Discriminarea împotriva persoanelor LGBTQ+ nu se manifestă doar social și politic, ci are urmări economice semnificative în Europa de Est.
Discriminarea comunității LGBTQ+ în România, Ungaria, Polonia și Ucraina încetinește creșterea economică anuală cu aproape 2%, conform raportului unei coaliții de afaceri citate în Reuters. În total, cele patru țări pierd peste 8,6 miliarde de dolari anual din cauza intoleranței. Printre companiile care susțin punctul de vedere al acestui raport se află giganții globali Deloitte, Deutsche Bank, Facebook, Google, GSK, IKEA, Inditex, Unilever și Microsoft.
Dimensiunea economică a discriminării împotriva persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender se manifestă mai ales prin lipsa oportunităților egale de angajare și costurile îngrijirii medicale și psihologice.
În cazul României, raportul găsește că aceasta pierde între 6,3 și 17,6 miliarde de lei anual din cauza discriminării, aproximativ 1,6-4,4 miliarde de dolari. Suma aceasta este echivalentă cu 0,63-1,75% din Produsul Intern Brut. Majoritatea costurilor sunt pierdute ca urmare a discriminării în domeniul sănătății, fapt care reduce productivitatea și starea de sănătate a angajaților LGBTQ+.
Țările tolerante atrag mai mult capital străin și mai multe investiții, creând un mediu de afaceri divers și competitiv. Fenomenul brain-drain este foarte des întâlnit între est-europenii LGBTQ+: persoanele din comunitatea LGBTQ+ care nu se simt bine-venite pe piața muncii în Europa de Est ajung foarte des să emigreze către țările mai tolerante. Astfel, intoleranța face ca Europa de Est să piardă și capital, și forță de muncă.
Reputația internațională a României, Ungariei, Poloniei și Ucrainei este pătată de știrile despre intoleranță, menționează raportul. În cazul României, referendumul împotriva căsătoriilor persoanelor de același sex din 2018 și problemele recunoașterii drepturilor persoanelor transgender fac investitorii străini să privească țara cu reticență.
Raportul consideră că, deși România și celelalte trei țări analizate sunt destul de stabile din punct de vedere economic, ambițiile de dezvoltare nu pot fi atinse decât prin includerea deplină a comunității LGBTQ+ în viața economică. Conform raportului, performanța economică este strâns legată de includerea persoanelor LGBTQ+, deoarece reduce corupția și exodul creierelor, crește competitivitatea, spiritul antreprenorial, inovația, autenticitatea și satisfacția clienților și angajaților.