Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu: Nu luăm în calcul carantinarea, mergem în direcția relaxării


România - Premierul Florin Cîțu, dispus să facă o serie de concesii sectorului HoReCa
România - Premierul Florin Cîțu, dispus să facă o serie de concesii sectorului HoReCa

Premierul Florin Cîțu a spus că nu intenționează să mai impună vreo carantină și că direcția în care merge România este cea a relaxării pe măsură ce rata de vaccinare crește și va ajunge la sfârșitul lunii iulie la 70%.

„Vă dau un orizont 1 iunie, asta înseamnă 5 milioane de persoane și finalul lunii iulie, când avem 10 milioane de persoane, adică 70% (de persoane vaccinate - n.r.), deci putem vorbi de o relaxare și mai mare a restricțiilor”, a spus Florin Cîțu miercuri, într-o conferință de presă susținută după ședința săptămânală a Executivului.

„Nu luăm în calcul o carantinare, m-am opus din primul moment. V-am spus că nu va exista un lockdown în România generalizat, nu va exista nicio carantinare. Mergem, așa cum vedeți, în direcția relaxării economiei”, a adăugat sursa citată.

El a răspuns, astfel, întrebărilor privitoare la declarațiile făcute de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, care a spus că „două săptămâni de carantină ar face minuni”.

Cîțu a spus că abordarea secretarului de stat de la Sănătate ar fi fost, de fapt, una „teoretică” și nu o propunere menită a fi pusă în practică.

„Am avut o discuție cu doamna secretar de stat și doamna secretar de stat vă dădea un exemplu teoretic. Știți foarte bine că anul trecut, toată discuția despre carantinare se învârtea în jurul a două săptămâni. 'Avem două săptămâni' /'Trebuie să stai în casă 14 zile pentru a scăpa de virus'. Era o discuție teoretică, nu era o discuție ipotetică, nu era o propunere în acest sens”, a spus premierul.

Cât privește activitatea sectorului HoReCa, premierul spun că, dacă angajații vor fi vaccinați, sectorul ar putea funcționa nestingherit încă din vară, indiferent care va fi rata de infectare.

Cu privire la suspendarea activităţii operatorilor economici care nu respectă măsurile de combatere a pandemiei, Cîțu a explicat întârzierea adoptării proiectului prin lipsa avizului de la Consiliul Economic și Social (CES).

El a profitat de ocazie pentru a semnala că este necesară și o reformare a CES.

„Avea toate avizele proiectul respectiv, dar la CES astăzi, deşi practica permitea să fie luat direct în discuţie, a fost întârziat proiectul şi nu are avizul CES. CES, aşa cum ne-a obişnuit în alte dăţi ori vine cu propuneri să creştem salarii, să creştem cheltuieli, eu v-am spus că e nevoie de reformă şi la CES. Avem chiar în PNRR nişte bani incluşi pentru reformă în acest sector. Mi se pare o obstrucţionare ciudată, dar nu ne vom opri aici. Vom veni cu acest proiect de lege. Avem şi mâine şedinţă de Guvern. Dacă se poate mâine, dacă nu, săptămâna viitoare cu siguranţă vine proiectul de lege. A ajuns la CES. Putea să fie direct pus în plen, nu s-a dorit acest lucru. Dar îl vom avea de săptămâna viitoare”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat de ce întârzie aprobarea proiectului de lege prin care poate fi suspendată activitatea unui operator economic care nu respectă restricţiile.

„Două săptămâni de carantină ar face minuni”

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat în aceeași zi la Digi FM, că două săptămâni de carantină „ar face minuni”, dar termenul „carantină” este cel care produce traume în rândul populației, lăsând de înțeles că acesta este motivul pentru care autoritățile nu o impun.

„Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa la gazda inițială. Două săptămâni de carantină ar face minuni. Și carantina de weekend deja contribuie la scăderea numărului de cazuri. Carantina sperie ca termen, însă dacă am fi fiecare dintre noi conștienți să evităm acele aglomerații care ne expun clar la un risc, în primul rând pe noi și în al doilea rând pe cei din jurul nostru, lucrurile ar putea fi mult mai ușor manageriate. Am spus și repet, cred că depinde de fiecare dintre noi ca după un an de pandemie să știm ce este bine de făcut și ce nu”, a declarat Andreea Moldovan.

Andreea Moldovan a recunoscut că este o decizie grea, dând de înțeles că acesta este motivul pentru care autoritățile nu o iau, dar a admis că sunt sectoare de activitate care trebuie să funcționeze în continuare.

„Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta. În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a subliniat Andreea Moldovan.

***

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG