Guvernul Florin Cîțu se obligă prin programul de guvernare să crească contribuția către Pilonul II de pensii (pensia privată obligatorie) cu un punct procentual, de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în anul 2024.
La momentul lansării Pilonului II, în 2008, legislația prevedea creșterea contribuției de la 2% la 6% până în 2016, cu un ritm anual de 0,5%, potrivit profit.ro.
7,58 milioane de români erau înregistrați ca participanți în sistemul pensiilor administrate privat (Pilonul II) la data de 30 septembrie 2020, cu 3% mai mult față de perioada similară a anului 2019, iar valoarea totală a activelor nete era de 69,82 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 18% comparativ cu aceeași dată a anului anterior, potrivit datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Pilonul II de pensii este, cel puțin până în prezent, principala formă de economisire a românilor și a fost gândit ca o completare a pensiei de stat, mai ales că statisticile europene arată că, în România, una din trei persoane de peste 65 de ani este în pragul sărăciei.
În programul de guvernare cu care guvernul Cîțu cere votul de învestitură în Parlament, se precizează că vor fi promovate soluții legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private, cum ar fi contribuții la completarea cadrului legislativ care vizează regimul fiscal aplicabil fondurilor de pensii ocupaționale, administratorilor acestora, participanților la fonduri și angajatorilor, susținerea adoptării cadrului legal necesar introducerii produselor pan-europene de pensii ca nou vehicul de economisire pentru investiții europene și finanțare durabilă, precum și promovarea cadrului legal care vizează organizarea și funcționarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private).
Guvernul Cîțu se obligă la flexibilizarea și dezvoltarea legislației de pensii facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.
Programul de Guvernare al Cabinetului Cîțu promite că datoria publică nu va depăși pragul de 60% din PIB, creșterea colectării veniturilor din accize, TVA și taxe vamale, reforma ANAF, reformarea sistemului fiscal-bugetar și modernizarea infrastructurii.
Premierul desemnat, Florin Cîțu, a depus miercuri dimineață, la Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, programul de guvernare și lista miniștrilor cabinetului. Votul va fi dat în ședința plenului reunit care va începe la ora 15:00.