Linkuri accesibilitate

Interviu. Bogdan Badea, șeful eJobs: „Lupta pentru angajare în România va fi mai dură decât până acum”


Bogdan Badea, șeful platformei de recrutare eJobs.
Bogdan Badea, șeful platformei de recrutare eJobs.

Românii au început să își caute locuri de muncă mai ales în domeniile care s-au dovedit „solide” pe timpul pandemiei de coronavirus.

Cererea de job-uri este însă mult mai mare decât oferta, ceea ce face ca piața muncii să se transforme și să devină una în care angajatorii au un cuvânt mai greu de spus decât înainte de criza provocată de noul coronavirus, atrage atenția, într-un interviu pentru Europa Liberă, Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare online eJobs.

Bogdan Badea ne-a explicat cine sunt cei care au cele mai multe șanse de angajare, care sunt domeniile considerate cele mai sigure de către candidați și de ce salariul nu mai este, ca până acum, un factor esențial în alegerea unui loc de muncă.

Europa Liberă: Potrivit premierului Ludovic Orban, sunt aproape 600.000 de români în șomaj tehnic și alți 700.000 de români care își vor căuta un loc de muncă, fie dintre cei cărora li s-a încheiat contractul de muncă, fie dintre românii care s-au întors în țară și care își vor căuta un job. Câți ar putea fi absorbiți de piața muncii și cine riscă să rămână pe dinafară?

Bogdan Badea: „Cu siguranță, nu toți, este imposibil. Acum, trebuie să luăm în calcul și faptul că nu toți candidează pentru un loc pe piața muncii din România. În continuare, este un interes mare pentru joburile din străinatate, deci, o parte dintre ei vor pleca să muncească în afară.

Pentru cei care vor rămâne în România a început să crească numărul de joburi disponibile. În mai puțin de o lună, de exemplu, pe platforma noastră au apărut peste 30.000 de joburi noi. Deci, există opțiuni.

Legat de cine ar putea rămâne pe dinafară, o să răspund invers - primii care își vor găsi de lucru sunt cei care știu să facă lucruri concrete, de la programatori până la instalatori. Pentru cei care știu „o meserie” mereu se vor găsi joburi”.

Europa Liberă: De regulă, tinerii absolvenți, fără prea mare experiență de lucru, sunt primii care cad victime ale unei crize pe piața muncii. Ce șanse de angajare au, de exemplu, absolvenții promoției 2020?

Bogdan Badea: „Depinde cât sunt de flexibili, de adaptabili și ce au mai făcut până acum pentru că nu toți așteaptă terminarea studiilor pentru a se angaja pentru prima oară. Sunt tineri care, la 21 sau 22 de ani, au deja doi sau trei ani de experiență în spate. Pentru aceștia, nu va fi neapărat o problemă să își găsească un job.

Primii care își vor găsi de lucru sunt cei care știu să facă lucruri concrete, de la programatori până la instalatori. Pentru cei care știu „o meserie” mereu se vor găsi joburi


Teoretic, nu ar fi o problemă nici pentru ceilalți, numai că va trebui să fie foarte determinați și să intre pregătiți să învețe repede. Ce e adevărat este faptul că lupta pentru angajare va fi mai dură decât până acum, pentru că s-a extins plaja de candidați disponibili, iar companiile caută oameni care să înceapă să fie productivi în cât mai scurt timp”.

Europa Liberă: Spre ce domenii se îndreaptă cei care își caută un loc de muncă și cât de important mai este acum salariul în decizia de a accepta un job?

Bogdan Badea: „Retailul, IT-ul și telecomul, prestări servicii și Business Process Outsourcing (serviciile de externalizare, n.r.) și serviciile financiare au fost domeniile care au înregistrat cele mai multe aplicări, în ultima lună.

Salariul este în continuare un factor important, dar a ajuns să fie detronat de stabilitate. Românii caută să lucreze în industriile care au arătat, în această perioadă, că sunt solide și în acele companii care au reușit să rămână în picioare și să minimizeze pe cât posibil un eventual impact negativ asupra angajaților. Acesta a fost un moment crucial în care brandurile de angajator fie s-au consolidat, fie s-au prăbușit”.

Europa Liberă: La polul opus, care sunt locurile de muncă cel mai puțin căutate de români și de ce?

Bogdan Badea: „Protecția mediului, industria navală și aeronautica, pază și protecție, drept, industria textilă. Principalul motiv pentru care au strâns cel mai mic număr de aplicări este legat de faptul că au și avut un numar mai mic de joburi postate decât celelalte domenii. Acest motiv este corelat cu salariile oferite (în special pentru pază și protecție și industria textilă) și cu faptul că nu sunt niște domenii care au înflorit în această perioadă.

Europa Liberă: Cum credeți că vor evolua salariile oferite de angajatori în România, în contextul în care cererea din partea candidaților este mai mare decât oferta de locuri de muncă?

Bogdan Badea: „Cu siguranță nu urmează o perioadă a creșterilor salariale, însă mizez mai degrabă pe o plafonare a lor. Sunt și companii care au fost puternic lovite de blocarea sau încetinirea activității și atunci vor fi obligate să ia și măsura reducerilor salariale.

Însă trebuie tras un semnal de alarmă, iar angajatorii trebuie să înțeleagă că piața se va reechilibra și vor pierde, pe termen lung, dacă vor profita de această perioadă în defavoarea candidaților și propriilor angajați. Riscă să încaseze multe bile negre la capitolul brand de angajator dacă vor specula în mod gratuit acest moment.”


Europa Liberă: Care este profilul românilor care sunt cei mai activi în căutarea unui loc de muncă?
Bogdan Badea: „Cei mai activi sunt candidații din categoria de vârstă 25-35 de ani. Ca nivel de experiență, cele mai multe aplicări din ultima lună au venit din partea candidaților din zona entry level [la început de carieră] și apoi mid level [cu câțiva ani experiență]”.

Europa Liberă: Cât dura, în medie, un proces de recrutare înainte de pandemie și cum se desfășoară acum acest proces?

Bogdan Badea: „Depinde foarte mult despre pozițiile de care vorbim. Puteai să angajezi pe zona de entry level în cinci zile și pe o poziție de management în două luni. Cam la fel se întamplă și acum, mai ales de când există posibilitatea de a realiza video interviuri de angajare și chiar medicina muncii se poate face online”.

Europa Liberă: Care este marea provocare pentru cei care își caută în această perioadă un loc de muncă?

Bogdan Badea: „Să gasească ceva potrivit nivelului lor de experiență – dacă vorbim de manageri și specialiști. Din păcate, vor exista, temporar, specialiști care vor fi nevoiți să aplice pentru posturi sub nivelul lor de pregătire sau experiență.

Europa Liberă: În comerț, de pildă, spuneați că, în ultima lună, au fost peste 200.000 de persoane care și-au depus CV-ul pentru un job, dar câte locuri de muncă sunt disponibile? De câte ori depășește cererea numărul de locuri disponibile?

Bogdan Badea: „Pentru domeniul comerț sunt aproape 3.000 de locuri de muncă disponibile, în acest moment, pe platforma noastră.”


Europa Liberă: În ce fel a schimbat pandemia regulile jocului pe piața muncii?

Bogdan Badea: „Dacă până în martie am vorbit, pentru ani la rând, de o piață a candidaților, acum vorbim despre o piață a angajatorilor. Își permit să fie mai selectivi decât până acum cu candidații și au o poziție de forță și în relatia cu angajații.

O altă schimbare privește și felul în care lucrăm. Până anul acesta, eram pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește munca remote [de la distanță]. Acum, angajatorii au devenit mult mai flexibili din acest punct de vedere și cred că și de acum încolo vom vedea companii care vor implementa sau vor permanentiza conceptul de muncă remote”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG