Linkuri accesibilitate

Polonia | Criză în coaliția de guvernare. Proteste față de noua lege care ar pune în pericol libertatea presei


Protest din 10 august din Varșovia, pentru apărarea independenței presei. Au avut loc proteste în întreaga țară.
Protest din 10 august din Varșovia, pentru apărarea independenței presei. Au avut loc proteste în întreaga țară.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, l-a demis marți pe vice prim-ministrul său, Jaroslaw Gowin, sub pretextul „sfidării încrederii” în acțiunile guvernului. Coaliția de guvernare, formată din 3 partide, s-a fracturat după ce unul dintre acestea și-a anunțat retragerea de la guvernare.

Demiterea lui Gowin are loc în urma creșterii tensiunilor dintre partidul Acord și partenerul său principal din coaliție, PiS (Partidul Lege și Justiție).

Vice prim-ministrul polonez a criticat în repetate rânduri politicile purtate de colegii săi din coaliție, precum programul economic ce ar fi dus, în opinia sa, la creșterea taxelor în rândul clasei de mijloc a societății. Cel mai recent, acesta a criticat noua lege poloneză a audiovizualului, ce ar urma să împiedice firmele din afara Europei în a deține interes majoritar în companiile media poloneze. Legea, care va fi votată în Parlament miercuri, a provocat proteste de stradă în întreaga țară.

Gowin a anunțat că partidul său va organiza un vot intern prin care membrii săi vor decide dacă doresc să rămână în coaliția de guvernare. În cazul în care aceștia se decid să părăsească guvernarea, coaliția nu va mai putea deține majoritate în Parlament.

„Părăsim coaliția de guvernare cu capul sus. Demisia mea înseamnă sfârșitul Dreptei Unite și destrămarea coaliției”, a declarat Gowin pentru reporteri, marți seară.

Partidul Acord are 10 parlamentari în Sejm, echivalentul Camerei Deputaților în România. Alături de celelalte două partide aflate la guvernare, acestea ar fi deținut un total de 232 de locuri din cele 460 în Sejm.

Principalele cotidiene poloneze, cu primele lor pagini ce avertizează împotriva sfidării libertății presei din Polonia. Unele au un fundal negru cu titlul: „Media fără alegere” (Media bez Wyboru). Fotografie realizată la data de 10 februarie 2021.
Principalele cotidiene poloneze, cu primele lor pagini ce avertizează împotriva sfidării libertății presei din Polonia. Unele au un fundal negru cu titlul: „Media fără alegere” (Media bez Wyboru). Fotografie realizată la data de 10 februarie 2021.

Deși mii de oameni au protestat față de noua Lege a audiovizualului, aceasta ar urma să treacă chiar dacă Acord va părăsi coaliția de guvernare, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Piotr Mueller. „Sunt convins că vor exista oameni în Dreapta Unită (coaliția de guvernare, n.r.) și în Parlamentul polonez care vor susține reformele benefice pe care noi le-am propus”, a declarat acesta.

Pentru ca legea să treacă de Parlament, PiS va trebui să adune voturi de la celelalte partide, în special din partea politicienilor de extremă dreapta.

Organizația Reporteri fără Granițe (RSF) i-a îndemnat pe parlamentari să respingă propunerea cu privire la interzicerea deținerii de capital străin în media poloneză. RSF a criticat justificarea adusă de Guvern, și anume că legea ar trebui să consolideze securitatea națională și să prevină puteri străine, precum Rusia și China, din a prelua controlul asupra outlet-urilor media.

Libertatea presei, în pericol

Potrivit lui RSF, amendamentul urmărește un scop diferit, și anume suprimarea libertății de exprimare a postului de televiziune TVN, un critic constant al Guvernului actual. TVN a fost de-a lungul timpului ținta autorităților și a fost hărțuit prin diferite metode, inclusiv amenzi grele.

TVN este deținut în totalitate de o companie înregistrată în Olanda care, la rândul ei, este deținută în totalitate de compania americană Discovery. Legea ar forța compania americană să renunțe la pachetul de acțiuni ce-l deține în TVN, vizionat zilnic de milioane de polonezi.

Polonia a căzut anul acesta pe locul 64 din cele 180 de țări din World Press Freedom Index (Indexul Libertății Presei Mondiale). În 2015, înainte de sosirea la guvernare a partidului PiS, Polonia se afla pe locul 18 la nivel global.

Protestatarii spun că puterea urmărește distrugerea libertății presei în Polonia. Varșovia, 10 august 2021.
Protestatarii spun că puterea urmărește distrugerea libertății presei în Polonia. Varșovia, 10 august 2021.

Reacțiile polonezilor

Polonezii au ieșit în stradă marți să protesteze împotriva legii. Aceștia au strigat „Presa liberă!” în zeci de orașe poloneze, inclusiv în Varșovia, Wroclaw, Cracovia, Poznan, Lublin și Szczecin.

Peste 750 de editori și jurnaliști au semnat o scrisoare deschisă ce critică efectele dăunătoare ale legii. Aceștia atrag atenția că vor lua măsuri împotriva noii legi.

„Declarăm că nu vom permite distrugerea libertății presei în țara noastră și solicităm intervenția comunității internaționale”, se arată în scrisoare. „Neutralizarea TVN și preluarea sa de către stat este una dintre etapele finale ale preluării controlului asupra ultimelor instituții ce monitorizează acțiunile Guvernului și apără valorile democratice […] Dacă Guvernul reduce la tăcere un mediu incomod, aceasta va fi și soarta altor outlet-uri de media care oferă (oamenilor, n.r.) știri gratuite. Nu putem pierde această luptă”, a adăugat scrisoarea.

Fostul președinte al Consiliului European s-a alăturat, în 10 august, protestelor din Varșovia.
Fostul președinte al Consiliului European s-a alăturat, în 10 august, protestelor din Varșovia.

În fața Parlamentului din Varșovia, Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European și actual lider al Platformei Civice, un partid polonez aflat în opoziție, a descris presa liberă ca un pilon al democrației pentru care se oamenii trebuie să se lupte. Acesta a avertizat că Guvernul încearcă o „reîntoarcere la practicile comuniste”.

Legea ar urma să treacă prin Parlament miercuri, 11 august.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG