Linkuri accesibilitate

De ce îi sperie vaccinarea obligatorie pe politicienii români


Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu înaintea unei ședințe de guvern
Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu înaintea unei ședințe de guvern

În timp ce state din Europa impun vaccinarea obligatorie la anumite categorii profesionale, politicienii români evită un răspuns tranșant sau se pronunță mai degrabă împotriva unei astfel de măsuri. România este la coada clasamentului european în privința vaccinării.

Președintele Klaus Iohannis intră și el pe lista lungă a oficialilor care abordează un discurs evaziv în privința vaccinării obligatorii. Întrebat despre impunerea obligației de vaccinare anti-COVID în cazul medicilor sau al profesorilor, președintele Iohannis a evitat să dea un răspuns tranșant, afirmând, însă, că e inacceptabil ca personalul medical să fie nevaccinat.

Nu pot să accept măsuri care duc la discriminări, nu putem învinge pandemia prin discriminare
Klaus Iohannis, președintele României

Mai mult, Klaus Iohannis e de părere că eventualele restricții pentru persoanele nevaccinate - accesul în restaurante sau cinematografe - nu vor rezolva problema vaccinării reduse.

Nici copreședintele USR-PLUS, Dacian Cioloș, nu susține o astfel de măsură.

„Nu cred că trebuie să facem noi lucruri neapărat că alții le fac. E important să pornim de la condițiile noastre specifice. Nu cred că trebuie nimeni obligat să se vaccineze, dar avem nevoie de eforturi foarte mari să câștigăm încrederea între autoritățile publice și cetățeni. Felul în care tratăm campania aceasta de vaccinare mi se pare că e un element important în relația dintre stat și cetățeni", a declarat Dacian Cioloș într-o intervenție la Digi24.

Cioloș a atras atenția că vaccinarea și țintele ei au fost asumate de premierul Florin Cîțu.

În fața rezistenței susținute a unei părți a corpului medical din România de a se vaccina, reprezentanții Guvernului merg mai degrabă varianta testării repetate a personalului medical, în locul impunerii vaccinării. Ministerul Sănătății lucrează la un proiect prin care personalul medical nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala lui.

Florin Cîțu, premierul României
Florin Cîțu, premierul României

„În primul rând, România are astăzi cea mai mică rată de infectare din Europa, deci începem cu partea pozitivă. În ceea ce priveşte vaccinarea în rândul personalului medical, ştiţi foarte bine că există propunerea că să fie testaţi cei care nu vor să se vaccineze şi să plătească pentru teste. Asta este propunerea pe care am făcut-o pentru Ministerul Sănătăţii”, declara Florin Cîţu în urmă cu câteva zile.

Ideea nu este străină nici opoziției. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a fost și el mereu în barca celor care vorbesc despre abuz când vine vorba de vaccinarea obligatorie.

Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu.

Este exclus așa ceva și nimeni nu va accepta așa ceva. Este un abuz fără margini. Și eu am trăit în perioada comunistă și nu vreau să mă întorc în acea perioadă. Sunt un om care s-a vaccinat, și eu și familia mea. Susțin vaccinarea, dar nu are nimeni niciun drept să mă oblige ce să fac, mai ales în zona copiilor”, e de părere președintele partidului de opoziție, PSD, Marcel Ciolacu.

Politolog: Frica de fenomenul AUR îi face pe politicienii români rezervați

Politologul Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice a SNSPA, identifică trei motive principale care îi fac pe politicieni să evite subiectul obligativității vaccinării.

„În primul rând, politicienii din România se uită la reacția cetățenilor, în general, ca potențiali votanți și, în aceste condiții, având în vedere că există o reacție de respingere extrem de puternică a vaccinării și a impunerii în societatea românească, ei încearcă să păstreze acest ton mai degrabă mediu atunci când vorbesc despre vaccin”, a precizat Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.

Liderul AUR, George Simion, participă la un protest împotriva măsurile de combatere a Covid-19.
Liderul AUR, George Simion, participă la un protest împotriva măsurile de combatere a Covid-19.

Un al doilea motiv este legat de accesul Alianței Pentru Unirea Românilor în parlament, la alegerile generale din 2020, cu un scor bun și de ascensiunea în sondaje.

„AUR continuă să urce (în opțiunile electoratului -n.r.) pe spaimele provocate de pandemie, pe ideea că se încalcă libertăți cetățenești, motiv pentru care, în încercarea de a limita pierderile înspre AUR, politicienii se pronunță într-o formă vagă, încercând să vorbească mai mult despre libertate decât despre obligativitate”, a mai adăugat Andrei Țăranu

Un al treilea motiv este legat de situația complicată a partidelor de la guvernare care au făcut niște promisiuni în privința rezolvării pandemiei și și-au asumat niște ținte care au fost ratate. Printre eșecurile amintite de Andrei Țăranu se numără ținta privind vaccinarea celor cinci milioane de persoane sau ținta vaccinării la sate.

Reprezintă vaccinarea obligatorie o restrângere de drepturi?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în mai 2021, că vaccinarea obligatorie NU încalcă nici dreptul la viață privată și nici libertatea de conștiință, gândire sau religie. Decizia a fost luată în cel mai important for al CEDO - Marea Cameră - într-un dosar ce privea Republica Cehă (Vavřička ş.a. vs. Republica Cehă). CEDO a statuat că „principiul solidarității sociale poate justifica impunerea vaccinării tuturor, când este vorba despre protejarea persoanelor mai vulnerabile.”

Cehia fusese chemată în judecată după ce mai mulți părinții fuseseră amendați de stat pentru că refuzaseră vaccinarea copiilor lor și li se refuzase înscrierea în colectivitate. Curtea a stabilit că nu au fost încălcate drepturile invocate de părinți și că „în cazul în care se consideră că o politică de vaccinare voluntară nu este suficientă pentru a obține și menține imunitatea turmei sau imunitatea turmei nu este relevantă din cauza naturii bolii (de exemplu, tetanosul), autoritățile interne pot introduce în mod rezonabil o politică de vaccinare obligatorie pentru a atinge un nivel adecvat de protecție împotriva bolilor grave

Franța - vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din sistemul medical. Italia, Germania - restricții pentru nevaccinați

Emmanuel Macron a anunțat, la jumătatea lunii iulie, că lucrătorii din domeniul sanitar vor fi vaccinați obligatoriu și că, în cazul în care imunizarea la nivel național nu va crește suficient, se va pune problema vaccinării obligatorii pentru toți francezii.

Proteste în Franța după anunțul impunerii vaccinării personalului medical
Proteste în Franța după anunțul impunerii vaccinării personalului medical

Italia și Germania nu au anunțat încă clar impunerea vaccinării obligatorii pentru personalul mediacal sau alte categorii profesionale. Ambele state au impus însă restricții pentru cei nevaccinați. De vineri, Italia cere certificatul verde pentru accesul în spațiile închise din restaurante, în sălile de sport, piscine închise, centre termale, săli de cinema, teatre, săli de concert sau stadioane sau pentru accesul la congrese, conferințe și convenții. Din 1 septembrie, măsura se extinde în avioane, trenuri, nave comerciale. Deși 82 la sută din profesori sunt vaccinați, se ia în calcul impunerea vaccinării pentru studenți și profesori la începerea școlii.

Specialiștii sunt de părere că România este la debutul valului patru al pandemiei. Numărul de infectări a crescut astăzi până la 271 de persoane, cea mai mare cifră din 26 mai încoace.

În mai, 88,5% din personalul medical era vaccinat, în timp ce numărul profesorilor era undeva la 50%, la finalul anului școlar.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG