Marea majoritate a respondenților consideră că nu ar avea niciun impact asupra lor dacă în România s-ar legaliza căsătoria civilă pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Este o schimbare de atitudine față de 2015, când Coaliția pentru Familie a strâns semnături pentru organizarea referendumului.
Asociația ACCEPT a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele unui studiu desfășurat în colaborare cu Cult Market Research și Fundația Friedrich Nauman pentru Libertate, intitulat „Ce cred românii despre căsătoria persoanelor de același sex?”, care arată un grad mai mare de toleranță față de această temă.
„Datele arată o lumină”, conform lui Raimar Wagner, reprezentantul Fundației Friedrich Nauman. „Discursul iliberal al urii nu se reflectă în date. Vedem naționalismul crescând cu voci stridente în România, dar e bine să avem date științifice, nu voci stridente”, spune Wagner.
„Acele voci nu au șanse de izbândă”, a spus, din partea Asociației ACCEPT, Teodora Roseti. La momentul strângerii de semnături de către Coaliția pentru Familie, în 2015, doar 13% dintre români erau de acord cu căsătoria partenerilor de același sex, explică Roseti. În doar cinci ani, gradul de acceptare a crescut semnificativ, la fel și apelurile pentru recunoașterea și protecția legală.
Există diferențe regionale importante în susținerea căsătoriei partenerilor de același sex, conform coordonatorilor studiului. Persoanele din Moldova și din sud sunt mai reținute, mai deschiși fiind cei din vest. Capitala se află puțin peste media națională.
Rezultatele studiului
În ceea ce privește valorile personale, 39% dintre români se încred în familie, 18% în sănătate, iar 9% listează credința ca valoarea după care se ghidează în viață. Câte 7% se ghidează după onestitate/cinste și corectitudine.
Între respondenți, 69% s-au căsătorit sau doresc să se căsătorească pentru a întemeia o familie, iar 63% din dragoste. Un sfert consideră uniunea în fața lui Dumnezeu a fi un motiv important pentru căsătorie.
Când vine vorba de opiniile despre motivațiile pentru căsătorie în rândul cuplurilor gay, devine marcantă lipsa de cunoaștere și, într-o măsură, lipsa de empatie care rezultă. Un sfert din eșantion nu a putut menționa niciun motiv pentru care cuplurile formate din persoane de același sex ar dori să se căsătorească. Spre deosebire de proporția de 69% dintre cei care spun că un cuplu heterosexual s-ar căsători pentru a întemeia o familie, doar 24% consideră același lucru aplicabil la cuplurile homosexuale. Doar 37% consideră că un cuplu homosexual s-ar căsători din dragoste. În mod semnificativ, doar 4% cred că două persoane de același sex s-ar căsători pentru a fi uniți în fața lui Dumnezeu.
Doar o cincime dintre respondenți, 19%, declară că cunosc persoane gay sau lesbiene. Dintre aceștia, 55% menționează o cunoștință sau vecin, 44% prieteni sau colegi, dar doar câte 4% spun că au persoane gay sau lesbiene în familia extinsă, respectiv în cea apropiată.
Populația generală care a luat parte la studiu consideră, în proporție de 26% ,că cuplurile formate din persoane de același sex ar trebui să se poată căsători civil, iar alți 17% spun că aceștia au nevoie de protecție legală, dar nu căsătorie. În total, 43% din populația consultată susține un mod de recunoaștere legală a parteneriatelor persoanelor de același sex.
Persoanele adulte sub 35 de ani arată un grad de toleranță mult mai mare: 42% sunt în favoarea căsătoriei civile și 14% în favoarea protecției legale, dar care să nu fie numită căsătorie. Mai mult de jumătate din tineri susțin așadar recunoașterea și protecția legală a cuplurilor formate din persoane de același sex.
Empatia se leagă strâns de cunoaștere, potrivit studiului - cu cât cunoaștem persoane gay sau lesbiene mai direct, cu atât suntem mai deschiși la ideea că merită recunoaștere și protecție din partea legii. De unde 63% dintre cei care cunosc persoane gay/lesbiene din familie sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același sex, doar 20% dintre cei care nu cunosc persoane gay/lesbiene au aceeași părere.
Marea majoritate a respondenților consideră că nu ar avea niciun impact asupra lor dacă în România s-ar legaliza căsătoria civilă pentru cuplurile formate din persoane de același sex. Doar 25% din populația generală și 20% dintre tineri consideră că acest lucru ar avea un impact negativ asupra propriei vieți.
Trei sferturi dintre respondenți sunt de acord că persoanele gay și lesbiene trebuie să fie tratate cu respect, însă procentul de acceptare tinde să scadă ușor când întrebările devin mai concrete: 67% consideră că este nedrept ca persoanele gay și lesbiene să nu își poată moșteni partenerul/a.
Jumătate dintre români consideră că persoanele de același sex sunt capabile sau cresc deja copii și au astfel nevoie de protecție legală. Din nou, tinerii susțin acest drept la protecție legală în mai mare măsură.
Reacțiile la studiu
La conferința de presă au luat parte mai mulți reprezentanți ai clasei politice și alte persoane implicate în lupta cuplurilor de același sex pentru protecție legală.
Florin Buhuceanu și partenerul său, Victor Ciubotaru, sunt unul dintre cele 21 de cupluri care au dat în judecată statul român la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru a obține recunoaștere și protecție legală. Amândoi speră ca politicienii din țară să țină seama de informațiile culese din acest studiu.
„Opiniile din România sunt în plină schimbare”, menționează Buhuceanu. „Ne-am bucura să vedem că lumea înțelege cine suntem și care sunt valorile noastre: valorile oricărei familii din România. Încercăm să ne susținem și să ne sprijinim unul pe altul la bine și la greu ca orice familie din România”.
„Din 2015 până acum am văzut cum o mulțime de persoane la care nu mă așteptam au început să înțeleagă și să susțină nevoile familiilor noastre, să îi facă și pe alții să înțeleagă de ce familia noastră trebuie protejată. E important să văd că în România umanitatea începe să iasă la suprafață. Societatea se schimbă în bine”, spune Ciubotaru.
Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la București, declară că „studiul ne oferă o rază de speranță. Ne demonstrează că în societatea românească s-a produs o schimbare importantă a modului de gândire, în special între tineri.”
La conferință au vorbit reprezentanți ai mai multor partide, scoțând în evidență faptul că recunoașterea legală a familiilor formate din parteneri de același sex nu este o problemă care să țină de crezul politic.
Într-un mesaj pre-înregistrat, Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS, a vorbit despre cum pandemia, și mai ales spitalizările celor bolnavi, au arătat multora „cum e să nu poți să ajungi, să nu ai vești despre cei dragi, o realitate cotidiană pentru cuplurile LGBT. În fața bolii și a morții, suntem cu toții egali. Ar trebui să fim și în fața legii”.
Ovidiu Raețchi, membru PNL, a trimis și el un mesaj pre-înregistrat, vorbind despre efectul negativ al discriminării unui grup asupra întregii societății. Raețchi a scos în evidență faptul că, deoarece doar o mică parte a populației se opune căsătoriei persoanelor de același sex, susținerea politică a căsătoriei lor nu ar fi un pericol pentru politicieni. „Trendul este pozitiv și evident despre parteneriatul civil, și nu mai dă Parlamentului dreptul să amâne această dezbatere”, spune Raețchi.
În persoană au luat parte Cătălin Teniță, deputat USR PLUS, și Petre Florin Manole, secretar general adjunct al PSD.
Teniță a menționat susținerea generală în cadrul membrilor PLUS pentru acordarea recunoașterii și protecției legale partenerilor de același sex, și spune că partidul său ar susține un proiect de lege în acest sens. „Cultura e predominantă. Legea va consacra doar realitatea. Nu e un efort de a prezenta ceva ‘bizar’ - lumea e de acord”, a spus acesta.
Întrebat de către reprezentanta ACCEPT cum ar putea mobiliza mai bine sprijinul colegilor săi, Teniță menționează faptul că este nevoie ca „toate partidele în afară de AUR să se așeze la o masă, să rezolve acest lucru amiabil”. Acesta punctează că este nevoie de câțiva susținători „campioni” ai problemei în fiecare partid.
Manole a repetat câteva din punctele colegilor săi, menționând nevoia unui „echilibru între cultură și lege, între sondaje și politică. Politicienii ar trebui să rămână alături de drepturile omului chiar dacă sondajele ar deveni pesimiste”. Întrebat și el despre mobilizarea voturilor PSD, Manole consideră că „deși din partid nu a vrut nimeni să semneze cu mine pentru parteneriatul civil, știu că mulți colegi n-ar ezita să voteze.”
Iustina Ionescu, avocata celor 21 de cupluri de același sex care au dat în judecată la CEDO statul român, și-a exprimat optimismul cu privire la obținerea unei hotărâri pozitive de la CEDO, posibil chiar acest an. „CEDO a tratat cazul cu prioritate și urgență nemaiîntâlnite”, spune Ionescu.
Artistul Emil Rengle a punctat importanța culturală și socială a luptei pentru drepturi egale. „A fi gay nu e o rușine, dar a judeca pe cineva pentru cine sunt e o greșeală”, spune Rengle.
„Nu putem aștepta o altă generație de luminați politicieni pașopțiști. Am decis să ne luăm soarta în mâini”, spune Florin Buhuceanu, „pentru că avem responsabilitatea să ne batem pentru valorile în care credem. Vom lupta până vom fi tratați egal cu alte familii. Nu vrem alte drepturi sau privilegii în plus".
„O lege discriminatorie nu va opri iubirea dintre persoanele de același sex. Și dacă ar fi trecut referendumul Coaliției pentru Familie, tot aici am fi și tot ne-am iubi”, încheie Victor Ciubotaru.