Linkuri accesibilitate

UDMR a votat alături de PSD majorarea pensiilor cu 40%. Cum s-a rescris bugetul


Liderii UDMR au sprijinit în plenul Parlamentului majorarea pensiilor cu 40%, spunând că este vorba de consecvență și predictibilitate. În Comisiile de specialitate, reprezentanții UDMR nu au dat votul pentru Raportul votat astăzi în Parlament.

Peste 11 miliarde de lei însumează amendamentele PSD la rectificarea bugetară din acest an. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, i-a avertizat pe aleși că votul de astăzi are un impact negativ asupra ratingului de țară al României și reprezintă un “act de agresiune la adresa economiei”. UDMR s-a alăturat PSD, Pro România și ALDE, după ce două amendamente cerute de liderii Uniunii au fost acceptate de social-democrați. PNL și USR au votat împotrivă, iar liberalii au anunțat că vor ataca legea privind rectificarea bugetară la Curtea Constituțională.

Cu cinci zile înainte de alegerile locale, PSD a programat în Parlament votul pentru majorarea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor profesorilor cu 25%, dar și acordarea unor sume generoase pentru aleșii locali, Catedrala Neamului și programul Start-up Nation.

Rectificarea rescrisă de PSD a adunat 242 de voturi pentru, 148 au fost împotrivă, 11 abțineri și un ales nu a votat.

Impactul bugetar în acest an depășește 11 miliarde de lei, după cum urmează:

  • 8.5 miliarde de lei – majorare pensii cu 40%
  • 1.5 miliarde de lei – sume pentru autoritățile locale
  • 600 de milioane de lei – majorare salarii profesori
  • 400 de milioane de lei – programul Start-up Nation
  • 20 de milioane de lei – pentru Catedrala Neamului
  • 20 de milioane d elei – pentru două spitale din județul Covasna
  • 5.6 milioane de lei – buget Camera Deputaților

UDMR a votat alături de PSD

PNL le-a cerut celor de la PSD să prezinte sursa de finanțare pentru aceste măsuri și a propus ca rectificarea bugetară să fie retrimisă la Comisiile de specialitate pentru 30 de zile. În votul din plen, varianta PNL a fost respinsă, printre cei care au asigurat majoritate parlamentară fiind cei de la UDMR.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a solicitat să fie eliminat un amendament introdus de senatorul PSD, Eugen Tedorovici, prin care gradul de îndatorare era scăzut de la 44% la 40%. PSD a susținut propunerea UDMR, iar amendamentul a fost eliminat.

În schimb, Uniunea a anunțat că va vota majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor, dar și celelalte amendamente introduse de social-democrați. Ei și-a motivat votul prin nevoia de ”predictibilitate și consecvență”.

Nu e o simplă rectificare, miza votului e majorarea pensiilor cu 40% așa cum s-a stabilit prin lege și respectarea unei decizii luate de Parlament, chiar dacă situația de astăzi e mult diferită de situația bugetară de atunci. Vom fi consecvenți și vom susține majorarea pensiilor cu 40%, așa cum am susținut de la bun început. Punctul de pensie trebuie majorat. Suntem conștienți de provocările crizei aduse de pandemie, că situația bugetară e mult diferită, dar trebuie să găsim soluții împreună pentru ca politicile publice să devină consecvente și predictibile. Guvernul poate să vină înapoi în Parlament, susținem că majorarea trebuie să aibă loc. Nu putem continua la nesfârșit șirul deciziilor prin care ne contrazicem la fiecare șase luni, trebuie să luăm decizii asumate, responsabile", a argumentat senatorul UDMR Tanczos Barna votul din Parlament.

PNL: Vreți să împingeți România spre faliment

Singura cale de atac rămasă celor de la PNL este contestarea legii la Curtea Constituțională. Liberalii au spus că amendamentele adoptate aveau nevoie de o sursă de finanțare care nu este precizată în Raportul Comisiilor de buget finanțe.

Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, i-a acuzat pe cei de la PSD și pe cei care au votat modificarea rectificării bugetare că vor „să împingă România spre faliment” și dau „dovadă de iresponsabilitate”.

