Linkuri accesibilitate

Pașapoartele COVID, salvarea turismului sau discriminare? Cum se poziționează statele lumii


Noul pașaport Covid introdus de Danemarca pentru a folosi persoanelor vaccinate care călătoresc în afara țării
Noul pașaport Covid introdus de Danemarca pentru a folosi persoanelor vaccinate care călătoresc în afara țării

Pe măsură ce campaniile de vaccinare avansează în ritmul fiecărei țări, atenția societății începe să se îndrepte asupra felului în care se poate reveni la un stil de viață cât mai apropiat de cel de dinaintea pandemiei.

Pașaportul de imunitate care să ateste că o persoană a fost vaccinată este văzut de state precum Grecia, Suedia, Danemarca sau Israel drept o măsură potrivită pentru a facilitata, cât mai repede, libertatea de mișcare a persoanelor.

Grecia, dependentă economic de turism, militează pentru introducerea pașaportului în Uniunea Europeană pentru a salva sezonul turistic. În schimb, Germania și Franța se opun, arătând că s-ar introduce o formă de discriminare și ar încălca principiul voluntar al vaccinării.

„Pentru state precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această problemă să fie rezolvată înainte de sezonul de vară", a scris premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei vine din industria turistică, iar 2020 a dus la o scădere economică de 11,6% ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie.

Grecia a prezentat și un model al acestui posibil certificat de vaccinare. Un cod QR digital, care poate fi scanat ori de câte ori cineva intră în țară pe cale aeriană, maritimă sau feroviară. Varianta este, de altfel, testată deja alături de Cipru și Israel.

Grecia a avut o scădere drastică a numărului de turiști străini pe fondul pandemiei de coronavirus care a condus la un declin al economiei cu 11%.
Grecia a avut o scădere drastică a numărului de turiști străini pe fondul pandemiei de coronavirus care a condus la un declin al economiei cu 11%.

Pentru ministrul suedez al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Anders Ygeman, demersul are în primul rând rolul de a le permite cetățenilor să dovedească mai ușor că au fost imunizați. O dovadă care, în viitor, le-ar facilita deplasarea peste hotare sau la competiții sportive și evenimente culturale.

Danemarca a anunțat planuri similare înaintea Suediei. Certificatul danez le va fi de folos cu precădere persoanelor care călătoresc în interes de serviciu. Dovada vaccinării va putea fi disponibilă pe pagina online a Ministerului Sănătății sau pe telefonul mobil al persoanei respective. Alte posibile utilizări ale paşaportului danez de vaccinare nu au fost menționate deocamdată.

Plusuri și minusuri

Un avantaj pentru toți cei care dețin acest certificat ar fi posibilitatea de a intra în altă țară fără a mai trece prin măsurile impuse acum, precum: dovada unui test recent negativ, o perioadă petrecută în carantină sau completarea unor acte considerate de mulți birocratice.

Criticii se tem de o „obligativitate" a imunizării, neimpusă oficial, mai ales pentru cei care vor să călătorească mult și să ia parte, din nou, la viața socială. Lucrul acesta ar putea duce la divizarea societății, argumentează ministrul german de Interne, Horst Seehofer.

Germania şi Franţa au transmis, miercuri, că vaccinarea anticoronavirus nu va fi obligatorie, excluzând posibilitatea acordării unor privilegii persoanelor vaccinate.

„Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinare, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Cancelarul Angela Merkel spune că nu va accepta ca vaccinarea COVID să devină obligatorie.
Cancelarul Angela Merkel spune că nu va accepta ca vaccinarea COVID să devină obligatorie.

„Eu nu recomand aşa ceva. Noi am spus că nu va exista obligativitatea vaccinării. Şi nici nu cred că va fi necesar, dat fiind că există o rată ridicată de disponibilitate pentru vaccinare", a subliniat Angela Merkel.

La rândul său, administraţia lui Emmanuel Macron a respins ideea „acordării de privilegii persoanelor vaccinate", argumentând că acest lucru ar fi o limitare a libertăţilor.

„În momentul actual, nu le putem oferi drepturi suplimentare persoanelor care au fost vaccinate în raport cu cei care nu au acces. Campania de vaccinare se derulează progresiv. Ar fi extrem de incorect şi paradoxal să le spunem persoanelor care nu sunt vaccinate că nu au dreptul să iasă ori să reia anumite activităţi", a declarat Clément Beaune, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, pentru postul BFMTV.

„Eu mă opun în continuare unui paşaport de vaccinare, care îmi pare o atingere adusă libertăţilor. Eu sunt o iubitoare de libertate şi mi-ar fi greu să îmi imaginez o astfel de situaţie. Dacă se va ajunge la acest lucru, ar fi un regres", a afirmat, la rândul său, Roselyne Bachelot, ministrul francez al Culturii, conform postului France24.

Scanarea codurilor QR ar putea fi calea spre călătorii mai ușoare pentru persoanele vaccinate
Scanarea codurilor QR ar putea fi calea spre călătorii mai ușoare pentru persoanele vaccinate

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au stabilit, în ianuarie, să menţină deschise frontierele pentru călătoriile esenţiale. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că certificatele de vaccinare vor avea doar rol medical.

„Am discutat şi despre problema certificatelor de vaccinare. Şi cred că putem fi de acord asupra elementelor comune care sunt incluse în certificate, pentru scopuri medicale, iar, într-o etapă viitoare, dacă şi în ce circumstanţe aceste certificate pot fi folosite. Deci, în privinţa certificatelor de vaccinare, vreau să fiu foarte clar în asupra acestui subiect, suntem foarte precauţi în această privinţă, cred că este important să observăm că atunci când cineva a fost vaccinat să poată dovedi acest lucru. Dar, în acest moment, nu este realist să evaluăm toate consecinţele acestor certificate", a declarat Charles Michel pe 22 ianuarie, după un summit UE.

La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că vaccinarea împotriva coronavirusului nu va fi obligatorie, subliniind că nu vor exista drepturi diferite în funcţie de opţiune.

Nu știm cât durează efectul vaccinului

Nici Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă introducerea aşa-numitelor paşapoarte de vaccinare". Nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului şi nici cât durează imunitatea. În plus, nu este clar cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19 şi dacă ar trebui să primească vreun certificat. De asemenea, unele persoane au contraindicaţii privind vaccinarea și ar fi discriminate în raport cu cei care călătoresc pe baza certificatului de vaccinare.

Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat cu prilejul conferinței de presă susținute în data de 12 ianuarie 2021 rezervele personale cu privire la această idee subliniind că „s-ar crea un cadru de discriminare care este, pur și simplu, inacceptabil.” Certificatul de vaccinare trebuie folosit doar pentru motive medicale, orice altă utilizare nefiind recomandată: „să folosim aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost deja vaccinați și cei care încă nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun.”

Între certificatul pentru vaccinare și un pașaport de vaccinare sunt câteva diferențe semnificative. Acestea se pot dovedi însă semnificative când vine vorba de forma finală adoptată la nivel european.

Pașaportul ar însemna uniformizarea tuturor cetățenilor cel puțin la nivel european, dacă nu mondial, în ceea ce privește crearea unei baze de date unice la nivel global cu vaccinarea COVID. În schimb, certificatul de vaccinat este o simplă adeverință, asemănătoare celei oferite odată cu rezultatul testului Covid.

În condițiile în care vorbim despre vaccinarea pe baze voluntare, precum și de provocările legate de administrarea pe scară largă a vaccinurilor, utilizarea pașaportului de vaccinare pentru restrângerea și limitarea unor drepturi și libertăți fundamentale ar putea fi percepută ca o formă de discriminare. Pe de altă parte, simpla existență a unui pașaport de vaccinare ca material de informare nu ar reprezenta în sine un motiv de discriminare", spunea profesorului Mihai Sebe, coordonator la Serviciul Studii Europene în cadrul Institutului European din România, într-o declarație pentru Europa Liberă.

Alte probleme sunt legate de etică și de felul în care sunt gestionate datele cu caracter personal.

Aici discutăm mai degrabă de o problemă de date cu privire la sănătatea populației decât de chestiuni legate de pașaport și drept de călătorie. Apar niște elemente etice importante. Există posibilitatea să apară o discriminare în funcție de starea de sănătate, există posibilitatea ca anumite date personale cu privire la starea sănătății, pe care persoanele nu vor să le facă publice, să se afle. Sunt lucruri care ne pun pe gânduri din punctul de vedere al analiștilor și experților în acest domeniu.

Comisia Europeană nu a tranșat această problemă, există, și pot confirma, o analiză a fezabilității introducerii unor astfel de măsuri, dar încă nu avem o certitudine cu privire la astfel de măsuri. Sunt mai degrabă inițiative punctuale la nivelul statelor membre", spunea, la Europa Liberă, europarlamentarul Dragoș Pâslaru.

Modelul din Israel

Cu aproape 50% din populație care a primit cel puțin o doză de vaccin, Israel a început deja relaxarea treptată a restricțiilor. De duminică, dovada vaccinării, numită „permisul verde" oferă acces la săli de sport, hoteluri, piscine, concerte și lăcașuri de cult. Restaurantele și barurile vor fi incluse de la începutul lunii martie, potrivit The Guardian.

Pentru restul populației, inclusiv copiii sub 16 ani care nu sunt eligibili pentru a primi vaccinul, multe dintre activitățile închise deja de un an pe fondul pandemiei vor rămâne interzise, deși unele vor fi disponibile în cazul în care oferă un test de coronavirus negativ.

Modul în care Israelul va pune în aplicare în mod corespunzător planul de redeschidere este încă o necunoscută. Trei perioade de carantină generală au oferit adesea încălcări flagrante ale regulilor, mulți proprietare de cafenele și de magazine deschizând în ciuda interdicțiilor. Acum, tot ei vor trebui să supravegheze ce clienți primesc și cine va avea accesul interzis.

Ministerul Sănătății este, de asemenea, îngrijorat că documentele de vaccinare ar putea fi falsificate și a avertizat că oricine este prins cu un certificat fals ar putea fi amendat cu 5.000 de shekeli (aprox. 1.000 de euro).

În timp ce „permisul verde" este o metodă intermediară de redeschidere a economiei, acesta servește unui alt scop într-o țară în care toți cei peste 16 ani pot fi vaccinați gratuit. Mai exact, de a convinge oamenii care au ezitat până acum să se vaccineze. Ratele zilnice de vaccinare au scăzut în această lună, dar au început să se accelereze din nou în ultima săptămână, pe măsură ce au fost publicate detaliile din schema de redeschidere a economiei.

Israelul a făcut și planuri provizorii pentru permisul verde pentru a permite în cele din urmă persoanelor vaccinate să plece în vacanță fără a se auto-izola. A semnat acorduri cu Grecia și Cipru pentru o perioadă de probă în care să fie folosit acest sistem. Cu toate acestea, modul în care va funcționa pe termen lung este încă în discuție.

XS
SM
MD
LG