Procesul ar putea începe săptămâna viitoare, conform The Telegraph. La proces participă atât companiile menționate anterior, cât și Virgin Atlantic și British Airways.
Un reprezentant al guvernului britanic a declarat joi că Executivul de la Londra ia în considerare o eventuală schimbare a regulilor de călătorit către Regat.
„Am început lucrările pentru a evalua rolul vaccinărilor în modelarea unui set diferit de măsuri sanitare și de testare pentru intrarea în Marea Britanie”, a declarat acesta.
Declarațiile intervin în condițiile în care Ryanair a lansat un proces împotriva sistemului de intrare pe teritoriul Marii Britanii de tip „semafor”, adoptat de guvernul britanic în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus.
Ce presupune sistemul de tip „semafor”?
Sistemul grupează țările în diferite categorii de risc epidemiologic, iar fiecare categorie impune diferite măsuri de restricție a liberei circulații, de la carantinare la domiciliu până la interzicerea accesului pe teritoriul britanic.
Sistemul adoptat de către guvern impune, în schimb, măsuri riguroase și costisitoare de carantinare la intrarea în Regat. Spre exemplu, călătorii ce sosesc din țările de pe „lista verde”, listă ce impune minimul de restricții, sunt obligați să își cumpere un kit costisitor de testare COVID-19 și a se testa cu până la 2 zile după ajungerea în Regat. Această măsură se adaugă cerinței obligatorii de testare înainte de intrarea în Regat.
Problemele întâmpinate de turiști și companii aeriene
Sistemul a plasat în trecut foarte puține țări pe lista „verde”, iar companiile aeriene au acuzat guvernul de o lipsă de transparență când vine vorba de criteriile pe care acesta le folosește în scoaterea sau adăugarea țărilor pe „lista verde”.
Situația de devenit tensionată în momentul în care Marea Britanie a decis eliminarea Portugaliei de pe listă în iunie, cauzând probleme în rândul turiștilor și a companiilor aeriene.
„Încercăm să forțăm guvernul să a) fie mai transparent [despre sistemul de intrare de tip „semafor”], b) publice care sunt exact criteriile de călătorit ce ar trebui să permită reluarea zborurilor internaționale. Sau c) să obținem un ordin de încetare a acestui sistem de intrare”, a declarat Michael O’Leary, patronul firmei de lowcost, Ryanair.
Patronii altor companii aeriene se bucură de anunțul dat de către reprezentantul guvernului britanic.
„Aceasta este o veste binevenită și ar trebui să reprezinte o reintoarcere semnificativă a călătoriilor internaționale în viitorul foarte apropiat”, a susținut Steve Heapy, CEO Jet2, o firmă aeriană low-cost din Marea Britanie.
Competiția dintre companiile aeriene cu privire la destinațiile de vacanță s-a intensificat după ce Uniunea Europeană a anunțat că persoanele vaccinate complet, sau cele care au un rezultat negativ la test, pot călători liber în cele 27 de state membre. Marea Britanie este una dintre destinațiile turistice populare în rândul europenilor.