E un demers politic iresponsabil, care nu are nici un fundament economic. Aruncați o țară europeană la marginea prăpastiei pentru a obține câteva voturi în plus, așteptam de la dumneavoastră rațiune, e vorba de România, nu de alegeri. Ați demonstrat că nu vă pasă de România, de viitorul țării, românii vor plăti nota la alegerile locale și parlamentare. PSD a ales să pârjolească țara, vom ataca la CCR și vom face tot ce ține de noi pentru ca România să scape de PSD, iar duminică românii vor vota PNL pentru a scăpa de PSD”, a fost mesajul transmis de Florin Roman.

USR: Amendamente toxice

Senatorii și deputații USR au votat împotriva amendamentelor PSD și a susținut că votul pentru aceste „amendamente toxice reprezintă o dovadă de crasă iresponsabilitate”.

Țara va fi aruncată într-o criză economică pe care cu greu am evitat-o”, a afimat George Dircă, senator USR.

În acel moment, președintele PSD a reacționat ironic: „deci nu e criză, mă duc acasă la copil să îi spun”.

Florin Cîțu: O grupare vrea să arunce România în aer

Ministrul de Finanțe i-a numit pe cei care au rescris în Parlament rectificarea bugetară „o grupare care vrea să arunce țara în aer”.

Florin Cîțu a adăugat că în raportul Comisiei de buget finanțe nu se precizează care sunt sursele de finanțare pentru majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor.

Ministrul i-a avertizat pe senatori și deputați că agențiile de rating vor retrograda România, iar Comisia Europeană nu va privi cu ochi buni decizia Parlamentului.

PSD: Nu mai furați!

Argumentele ministrului de Finanțe nu au fost suficiente pentru cei de la PSD, care au acuzat guvernul Orban de hoție.

De câteva luni asistăm cum v-ați luat la trântă cu bătrânii României. Vrei să îi lăsați să se descurce singur. Cinci milioane de oameni așteaptă dreptate, înainte să veniți la putere ați spus că veți implementa legea, până ați ajuns la putere și apoi v-ați răzgândit. Opriți-vă din furat dacă doriți să aveți bani. E simplu”, a spus de la tribuna Parlamentului liderului grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis.

Fostul ministru al Muncii din guvernarea PSD, Olguța Vasilescu, a criticat PNL pentru că nu a început recalcularea pensiilor.

„Pe guvernarea noastră pensiile au crescut cu 60%, ne spuneați că nu avem bani. Ne-am permis tot timpul să avem bani de pensii și salarii. Dumneavoastră chiar dacă aveți bani de pensii și salarii, pur și simplu nu vreți să îi dați. Preferați ca două milioane de români să trăiască în sărăcie. Nu mai puteți să vă jucați cu drepturile oamenilor conferite de lege”, a afirmat Olguța Vasilescu.

PMP nu a votat

Reprezentanții PMP nu au votat rescrierea bugetului alături de PSD. Viceliderul grupului din Camera Deputaților, Petru Movilă, a declarat pentru Europa Liberă că senatorii și deputații PMP au votat pentru retrimiterea proiectului la Comisiile de specialitate, iar în momentul votului final nu au participat.

„Este imoral să votăm majorarea pensiilor cu trei zile înainte de alegeri", a fost poziția lui Petru Movilă.

Curtea Constituțională va urma să decidă dacă amendamentele PSD sunt în acord cu legea fundamental și au precizată corect sursa de finanțare. Până nu trece de filtrul judecătorilor constituționali, majorarea pensiilor cu 40% nu se va aplica. Și celelalte măsuri propuse de PSD au același parcurs.

Președintele Klaus Iohannis a criticat public măsurile adoptate în Parlament. Șeful statului a declarat că banii nu există în buget, iar PSD vrea să detoneze finanțele publice ale României.

„Astfel de apucături am mai văzut în vremea lui Dragnea”, a afirmat Klaus Iohannis după votul dat în Comisiile de specialitate.

Guvernul Orban a susținut majorarea pensiilor cu 14% și amânarea pentru anul viitor a majorării salariilor profesorilor, dar Parlamentul a decis ca majorarea pensiilor să fie cu 40%, iar salariile profesorilor să fie majorate de la 1 septembrie.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG