Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Bucureşti şi în marile oraşe faţă de restricţiile COVID


În Piața Univeristății, protestatarii au un banner pe care scrie „Libertate”
În Piața Univeristății, protestatarii au un banner pe care scrie „Libertate”

Sute de persoane protestează din nou, luni, în Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Constanța şi în mai multe oraşe din ţară faţă de restricţiile menite să limiteze răspândirea COVID-19.

UPDATE Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a susținut la Digi24 că în Piața Victoriei „spiritele nu sunt încinse, situația este sub control”.

Facem un apel la calm. Tot ce vrem este ca oamenii să ajungă în siguranță acasă iar atunci când există agresivitate de orice fel în mulțime oamenii pașnici să se îndepărteze și să anunțe jandarmii”, a spus Alexandru Iacob, care a precizat că jandarmeria va dispune mai multe în urma protestelor din această seară.

La acest moment nu putem să erijăm pe cineva în organizator, având în vedere că a fost o manifestație spontană”, a completat reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

UPDATE În Piața Victoriei, au mai rămas câteva sute de oameni, unii dintre ei foarte zgomotoși. Jandarmii au format un cordon în jurul protestatarilor și i-au izolat pe care erau mai turbulenți.

UPDATE Jandarmii i-au izolat pe unii dintre cei din Piața Victoriei, cei care au dat cu petarde și au aruncat cu pbicte și au ars măști medicale. Mai multe efective de jandarmi se îndreaptă în zonă. Unii dintre protestatari au început să plece din Piața Victoriei, potrivit jurnaliștilor de televiziune prezenți la fața locului. Protestele din Piață se desfășoară pașnic

UPDATE În Piața Victoriei din Capitală, sunt peste 4.000 de persoane. Unii dintre ei aruncă cu petarde către jandarmi care au făcut un cordon pentru ai opri pe cei turbulenți. Circulația în Piața Victoriei este oprită.

UPDATE: La București, jandarmii din Piața Victoriei au făcut un cordon și îi dirijează pe protestatari, transmite Digi24. Bulevardul Aviatorilor este blocat din nou după ce o parte dintre protestatarii plecați în marș dar s-au întors în fața Guvernului.

UPDATE La Bacău, protestatarii au pătruns în curtea Spitalului Sf. Maria și au strigat „Asasinii” şi „Hoții" către medici.

UPDATE La Brăila, protestele au degenerat în violențe, potrivit debrăila.ro. Jandarmeria a informat că în acest caz un grup de 12 minori a intenționat deplasarea pe un alt traseu și distrugerea unui indicator rutier. Intervenția jandarmilor a urmărit prevenirea distrugerii indicatorului și menținerea deplasării grupului împreună cu ceilalți protestatari.

UPDATE Colonelul Florin Despina, purtător de cuvânt la Jandarmeria Română, a declarat la Europa FM că Jandarmeria Română nu ia în calcul îndepărtarea protestatarilor care au ieşit în stradă în luni seară. „Intervenţia în forţă este reglemntată foarte clar, când sunt violenţe asupra forţelor de ordine, sau când se tulbură grav ordinea publică, sau la ordinul prefectului. Vor fi identificaţi cei care nu respectă aceste prevederi legale şi vor fi sancţionaţi. Suma variază între 500 şi 2.500 de lei, iar pentru organizatori între 10.000 şi 30.000 de lei. Nu am date potrivit cărora ar fi un protest organizat”, a spus colonelul Florin Despina.

UPDATE Protestele continuă în București și în mai multe orașe din țară și după ora 22.00, ora la care oamenii ar trebui să intre în casă. Jandarmeria a anunțat că mâine și în zilele următoare, participanții la proteste vor fi identificați și amendați pentru nepurtarea măștii și pentru că au participat la un protest neautorizat

În București, protestatarii care plecaseră inițial din Piața Victoriei către Universitate, via Ștefan cel Mare și Calea Moșilor, se întorc în Piața Victoriei.

Potrivit Digi 24, unii dintre ei au aruncat petarde. Potrivit estimărilor de la fața locului, la prostest sunt aproximativ 1.500 de manifestanți.

UPDATE Secretarul de stat Raed Arafat, șeful DSU, a prezentat luni seară la Digi24 câteva grafice care arată situația pandemiei de coronavirus în România, care se confruntă în această perioadă cu valul 3. Totodată, medicul a avut și un mesaj pentru cei care protestează față de măsurile luate de autorități pentru combaterea epidemiei: să vină cu puncte de vedere pe care trebuie să le probeze.

N-am ce să comentez, decât că cei protestează să vină cu puncte de vedere pe care trebuie să le probeze. Realitatea este alta în România”, a spus secretarul de stat.

El a spus că se așteaptă ca în câteva zile rata de infectare în București să depășească 7,5 la mie. „Cei care urlă și nu le plac măsurile trebuie să ne spună cum văd ei treaba, când noi vedem creșteri pe cifre. Dovada științifică există: cu cât crește mobilitatea cu atât crește infectarea”, a mai spus Raed Arafat.

UPDATE Câteva sute de oameni din București mărșăluiesc pe Bulevardul Stefan cel Mare

UPDATE O parte dintre manifestanții de la Piața Victoriei din Capitală au plecat în marș spre Bulevardul Ștefan cel Mare.

UPDATE Protestatarii de la București au mers în Piața Victoriei, unde s-au strâns câteva sute de oameni. La 22.00, oamenii vor să meargă la Parlament. Printre protestatari se află și politicieni de la AUR - George Simion, dar și Diana Șoșoacă.

Senatoarea Diana Șoșoacă se află printre protestatarii de la București
Senatoarea Diana Șoșoacă se află printre protestatarii de la București

La București, oamenii s-au strâns în Piaţa Universităţii, în pieţele centrale ale oraşelor sau în faţa prefecturilor şi scandează lozinci împotriva autorităţilor, reclamă dictatura medicală şi dau foc măştilor de protecţie. „Libertate, te iubim” scandează protestatarii.

La București, aceștia au un banner de mari dimensiuni pe care scrie "Libertate" şi steaguri tricolore. Unul dintre protestatari a fost luat de jandarmi pentru că nu purta mască. Protestatarul i-a înjurat pe jandarmi, iar aceștia târât până la dubă.

O parte din protestatarii de la București au plecat din Piața Universității spre Piaţa Victoriei, ocupând o parte din carosabil
O parte din protestatarii de la București au plecat din Piața Universității spre Piaţa Victoriei, ocupând o parte din carosabil

Jandarmeria a transmis un punct de vedere cu privire la incident.

Bărbatul a refuzat să poarte masca de protecţie, motiv pentru care i s-a pus în vedere să se legitimeze. A refuzat legitimarea, a devenit agresiv, a adresat injurii şi a refuzat solicitarea jandarmilor de a-i însoţi la secţia de poliţie, în vederea stabilirii identităţii, conform procedurii în vigoare. A încercat să smulgă materialele din dotarea jandarmilor şi a lovit cu picioarele. Prin urmare, a fost reţinut şi condus la secţia de poliţie, pentru luarea măsurilor legale ce se impun”, a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Jandarmii au luat pe sus un portestatar care nu avea mască
Jandarmii au luat pe sus un portestatar care nu avea mască

Sibiu. Aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piaţa Mare, având steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar şi vuvuzele şi fluiere. Mai mulţi bărbaţi au dat foc câtorva măşti de protecţie.

Participanţii la protest au pornit din Piaţa Mare, pe bulevardul pietonal către Prefectura Sibiu, scandând lozinci precum: „Libertate”, „Ieşi afară, nu uita asta e şi ţara ta”, „Ale, ale, ale o dorinţă sinceră, România liberă”.

Cluj-Napoca. zeci de protestatari s-au adunat pe trotuarul de vis-a-vis de Prefectură, unii având pancarte cu mesaje precum „Cât mai răbdaţi?", „Jos Guvernul terorist", „Jos Guvernul", „Ole, ole, o dorinţă sinceră: România liberă", „Libertate", potrivit News.ro. Printre participanţi se află şi suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj, care au spus că vor să se întoarcă pe stadion.

Constanța. Peste 100 de persoane s-au strâns şi în faţa Prefecturii Constanţa şi protestează faţă de măsurile împotriva pandemiei de COVID-19, oamenii scandând „Libertate, libertate” şi având asupra loc steaguri tricolore. Constănţenii s-au adunat pentru a doua zi consecutiv pe platoul din faţa Prefecturii pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de măsurile luate de autorităţi pentru combatearea pandemiei de COVID-19. Ei au pancarte pe care scrie „Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, „Demisia Guvernului”, „​Demisia preşedintelui”, „​Demisia lui Arafat”, „​Alegeri anticipate”. Ei scandează „Libertate, libertate”, „Constanţa, trezeşte-te”, „Jos Chiţac”.

Braşov. Contestatarii măsurilor de protecţie sanitară s-a adunat la sediul Prefecturii. Sunt aproximativ 40 de persoane care scandează „​Libertate" şi au mesaje împotriva restricţiilor şi purtării măştii sanitare.

Buzău. Circa 20 de persoane s-au adunat în centrul oraşului, pe platoul Dacia, fiind vorba despre muzicanţi care cer ca restaurantele să fie deschise, iar ei să îşi poată desfăşura activitatea. Alte circa 20 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii, având steaguri şi pancarte. Protestatarii strigă „​Libertate" şi „​Raed, nu uita, asta este ţara mea". Protestatarii au cerut să iasă prefectul să stea de vorbă cu ei, deşi Buzăul nu are prefect de mai multe săptămâni.

Ploieşti. Aproximativ 50 de persoane s-au adunat în parcul din centrul oraşului, în faţa sediului Prefecturii.

Piteşti. În jur de 20 de protestatari s-au strâns în Piaţa „Vasile Milea", acolo unde îşi are sediul Prefectura Argeş, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de noile restricţii.

Târgu Mureş. Aproximativ 40 de persoane s-au adunat, luni seara, pentru a protesta împotriva noilor restricţii instituite de autorităţi pentru a opri răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. Protestatarii au cerut ridicarea restricţiilor de circulaţie şi a celor referitoarea la orarul de funcţionare a magazinelor şi teraselor, precum şi renunţarea la purtarea măştii de protecţie, pe motiv că virusul nu ar fi fost identificat şi "COVID-19 nu se ia prin aer". În timpul protestului s-a scandat "Jos masca!", "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!" şi "Libertate".

La Iași, câteva zeci de persoane protestează în centrul orașului. Oamenii au steaguri tricolore.

La Iași, protestatarii sunt în centrul orașului
La Iași, protestatarii sunt în centrul orașului

Galați. Aproximativ 1000 de persoane au ieșit în stradă după noile măsuri restrictive intrate în vigoare după ce rata de incidenţă în municipiul Galaţi a ajuns la 4,24/1.000 locuitori. Protestatarii au stat în faţa sediului Prefecturii, unde echipaţi cu vuvuzele şi steaguri tricolore, scandează '„Libertate", „Jos masca", '„Stop abuzurilor". Pe o pancartă este scris: '„Demisia Iohannis!".

XS
SM
MD
LG