Linkuri accesibilitate

Ministrul rus pentru situații de urgență a murit în timp ce încerca să salveze un operator


Zinicev, aici cu președintele rus Vladimir Putin, era membru al influentului Consiliu de Securitate rus. Înainte de a fi titular la Situații de Urgență, Alexandr Zinicev a fost guvernator al Kaliningradului și gardă de corp a lui Putin.
Zinicev, aici cu președintele rus Vladimir Putin, era membru al influentului Consiliu de Securitate rus. Înainte de a fi titular la Situații de Urgență, Alexandr Zinicev a fost guvernator al Kaliningradului și gardă de corp a lui Putin.

Ministrul rus pentru situații de urgență, Evgheni Zinicev, a murit miercuri în timpul unui exercițiu de antrenament în orașul Norilsk/ Regiunea Krasnoiarsk, după ce a sărit de pe o stâncă în încercarea de a salva un cameraman care a alunecat în timp ce filma pentru un videoclip.

Zinicev, 55 de ani, fostă gardă de corp a președintelui rus Vladimir Putin, membru al influentului Consiliu de Securitate și ministru pentru situații de urgență din 2018, a murit „în timp ce salva viața unei persoane în cursul unui exercițiu interdepartamental din zona arctică”, a confirmat Ministerul rus pentru Situații de Urgență într-o declarație dată publicității miercuri.

Zinicev se afla în regiune pentru a supraveghea exerciții la scară largă și pentru a vizita șantierul unei noi stații de pompieri din Norilsk, precum și sediul unei echipe de căutare și salvare din zonă.

Zinicev, fost bodyguard și asistent personal al lui Vladimir Putin, a fost director adjunct al Serviciul Federal de Securitate (FSB) și guvernator al regiunii Kaliningrad pentru două luni, în 2016.

Circumstanțele exacte ale morții sale rămân, însă, neclare, constată The Guardian.

Șeful rețelei de televiziune ruse RT a declarat că Zinicev a murit încercând să salveze viața unui operator care a căzut de pe o stâncă în timp ce filma.

Margarita Simonian, redactorul șef al Russia Today, a scris: „Zinicev și un cameraman stăteau aproape de marginea unei cornișe. Cameramanul a alunecat și a căzut în apă. Au existat mai mulți spectatori - nimeni nu a avut timp să-și dea seama ce s-a întâmplat înainte ca Ziniceev să se scufunde în apă după persoana care a căzut și s-a lovit de o piatră care ieșea din apă.”

Inclusiv cameramanul ar fi murit. Ministerul situațiilor de urgență l-a identificat pe cel care filma ca fiind cineastul Alexandr Melnik, de 63 de ani, un cunoscut regizor rus, autor al unui film din 2015 despre descoperirea unui depozit de aur în nordul Rusiei. El lucra frecvent cu ministerul, scrie presa de stat.

Zinicev, fost ofițer KGB apropiat de Putin, a fost bodyguard al președintelui rus, cu o carieră politică inexistentă până când Putin nu l-a numit guvernator al Kaliningradului, în 2016.

„Președintele Putin transmite condoleanțe profunde pentru moartea tragică a lui Evgheni Ziniciev", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, pentru agenția de știri Interfax. „Au împărtășit mulți ani de muncă în comun și este o pierdere imensă. Președintele a trimis o telegramă pentru a-și prezenta condoleanțele familiei și prietenilor ministrului”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG