriva domnului Danileț Cristi - judecător în cadrul Tribunalului Cluj. În baza art. 100 lit. b) din Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aplică domnului Danileț Cristi - judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancțiunea disciplinară constând în ”diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu 5% pe o perioadă de 2 luni”, pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzute din art. 99 lit. a) din același act normativ”, prevede decizia luată de Secția pentru judecători în materie disciplinară din Consiliul Superior al Magistraturii cu majoritate de voturi.

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în luna ianuarie a anului trecut după ce judecătorul Cristi Danileț a publicat, pe Facebook, un mesaj prin care sugera că Armata ar putea ieși în stradă pentru „a păzi democrația”.

IJ a sesizat Secția pentru judecători în materie disciplinară împotriva judecătorului Cristi Danileț, de la Tribunalul Cluj – pentru încălcarea art. 99 lit.a) din Legea 303/2004.

Potrivit articolului citat, constituie abateri disciplinare ”manifestările care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”.

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizarilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a "abuzurilor instituțiilor de forță". Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora "Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (...) a democraţiei constituţionale" ? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind ... democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi ... constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor...”, este postarea judecătorului Cristi Danileț față de care Inspecția s-a autosesizat și pentru care a cerut Secției de judecători în materie disciplinară sancționarea magistratului de la Cluj.

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, a fost unul din criticii modificărilor făcute de guvernul PSD legilor justiției, când partidul și guvernul era controlat de Liviu Dragnea, fost președinte al social-democraților, acum la închisoare pentru fapte de corupție din data de 27 mai 2019.

Danileț a fost membru al CSM și consilier al fostului ministru de Justiție, Monica Macovei.

XS
SM
MD
LG