Pe data de 9 octombrie 2020, Curtea de Apel București a cerut de la Administrația Financiară a Sectorului 1, o copie după contractele de închiriere încheiate de inculpați, „având ca obiect terenuri și construcții existente pe terenul în suprafață de 224,61 ha”. Acest teren este obiectul dosarului civil privind „Afacerea Băneasa" în care a fost condamnat Puiu Popoviciu.
Tot atunci, judecătorii au cerut Ministerului de Interne, „prin Biroul Național SIRENE și direct către National Crime Agency, SIRENE Fugitives Unit, pentru a comunica stadiul procedurii de extrădare a inculpatului Popoviciu Gabriel-Aurel, adresa unde acesta locuiește pe teritoriul Marii Britanii și dacă se află în stare de arest preventiv, arest la domiciliu, sub control judiciar sau sub control judiciar pe cauțiune”, se arată în hotărârea instanței.
La aceste solicitări, în ședința din 20 noiembrie anul trecut, Administrația Fiscală sector 1 a răspuns confuz, în sensul că, la data respectivă, Puiu Popoviciu nu figurează cu contracte de închiriere și nici nu și-a depus declaraţia unică privind impozitele pe venit.
În plus, Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii a susținut, în noiembrie anul trecut, „că nu deţine documentele solicitate, întrucât legislaţia fiscală nu conţine prevederi referitoare la obligativitatea înregistrării contractelor de închiriere încheiate între persoanele juridice şi persoanele fizice”, se arată în încheierea de ședință.
Menționăm faptul că până în 2018 contractele de închiriere erau înregistrate obligatoriu la Fisc, deci ele există în evidențe, dar nu au fost transmise instanței.
Biroului SIRENE din Marea Britanie nu a răspuns la informaţiile solicitate, privind stadiul procedurii de extrădare a lui Popoviciu.
Amenda de 3.000 de lei
Necomunicarea înscrisurilor solicitate de instanța de judecată constituie infracțiunea de obstrucţionare a justiţiei, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda.
În aceste condiții, Curtea de Apel București a decis „sancţionarea reprezentantului legal al Administrației Financiare a Sectorului I, București, cu amendă judiciară în cuantum de 3.000 lei, având în vedere lipsa răspunsului la relațiile solicitate, obligația neînregistrării contractelor de închiriere a imobilelor datând din anul 2018, cu mențiunea că necomunicarea înscrisurilor solicitate de instanța de judecată constituie infracțiunea de obstrucţionare a justiţiei, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amenda”.
În aceeași ședință, judecătorii au decis să revină cu adresă către Administrația Financiară a Sectorului 1, pentru a comunica toate evidențele pe care le dețin cu privire la contractele de închiriere încheiate de Puiu Popoviciu și ceilalți inculpați din dosar. Următorul termen de judecată a fost stabilit pe 12 martie.
A plecat din țară înainte de condamnare
În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 7 ani închisoare în dosarul Băneasa, după ce o firmă a sa a cumpărat la preț subevaluat un teren de 224 de hectare în nordul Capitalei, teren pe care a dezvoltat, ulterior, Complexul Băneasa.
Popoviciu a plecat din țară cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței și, potrivit avocaților săi, se află la Londra, în procedură de extrădare.
La finalul lui 2018, pe latură civilă, același complet de judecată de la Curtea de Apel București a stabilit că cele 224 de hectare de teren din nordul capitalei, ajunse în proprietatea unei companii controlate de multimilionar, se întorc la stat.
În iunie 2020, instanța supremă a anulat sentința prin care statul trebuia să ia înapoi terenul și a decis rejudecarea procesului.
Specialiștii DNA au evaluat cele 224 de hectare la 180 milioane de dolari, iar judecătorii au pus poprire pe conturile lui Puiu Popoviciu pentru a acoperi paguba. Dacă se păstrează soluția inițială, specialiștii în drept susțin că statul are trei variante să rezolve problema: să vândă terenul către firmele controlate de Puiu Popoviciu, să devină acţionar în afacerile milionarului, sau să demoleze construcțiile, iar terenul să revină la situaţia iniţială.