Premierul Florin Cîțu a convocat pentru vineri, la ora 16.00, o ședință de guvern în care ar urma să fie adoptat proiectul privind programul de dezvoltare locală „Anghel Saligny”.
ACTUALIZARE - La o oră după începerea ședinței de Guvern, premierul Florin Cîțua anunțat public adoptarea programului cunoscut drept PNDL 3 /„Anghel Saligny”.
Prim-ministrul ignoră astfel avertismentele venite în ultimele zile dinspre partenerii de coaliție de la USR PLUS, care l-au amenințat public cu o moțiune de cenzură pentru care, în ciuda unor iminente prejudicii de imagine, ar putea să se asocieze cu AUR.
„Orice soluție pentru situația în care ne găsim astăzi trebuie negociată în coaliția de guvernare, nu în afară. Fac apel la responsabilitate, la maturitate, pentru că avem proiecte importante în perioada următoare”, a spus, vineri, premierul României.
Cîțu a precizat că proiectul „Anghel Saligny” este în programul de guvernare și, dacă miniștri USR PLUS nu vor participa la ședință - așa cum au anunțat, înseamnă că sunt „împotriva dezvoltării României”.
Florin Cîțu a rezolvat și problema avizului de la Ministerul Justiției, odată cu numirea în funcția de ministru interimar a lui Lucian Bode. Acesta a anunțat vineri că a avizat proiectul „Anghel Saligny” și a dezvăluit că singurul aviz care lipsește în prezent proiectului este cel de la Ministerul Transporturilor, condus de Cătălin Drulă, de la USR PLUS.
Proiectul ar urma să fie pe masa guvernului chiar și fără acest aviz, a spus Bode: „Ministerul Justiției ia în analiză un proiect doar când are toate avizele. Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină într-un termen legal, nu a venit în termenul legal, deci se consideră avizare tacită. Toate celelalte avize sunt atașate proiectului, avem toate condițiile legale îndeplinite ca guvernul să dezbată acest proiect.”
Potrivit unui document publicat de G4 Media, proiectul în original de ordonanță de urgență pentru lansarea programului național de investiții ”Anghel Saligny” a ajuns la Ministerul Justiției pe 2 septembrie, la o zi după ce premierul a cerut revocarea lui Stelian Ion pe motiv că nu a vrut să-l avizeze.
Florin Cîțu a explicat că acest lucru s-a întâmplat pentru că „s-a schimbat ministrul”.
Stelian Ion a dat de înțeles vineri, într-o postare pe Facebook, că direcția de avizare din cadrul Ministerului Justiției ar fi fost schimbată. „Schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul MJ pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care faciliteaza furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare”
Invitația lui Cioloș
Văzut ca o mină de aur pentru primarii din toată țară, proiectul care prevede alocarea a 50 de miliarde de lei comunităților locale este susținut și de adversarul la șefia PNL al premierului. Ludovic Orban, președintele PNL, a precizat vineri că acest program ar trebui implementat, însă fără ca acest lucru să producă efecte în Coaliție. Orban ar urma să participe la ședința Biroului Politic Național al PNL vineri, la prânz.
„Am convingerea că puteam adopta în timp util acest program și fără a provoca un conflict în coaliție. Odată cu adoptarea de către Guvern a Ordonanței de Urgență care lansează programul, pe care o susțin, obiectivul meu ca președinte al Partidului Național Liberal este acela de a menține Coaliția și de a conserva și întări poziția PNL de principal partid de guvernământ pentru a putea susține investițiile în infrastructură care vor fi realizate de primarii și președinții noștri de consilii județene”.
Dorința lui Orban pare greu de îndeplinit în condițiile în care USR PLUS a catalogat programul „Anghel Saligny” ca fiind „o hoție” și a acuzat că este folosit de premier pentru a-i atrage pe primarii PNL înaintea congresului la care va fi ales liderul partidului.
Co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a precizat vineri, pe Facebook, că moțiunea USR PLUS „există și merge mai departe”. Cioloș a invitat toți parlamentarii să o voteze, inclusiv cei PNL.
„Nu ne intimidează nicio campanie de imagine sau de terfelire a noastră pe care susținătorii lui Florin Cîțu o pun în scenă în aceste momente. Lucrurile sunt simple. Actualul premier a băgat țara într-o criză politică pentru a câștiga puncte electorale interne. Noi vrem să terminăm rapid criza, românii ne-au votat să facem reforme, nu scandal. Prin plecarea lui Florin Cîțu, încheiem rapid criza declanșată de el”, a precizat Cioloș.
Ulterior, acesta a adăugat, pe Facebook, că în ciuda solicitărilor venite din partea mai multor membrii PNL, USR PLUS nu renunță la solicitarea ca premierul Cîțu să plece , chiar dacă se va ajunge aici prin depunerea unei moțiuni.
Deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu a declarat vineri că partidul a redactat moțiunea de cenzură și va colabora cu AUR pentru a-l înlătura pe Florin Cîțu. Moșteanu a mai precizat că USR PLUS a avut discuții informale și cu PSD pe marginea acestui subiect.
O ședință a Coaliției este programată pentru vineri seară. Biroul Politic Național al PNL a decis ca partidul să îl susțină pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru la această întâlnire.