Linkuri accesibilitate

Afganistan | Jurnaliști arestați și bătuți cu sălbăticie pentru că au transmis de la protestele femeilor


 Jurnaliștii Nemat Naqdi și Taqi Daryabi, care lucrează pentru Etilaat-e Roz, au fost bătuți de talibani, care i-au ridicat în timp ce transmiteau de la un protest
Jurnaliștii Nemat Naqdi și Taqi Daryabi, care lucrează pentru Etilaat-e Roz, au fost bătuți de talibani, care i-au ridicat în timp ce transmiteau de la un protest

Doi jurnaliștii din Afganistan spun că au fost bătuți, reținuți și biciuiți de talibani atunci când încercau să transmite de la protestele pentru drepturile femeilor.

Fotografiile care circulă online arată doi jurnaliști de la publicația Etilaatroz cu răni la cap și vânătăi pe tot corpul după ce au fost arestați în capitala țării, Kabul.

Unul dintre ei, Taqi Daryabi, a declarat pentru BBC că a fost dus la o secție de poliție din oraș unde a fost lovit cu picioarele și bătut. Miercuri, echipa BBC a fost, de asemenea, împiedicată să filmeze.

Ziariștii afgani de la Etilaatroz, Neamat Naqdi (stânga) și Taqi Daryabi își arată rănile în redacția lor din Kabul după ce au fost eliberați de talibani - 8 septembrie 2021
Ziariștii afgani de la Etilaatroz, Neamat Naqdi (stânga) și Taqi Daryabi își arată rănile în redacția lor din Kabul după ce au fost eliberați de talibani - 8 septembrie 2021

Daryabi se afla miercuri cu fotograful lui Etilaatroz, Nematullah Naqdi, la un protest al femeilor din Kabul, moment în care au fost ridicați și duși la o secție de poliție unde au fost bătuți cu bastoane, cabluri electrice și biciuiți.

Câteva ore mai târziu, au fost eliberați de talibani, fără nicio explicație.

„M-au dus într-o altă cameră și mi-au încătușat mâinile la spate”, meu”, a spus el pentru Secunder Kermani de la BBC din Kabul. „Am decis să nu mă apăr pentru că m-am gândit că mă vor bate și mai rău, așa că m-am întins pe podea ca să-mi pot proteja partea din față a corpului.

„Au venit opt dintre ei și au început să mă bată folosind bâte, pulane de cauciuc, orice aveau la îndemână. Cicatricea de pe fața mea e de la pantofii unuia care m-a lovit cu piciorul în față. Am rămas inconștient, așa că s-au oprit. M-au dus în altă clădire, unde erau celule și acolo m-au abandonat”.

Jurnaliștii își arată rănile în biroul lor din Kabul după ce au fost eliberați din custodia talibanilor - 8 septembrie 2021
Jurnaliștii își arată rănile în biroul lor din Kabul după ce au fost eliberați din custodia talibanilor - 8 septembrie 2021

Daryabi a rămas inconștient după bătaie iar după circa două ore a fost eliberat.

„Abia puteam merge, dar ei ne spuneau să mergem mai repede. Aveam dureri foarte mari."

Fotograful Nematullah Naqdi a spus că talibanii au încercat să-i ia camera imediat după ce a început să facă fotografii ale protestului.

„Unul dintre talibani mi-a pus piciorul pe cap, mi-a zdrobit fața de beton. M-au lovit cu piciorul în cap ... Am crezut că mă vor ucide", a spus Naqdi pentru agenția de presă AFP.

I-a întrebat pe talibani de ce-l bat și ei i-au spus: „Ai noroc că nu ai fost decapitat”.

Agenția de știri Tolo din Afganistan a anunțat că operatorul său a fost arestat și reținut de talibani timp de aproape trei ore.

CPJ, o organizație internațională neguvernamentală, a declarat că cel puțin 14 jurnaliști au fost reținuți și apoi eliberați în ultimele două zile.

„Talibanii demonstrează că promisiunile potrivit cărora vor permite presei independente din Afganistan să continue să funcționeze liber și în siguranță au fost inutile", a spus Steven Butler, coordonatorul programului Asia al CPJ.

„Îi îndemnăm pe talibani să-și respecte promisiunile și să nu-i mai bată pe jurnaliștii care-și fac datoria și să permită presei să lucreze liber, fără să se teamă de represalii.”

La începutul acestei săptămâni, talibanii, care au preluat controlul Afganistanului după o ofensivă care a durat trei săptămâni, au anunțat formarea unui guvern interimar format din bărbați care să conducă țara.

De atunci, au interzis efectiv protestele, declarându-le ilegale, cu excepția cazului în care se solicită permisiunea de la ministerul Justiției.

Noul guvern al Afganistanului va fi condus de Mohammad Hassan Akhund, care se află pe lista Națiunilor Unite pentru terorism din 2001. Ministrul de interne e căutat de FBI pentru un atac terorist din 2008.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG