Linkuri accesibilitate

Miniștrii USR PLUS și-au anunțat demisia | Guvernul Cîțu rămâne minoritar


USR PLUS a plecat de la guvernare după ce a cerut, fără succes, demisia premierului Florin Cîțu.
USR PLUS a plecat de la guvernare după ce a cerut, fără succes, demisia premierului Florin Cîțu.

Liderii USR PLUS au anunțat luni seară că miniștrii formațiunii își depun demisia din Guvernul Cîțu, decizie luată în urma amânării stabilirii unui calendar pentru moțiunea menită să îl înlăture pe premierul Cîțu.

ACTUALIZARE Premierul Florin Cîțu a declarat, luni seară, în urma anunțului cu privire la demisia miniștrilor USR PLUS, că poate reuși să facă o majoritatea pentru susținerea guvernului „prin negocieri”. El a adăugat că așteaptă documentele care să confirme demisia miniștrilor USR PLUS pentru a vedea care sunt pașii următori și a insistat că principala problemă a actualei crize guvernamentale este asocierea USR PLUS cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), un „partid extremist pe care l-a legitimat”. Florin Cîțu se întâlnește, luni seară, cu susținătorii săi din Partidul Național Liberal. Aceștia și-au reiterat sprijinul pentru menținerea lui Florin Cîțu în fruntea guvernului.

Liderii USR PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, vor avea, marți, o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis, la invitația acestuia. Tot marți, la ora 9:00, miniștrii formațiunii vor merge la Palatul Victoria pentru a-și depune demisiile. Vor urma conferințe de presă de presă în care își vor prezenta bilanțul activității.

Principalele declarații ale lui Dan Barna:

  • Este o decizie grea, pe care am luat-o în urma comportamentului premierului Florin Cîțu;
  • Nu se mai poate așa. Florin Cîțu a dinamitat conștient această coaliție. El nu mai poate fi premier;
  • Mâine dimineață demisiile vor fi pe masa premierului. Nu este o noapte a negocierilor;
  • Demisia nostră e planul B, prin care se deschide varianta ca guvernul Cîțu vine în fața Parlamentului pentru o nouă învestitură;
  • Dacă PNL decide să funcționeze în varianta USL, Marcel Ciolacu e în echipa câștigătoare;
  • Poate că am fost mult prea împăciuitor, am crezut că bunul simț înseamnă nepăsare. Protocolul de colaborare a fost încălcat repetat de premierul Cîțu;

Dan Barna a spus că fără premierul Florin Cîțu, coaliția poate merge mai departe, iar lucrurile „pot merge la cheie de a doua zi”.

Anunțul demisiei miniștrilor USR PLUS
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:15 0:00

Dacian Cioloș: „Noi nu mimăm democrația”

Anunțul miniștrilor USR PLUS că demisionează este cel corect în situația în care PNL și PSD blochează moțiunea de cenzură inițiată de USR PLUS.

Noi nu mimăm democrația. Apărăm reformele și țara de hoție cu orice preț. Și nu ne cumpără nimeni cu funcții și privilegii!”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Demisia vicepremierului Dan Barna (document)

Demisia ministrului Cristian Ghinea (document)

Plecarea USR PLUS din cabinet îi permite premierului să continue guvernarea prin numirea unor miniștri interimari, pentru o perioadă de 45 de zile.

Miniștrii demisionari:

  • Ministerul Investițiilor și proiectelor Europene: Cristian Ghinea
  • Ministerul Transporturilor: Cătălin Drulă
  • Ministerul Sănătăţii: Ioana Mihăilă
  • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizăzii: Ciprian Teleman
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: Claudiu Năsui

Ministrul Justiției, Stelian Ion a fost revocat în 1 septembrie, interimatul este asigurat de ministrul de Interne, Lucian Bode (PNL).

Toți membrii Guvernului care fac parte din USR PLUS au intrat în ședința Biroului Politic Național cu mesajul neoficial că își vor prezenta demisia, potrivit surselor Europa Liberă.

Marele absent al întâlnirii decisive o să fie însă Dacian Cioloș, care este plecat la Paris. De la ședință va lipsi și europarlamentarul Dragoș Tudorache. Absența celor doi nu este pe placul tuturor miniștrilor din USR PLUS.

„Toți vrem să ne dăm demisia. Știu că se va întâmpla, cel mai probabil, în seara aceasta (n.r. luni). Acesta este planul", a declarat un ministru USR PLUS înainte de a intra la ședință.

Decizia depunerii demisiei a fost luată după ce luni dimineață, moțiunea de cenzură la adresa premierului Cîțu, depusă de USR PLUS și AUR nu a putut fi programată, deși aceasta era cea de-a treia tentativă după ce partidul a anunțat că îi retrage sprijinul politic premierului Florin Cîțu.

PNL a solicitat să se verifice timp de două săptămâni dacă semnăturile depuse pe moțiune sunt autentice, iar reprezentanții PSD au plecat de la ședința Birourilor Permanente Reunite.

Marți este programată o nouă ședință a Birourilor Permanente Reunite pentru a se stabili calendarul pentru moțiunea de cenzură.

Constituția României – Articolul 85
1. Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
2. În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.
3. Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.
XS
SM
MD
LG