Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Avem nevoie de un plan național pentru absorbția celor 80 de miliarde de euro de la UE


Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a explicat miercuri în ce constau cele două pachete financiare acordate României de Uniunea Europeană în valoare de 80 de miliarde de euro.

Primul pachet este constituit din banii europeni pe care România îi primește în mod obișnuit, în baza bugetului european multianual, din 2012 până în 2027, și pentru care șeful statului a spus că este nevoie de un plan național bine gândit pentru a asigura absorbția lor.

Cât privește cel de al doilea pachet, Iohannis a explicat că cele 34 de miliarde de euro sunt destinate exclusiv revigorării economice după pandemia de coronavirus.

Acești bani trebuie cheltuiți mai repede, în doar șase ani, iar România trebuie să prezinte până în octombrie Comisiei Europene un plan național de absorbție a lor, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a transmis și un mesaj cu privire la creșterea alarmantă a numărului de cazuri de coronavirus, care a depășit miercuri pragul psihologic de 1.000 de infectări în 24 de ore.

„Vestea proastă este că astăzi suntem în prima zi cu peste 1.000 de persoane detectate cu noul coronavirus. Este foarte trist, dar tristețea nu rezolvă problema. Putem să o rezolvăm împreună respectând măsurile de distanțare, de igienă, purtând masca. Depinde de fiecare dintre noi să îngrădim răspândirea epidemiei. Acum, guvernul are la dispoziție noul instrument al legii carantinei. Dar nicio lege nu oprește un virus. Aici e nevoie de contribuția noastră”, a spus Klaus Iohannis.

Declarațiile președintelui Iohannis:

 • După cum probabil s-a aflat, ieri am ajuns la un acord în Consiliul European și României i-a fost alocată suma de 80 de miliarde de euro pentru programe europene pentru anii care urmează. Este o sumă foarte mare și cu acești bani, dragi români, vom fi în situația nu doar de a relansa economia României, vom fi în situația de a reconstrui România, deci să intervenim și în economie, și în marile sisteme publice. Este o veste foarte, foarte bună.
 • Pentru a folosi acești bani și pentru a nu ajunge în situația să-i avem teoretic și să nu îi folosim, trebuie însă să ne facem un plan. Un plan solid, bun, aplicabil.
 • Imediat după ce am revenit de la Bruxelles cu această sumă foarte mare, care va fi pusă la dispoziția României, am convocat, evident, o echipă guvernamentală, cu care m-am întâlnit până acum câteva momente, o echipă condusă de Premierul Orban, cu care am discutat aceste lucruri.
 • Nu, nu a fost prima întâlnire cu această temă, ca să nu își imagineze cineva că până acum am stat și am așteptat. Am avut multe întâlniri cu Guvernul pe proiecte europene, pe fonduri europene și vreau să detaliez chiar un pic, ca să știm despre ce vorbim aici.
 • Această sumă de 80 de miliarde practic se compune din două mari pachete bugetare. Primul pachet, cel mai mare, este pachetul care se referă la bugetul multianual al Uniunii Europene din 2021 până în 2027. Sunt fondurile europene și proiectele europene pe care le-am avut și până acum. Pentru a atrage acești bani, este nevoie de un concept, un plan național.
 • La acest plan lucrăm de când este în funcțiune Guvernul Orban. Planul este ca și finalizat, se fac unele finisaje și planul va fi urmărit în continuare, să ajungă la Comisie, ca să fim pregătiți din timp de data aceasta să atragem banii europeni.
 • Al doilea pachet bugetar din această sumă de 80 de miliarde se compune din pachetul care este destinat relansării și revigorării economice. Este un pachet foarte mare, de 34 de miliarde de euro, pentru România. Acești bani sunt în principal destinați ameliorării crizei, măsurilor de ieșire din criza economică, măsurilor de întărire a economiei, ca să își revină foarte repede după acest șoc provocat de pandemie.
 • Acești bani trebuie consumați mai repede. Practic, pentru a folosi acești bani, avem la dispoziție doar 6 ani. Și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an, în 2020. Și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei.
 • Am început și pe acest plan să lucrăm de acum câteva luni deja. Continuăm și ce am făcut practic astăzi, într-o discuție foarte aplicată cu Guvernul, a fost să corelăm planurile în așa fel încât să folosim bani europeni în cel mai eficace mod posibil, adică să folosim banii în așa fel încât să aibă un impact major asupra economiei României, asupra sistemelor publice și, în final, asupra bugetului fiecărui român în parte.
 • Asta a fost vestea bună pe astăzi. Vestea proastă de astăzi este că suntem în prima zi în care avem peste 1.000 de persoane detectate cu coronavirusul nou. Este foarte trist, dar tristețea nu rezolvă problema. Problema putem să o rezolvăm împreună respectând măsurile de distanțare, respectând măsurile de igienă, purtând mască.
 • Depinde de fiecare dintre noi și de noi toți împreună să îngrădim răspândirea acestei epidemii.
 • Acum Guvernul are la dispoziție noul instrument, noua lege care reglementează izolarea, carantinarea, dar nicio lege nu oprește un virus. Aici e nevoie de contribuția noastră, a tuturor.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

România are la dispoziție, în urma acordului pe buget și pe fondul de relansare economică, 79,8 miliarde, care se împart în:

 • 46,3 fonduri nerambursabile din bugetul UE;
 • 16,8 miliarde subvenții nerambursabile;
 • 16,7 miliarde împrumuturi potențiale (pe care România e liberă să le ceară sau nu).

Parlamentul European, a cărui aprobare este obligatorie, va analiza ansamblul acordului în ședință plenară, joi 23 iulie, însă rezultatul este sigur, principalele grupuri parlamentare sprijinindu-l deja în stadiul actual.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG