Linkuri accesibilitate

Banii pentru irigații din PNRR nu mai vin! Liberalii dau vina pe Oros și Ghinea


Canal colector pentru irigații, uscat de secetă.
Canal colector pentru irigații, uscat de secetă.

Liberalii au recunoscut în ședința Biroului Executiv că nu s-a acceptat la nivelul Comisiei Europene să existe finanțare pentru irigații prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Finanțarea cu peste 3 miliarde de euro a proiectelor României pentru irigații a rămas doar un vis. Oficialii europeni nu consideră că planul prezentat la Bruxelles respectă condițiile de mediu. Surse din anturajul lui Ludovic Orban au declarat pentru Europa Liberă că șansele sunt „minime” pentru a se obține banii pentru irigații.

Situația a fost analizată și în ședința Biroului Executiv al PNL, unde mai mulți lideri de organizații și-au exprimat nemulțumirea față de situație.

Ministrul Agriculturii, despre canalul Bărăgan - Siret
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00

„Cel puțin prima fază a extinderii canalului Siret-Bărăgan – 50 km – constituie un proiect matur, care poate fi finanțat prin PNRR. În proiecția mea face parte din PNRR. Dar până la finalizarea negocierilor privind sumele alocate proiectului de gestionare a apei din PNRR încă mai este vreme”, declara ministrul Agriculturii, Adrian Oros, în luna martie, pentru Europa Liberă.

Siret-Bărăgan, un proiect care datează din anii ’80, nu mai corespunde însă noilor componente europene privind lupta împotriva deșertificării.

Cine e de vină pentru această situație?

Liberalii spun că vina este împărțită între ministrul Agriculturii, Adrian Oros, și ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea.

„Oros nu a făcut bine planul, e clar. Nu ne mai putem ascunde, nu s-a pregătit. Nici Ghinea nu a știut să prezinte tehnic proiectul privind irigațiile. România avea nevoie de irigații și nu am știut să ne batem pentru ele”, au spus surse din conducerea PNL.

Problema, potrivit surselor citate, este mult mai profundă și va avea efect direct asupra producției din România.

„Ne întrebăm de ce mâncăm mere din Polonia, de ce le găsim peste tot. De aia cumpărăm mere din Polonia, agricultura nu este o prioritate pentru România. Uitați-vă la PNRR, agricultura nu se află în primele cinci domenii, cum e posibil? Până și Germania a cerut bani pentru irigații prin PNRR”, a declarat pentru Europa Liberă un lider din conducerea PNL.

Pentru a-i liniști pe liberali, Ludovic Orban le-a transmis colegilor că se încearcă o ultimă negociere la Bruxelles pentru irigații.

„Nu aș vrea să dau vina nici pe Comisia Europeană. A existat o reacție a Comisiei Europene față de anumite propuneri ale noastre. Ei au spus că nu se respectă proiectele așa cum au fost depuse”, a afirmat Ludovic Orban, care a subliniat că trebuie identificate alte surse de finanțare pentru irigații.

Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că finanțarea pentru irigații nu se află printre cele 29 de miliarde de euro pe care România urmează să le primească de la UE prin PNRR.

Scandal la Ministerul Agriculturii

În timp ce România pierde banii pentru finanțarea irigațiilor prin PNRR, la ministerul Agriculturii a izbucnit un scandal între ministrul Oros (PNL) și secretarul de stat, George Cățean (USR PLUS). Ministrul a decis săptămâna trecută ca secretarul de stat să nu mai aibă atribuții în legătură cu irigațiile, ci doar în relația cu Parlamentul.

Nu doar că i-a luat atribuțiile, dar nici măcar nu l-a anunțat și nu i-a răspuns nici la telefon”, susțin surse din conducerea USR PLUS.

Situația tensionată urmează să fie analizată în Coaliția de guvernare.

Reprezentanții USR PLUS vor cere explicații de la premier și ministrul Agriculturii de ce un secretar de stat a fost lăsat fără atribuții.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG